Ξυπνάς ένα πρωί και εκτός του ότι αισθάνεσαι πρησμένη, έχεις πάρει και απότομα κιλά. Θα μπορούσαμε με ευκολία να περιγράψουμε την κατάσταση ως τα τρία “Κ”! Κατακράτηση, κυτταρίτιδα, κατήφεια (που σε πιάνει όταν δεν χωράς στα ρούχα σου ή έχει βάλει κιλά)! Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες και που σίγουρα θέλεις να αντιμετωπίσεις μια και καλή.
“Η ξαφνική αύξηση του βάρους ή αίσθηση φουσκώματος, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που χαρακτηρίζεται ως κατακράτηση υγρών” εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη που έχει όλες τις συμβουλές που θα διώξουν το πρήξιμο και θα αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό σου:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1. Περιόρισε το αλάτι: Στο φαγητό ή σε πολλά τρόφιμα όπου υπάρχει σε αφθονία. Το αλάτι έχει την ιδιότητα να δεσμεύει το νερό στο σώμα και έτσι να σου προκαλεί τη λεγόμενη κατακράτηση.
Τρόφιμα πλούσια σε αλάτι είναι το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, οι ξηροί καρποί, τα παστά ψάρια, οι κονσέρβες, οι έτοιμες σάλτσες. Επίσης, τρόφιμα με συντηρητικά, επεξεργασμένα ή συσκευασμένα είναι πλούσια σε αλάτι.
Health Info: Σε περίπτωση σοβαρής/παθολογικής κατακράτησης ίσως απαιτείται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για περιορισμό της κατακράτησης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2. Άλλαξε τον τρόπο που μαγειρεύεις: Μπορείς να δώσεις γεύση στα φαγητά σου χωρίς αλάτι. Μυρωδικά, μπαχάρια και ενισχυτικά γεύσης (λεμόνι, ξύδι, άνηθο, μαϊντανό, ρίγανη και άλλα) θα κάνουν τα πιάτα σου πεντανόστιμα, χωρίς να επιβαρύνουν το σώμα σου.
3. Φάε περισσότερες τροφές με κάλιο: Σκέψου ότι το κάλιο είναι μια ουσία που αντισταθμίζει και εξουδετερώνει τις αρνητικές συνέπειες του νατρίου (δηλαδή του αλατιού). Το νάτριο είναι το συστατικό που ευθύνεται για τις κατακρατήσεις υγρών στον οργανισμό ενώ το κάλιο βοηθάει στην απομάκρυνση του νατρίου.
Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η πατάτα, το ρύζι, το πορτοκάλι, η μπανάνα, το πεπόνι, το καρπούζι, τα σύκα, τα δαμάσκηνα, η ντομάτα και τα όσπρια.
4. Ενυδάτωσε συστηματικά το σώμα σου: Πολύ νερό σημαίνει καλύτερες καύσεις, καλύτερη διάθεση, λιγότερο φούσκωμα και φυσικά μικρότερη κατακράτηση. Να έχεις πάντα κοντά σου ένα-δυο μπουκαλάκια με νερό, καθώς και μία ποικιλία ροφημάτων που μπορούν να σε ενυδατώσουν… απολαυστικά! Εάν η κατανάλωση νερού είναι μειωμένη ο οργανισμός αντιδρά με την κατακράτηση περισσότερου νερού από αυτό που έχει ήδη.
Εφοδιάσου με ροφήματα όπως γάλα, χυμούς, αναψυκτικά (χωρίς θερμίδες αν προσέχεις το βάρος σου), τσάι ή ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ, καθώς αποτελούνται κυρίως από νερό και μπορούν να συμβάλλουν και αυτά στην ενυδάτωσή σου!
Προσοχή: Φυσικά, να θυμάσαι ότι πολλά ροφήματα μπορεί να «περιέχουν» θερμίδες που πρέπει να συνυπολογίζεις ώστε να μην υπερβαίνεις το «όριο» των θερμίδων που σου αναλογούν καθημερινά.
5. Μείνε όσο μπορείς μακριά από τα γλυκά και τη ζάχαρη. Αν και στη γεύση το αλάτι είναι ο… αντίπαλος της ζάχαρης, για το σώμα και τη σιλουέτα σου αυτά τα δύο έχουν ένα και το αυτό αποτέλεσμα. Πολλά προβλήματα, περισσότερα κιλά και κατακράτηση.
Η ζάχαρη και τα γλυκά συγκεκριμένα αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, κάτι που επιδρά αρνητικά στο θέμα κατακράτηση.
6. Το μυστικό και εδώ είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι πλούσια σε νερό και κάποια έχουν διουρητική δράση. (περίπου 90%). Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως από τη μία ενυδατώνουν και από την άλλη βοηθούν στην αποβολή τοξινών… άσε που οι φυτικές τους ίνες είναι το Α και το Ω για να μειώσεις την απορρόφηση λίπους.
7. Σημείωσε στο εβδομαδιαίο σου μενού να φτιάχνεις 1 με 2 φορές ψάρι. Προσπάθησε κάθε μέρα που κανονικά θα μαγείρευες κόκκινο κρέας να την αντικαθιστά με ψάρι που θα σου προσφέρει καλά και απαραίτητα λιπαρά οξέα.
8. Περιόρισε το αλκόολ. Το ποτό έχει την ιδιότητα να αφυδατώνει τον οργανισμό, διαδικασία η οποία επηρεάζει την επιδερμίδα, αλλά και τη λειτουργία του σώματος, ενώ παράλληλα πιέζει τον οργανισμό να κατακρατήσει υγρά.
9. Φρόντισε να γυμνάζεσαι εντατικά. Η γυμναστική κάνει πολύ καλό στην κυκλοφορία του αίματος, πράγμα που θα βοηθήσει σημαντικά στο πρόβλημα. Επιπλέον μέσω της εφίδρωσης και αν φυσικά προσέχεις να ενυδατώνεσαι καλά μετά τη γυμναστική, βοηθάς το σώμα σου να αποβάλει τοξίνες.
Keep In Mind…
– Σε έναν φυσιολογικό οργανισμό, ο οποίος δεν πάσχει από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, η κατακράτηση υγρών μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες. Μερικοί από αυτοί είναι: προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, ορμονικές μεταβολές, κακή κυκλοφορία του αίματος, λήψη φαρμάκων, μειωμένη πρόσληψη νερού και αυξημένη πρόσληψη αλατιού.
– Τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της περιόδου, φρόντισε να μειώσεις ακόμη περισσότερο το αλάτι που θα κάνει το πρόβλημα ακόμη χειρότερο.
– Μια σημαντική πηγή από την οποία παίρνουμε αλάτι είναι και το ψωμί. Για το λόγο αυτό καταναλώστε το με μέτρο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ