Καθαρά Δευτέρα: Οι 5 ωραιότερες συνταγές για το παραδοσιακό τραπέζι

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει κι αν έχεις σκοπό να την περάσεις οικογενειακά θα πρέπει να προετοιμαστείς ώστε το τραπέζι να είναι τέλειο και με τις απαραίτητες, παραδοσιακές συνταγές. Ο καιρός θα είναι υπέροχος άλλωστε που σημαίνει ότι ακόμη κι αν δεν βρίσκεσαι στην εξοχή μπορείς να στρώσεις στη βεράντα. 

Ταραμοσαλάτα, γίγαντες με φρέσκια ντομάτα, μια λαχταριστή γαριδομακαρονάδα, ριζότο με θαλασσινά και τα αγαπημένα ντολμαδάκια της μαμάς σου είναι οι 5 συνταγές που δεν πρέπει να λείπουν από το γεύμα της Καθαρά Δευτέρας. Εσύ απλά πρέπει να προμηθευτείς άμεσα τα υλικά και να ακολουθήσεις κατά γράμμα τις οδηγίες. 

Ταραμοσαλάτα 

Θα χρειαστείς: 

  • 1 φλιτζάνι ταραμά
  • 380 γρ. ψωμί χωρίς κόρα
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι λιωμένο
  • χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι

Εκτέλεση: 

  • Γεμίζεις ένα μπολ με νερό και βάζεις το ψωμί να μουλιάσει για 10-15 λεπτά
  • Αδειάζεις το νερό και στύβεις καλά το ψωμί
  • Ρίχνεις στο μπλέντερ το ψωμί, το ελαιόλαδο, το λιωμένο κρεμμύδι και το χυμό λεμονιού και χτυπάς καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν 
  • Προσθέτεις τον ταραμά και συνεχίζεις να χτυπάς για 5 τουλάχιστον λεπτά
  • Τον τοποθετείς σε ένα μπολ και το βάζεις στο ψυγείο ή σερβίρεις αμέσως. 

Γίγαντες με φρέσκια ντομάτα 

Θα χρειαστείς: 

  • 1/2 κιλό γίγαντες μουλιασμένους στο νερό από το προηγούμενο βράδυ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 σέλερι ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • ½ μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση: 

  • Σουρώνεις καλά τους γίγαντες ρίχνεις νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέτεις τους γίγαντες και τους αφήνεις να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 50 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αφαιρώντας τον αφρό
  • Τους σουρώνεις μόλις είναι έτοιμοι και κρατάς 200 ml από το νερό
  • Ρίχνεις σε ένα μικρό τηγανάκι το μισό ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές, το σέλερι και τα καρότα και για 5 περίπου λεπτά
  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς
  • Βάζεις τους γίγαντες σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και προσθέτεις τα σοταρισμένα λαχανικά, τη ντομάτα κονκασέ, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το νερό από τους γίγαντες, τον άνηθο αλάτι και πιπέρι
  • Αφήνεις τους γίγαντες να ψηθούν για 1 περίπου ώρα.

Ντολμαδάκια 

Θα χρειαστείς: 

  • 70 αμπελόφυλλα
  • 2 φλ. ρύζι για πιλάφι
  • 2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  •  8 κρεμμύδια χλωρά κομμένα σε ροδέλες
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • μερικά  φύλλα δυόσμο
  • 2 φλ. ελαιόλαδο
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση 

  • Βράζεις σε μια κατσαρόλα νερό με αλάτι και όταν πλέον ζεματάει βάζεις τα αμπελόφυλλα 3 περίπου λεπτά
  • Τα βγάζεις προσεχτικά ένα-ένα χρησιμοποιώντας την τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείς σε ένα μεγάλο πιάτο ή γυάλινο σκεύος
  • Κόβεις τα κοτσάνια και τις χοντρές ίνες
  • Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνεις ½ φλυτζάνι λάδι και σοτάρεις τα κρεμμύδια
  • Προσθέτεις τα μυρωδικά και το ρύζι, το ανακατεύεις για 1-2 λεπτά και ρίχνεις 2 φλιτζάνια νερό
  • Τα αφήνεις να βράσουν 5 περίπου λεπτά ανακατεύοντας για να μην κολλήσει και το βγάζεις από τη φωτιά
  • Παίρνεις ένα αμπελόφυλλο τη φορά στο χέρι σου, το τοποθετείς ανοιχτό σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής έτσι ώστε η γυαλιστερή πλευρά να είναι προς τα κάτω και βάζεις στη μέση 1 κ.σ. γέμιση
  • Διπλώνεις αρχικά τα πλαϊνά μέρη με φορά προς τα μέσα προς τα μέσα και στη συνέχεια τα κλείνεις από πάνω ενώ τα ρολάρεις πάνω στο ξύλο κοπής απαλά
  • Το στρώσεις στον πάτο της κατσαρόλας, το ένα δίπλα στο άλλο και στη συνέχεια δημιουργείς και μια δεύτερη σειρά από πάνω
  • Αφού τοποθετήσεις όλα τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα ρίχνεις το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό από λεμόνια και χλιαρό νερό που θα τα σκεπάσει
  • Τοποθετείς ένα μεγάλο πιάτο πάνω από τους ντολμάδες ώστε να μην διαλυθούν και τους αφήνουν να βράσουν για 1 περίπου ώρα
  • Για να καταλάβεις αν είναι έτοιμη αφαιρείς έναν και δοκιμάζεις αν το φύλλο έχει μαλακώσεις και το ρύζι έχει βράσει 

Γαριδομακαρονάδα 

Θα χρειαστείς: 

  • 1/2 κιλό spaghetti
  • 1/2 κιλό ντοματίνια ψιλοκομμένα ή τριμμένα

Εκτέλεση 

  • Ρίχνεις νερό και αλάτι σε μια κατσαρόλα και βράζεις τα ζυμαρικά 2-3 λεπτά λιγότερο απ’ ότι αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας
  • Σε μια δεύτερη κατσαρόλα σοτάρεις τα σκόρδα και τις γαρίδες για 1-2 λεπτά
  • Αφαιρείς τις γαρίδες και στην ίδια κατσαρόλα ρίχνεις το ούζο, τα ντοματίνια, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι
  • Αφήνεις τη σάλτσα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 7 περίπου λεπτά και στη συνέχεια ρίχνεις μέσα τα ζυμαρικά
  • Ανακατεύεις καλά και αν είναι πηχτή η σάλτσα προσθέτεις νερό από την κατσαρόλα που έβρασες τα ζυμαρικά
  • Βγάζεις την κατσαρόλα από  τη φωτιά και προσθέτεις στα μακαρόνια με τη σάλτσα τις γαρίδες και το ξύσμα λεμονιού
  • Σερβίρεις στολίζοντας με τον μαϊντανό

Ριζότο με μύδια 

Θα χρειαστείς: 

  • 300 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 1 κ. μύδια
  • 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
  • 4 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 2 φλ. λευκό κρασί
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 λίτρο ζεστό νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση: 

  • Πλένεις σχολαστικά τα μύδια και τα καθαρίζεις πετώντας τη μικρή φούντα που προεξέχει
  • Τα αξεπλένεις για ώρα με άφθονο νερό και πετάς όσα είναι ανοιχτά
  • Ρίχνεις σε μα κατσαρολα το βούτυροκαι σοτάρεις το κρεμμύδι για 3 περίπου λεπτά
  • Προσθέτεις το μαιντανό και τις 2 σκελίδες σκόρδου, ανακατεύεις καλά και σβήνεις με το 1 φλιτζάνι κρασί
  • Μόλις πάρει βράση προσθέτεις τα μύδια, σκεπάζεις την κατσαρόλα και τα αφήνεις να βράσουν για 4 περίπου λεπτά
  • Ελέγχεις αν έχουν ανοίξει και τα αφαιρείς από τη φωτιά
  • Σουρώνεις το ζωμό και τον κρατάς στην άκρη 
  • Σε μια καθαρή κατσαρόλα ρίχνεις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρεις το υπόλοιπο κρεμμύδι και σκόρδο για 3 λεπτά
  • Προσθέτεις το ρύζι, ανακατεύεος για 1-2 λεπτά και σβήνεις με το υπόλοιπο κρασί
  • Μόλις εξατμιστεί ρίχνεις μια κουτάλα ζωμό από τα μύδια και το αφήνεις να βράσει μέχρι να απορροφηθεί
  • Προσθέτεις μία ακόμη κουτάλα ζωμό και περιμένεις να απορροφηθεί
  • Συνεχίζεις την ίδια διαδικασία με όλο το ζωμό
  • Λίγο πριν αφαιρέσεις την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού,βούτυρο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και αλάτι
  • Ανακατεύεις καλά και ρίχνεις τα μύδια
  • Σερβίρεις ρίχνοντας πιπέρι.

Photos: iStock

 

 

Read More

And More