Καθαρά Δευτέρα: Πόσες θερμίδες σου “κοστίζει”; Τips, για να διατηρήσεις τη σιλουέτα σου!

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει. Μετά από ένα δεκαήμερο (περίπου) με άφθονο φαγητό, εδέσματα, γλυκά, χορό και αποκριάτικες στολές, ετοιμαζόμαστε να πούμε “γεια” στη Σαρακοστή. Το κερασάκι στην τούρτα; Μα, φυσικά, η Καθαρά Δευτέρα. Ημέρα άκρως ταυτισμένη με τη λαγάνα, το χαλβά, τα θαλασσινά, τα διάφορα σαρακοστιανά, στα οποία δεν μπορείς να αντισταθείς. Η μέρα έχει τα δικά της εδέσματα και εσύ είσαι έτοιμη να τα απολαύσεις. Πρέπει, όμως, να προσέξεις. Οι πιθανότητες η πιο αγαπημένη Δευτέρα να μετατραπεί σε θερμιδική βόμβα δεν είναι μικρές.

 

Σήμερα, λοιπόν, η, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Τίνα Καραΐσκου, σου έχει συγκεντρώσει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για τις… θερμίδες της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και μερικά χρήσιμα tips, προκειμένου να μην πάρεις άφθονες θερμίδες.

 

Χαλβάς

Το πιο αγαπημένο έδεσμα της ημέρας αποτελείται κατά 60% από ταχίνι. To super-food της Σαρακοστής. Όπως καταλαβαίνεις, αυτό καθιστά το χαλβά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Πρόσεξε, όμως, την ποσότητα που θα καταναλώσεις, γιατί 100 γραμμάρια χαλβά αποδίδουν γύρω στις 540 θερμίδες.

Ταραμάς

Τον προτιμάς σε μορφή σαλάτας, και πολύ καλά κάνεις! Όμως, όσο εύγευστη είναι η ταραμοσαλάτα, άλλες τόσες θερμίδες σε γεμίζει. Εντούτοις, καλό είναι να μην καταναλώσουμε παραπάνω από 2 κουταλιές της σούπας ~30 γρ. Κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι 100 γρ. ταραμά έχουν 407 θερμίδες. Αν έχεις υπέρταση, καλό είναι να τον αποφύγεις, καθώς είναι πλούσιος σε νάτριο.

Λαγάνα

Ελληνικό τραπέζι, χωρίς ψωμί, γίνεται; Δε γίνεται! Μία φέτα λαγάνα είναι υπεραρκετή, αφού ισοδυναμεί με μια απλή φέτα ψωμιού (80 θερμίδες). Από διατροφική πλευρά, μας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά της ομάδας του αμύλου, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Θαλασσινά

Επίλεξε ψητά ή μαγειρεμένα και όχι τηγανιτά! Πλούσια σε φώσφορο, ω3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Ιδανική πρόταση για εσένα που ακολουθείς δίαιτα, αλλά και για εσένα που θες να διατηρήσεις τη σιλουέτα σου… ακέραιη, μιας και μία μερίδα δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες.

 

Με το γλυκό τι γίνεται;

 

Αποφεύγοντας την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το βούτυρο και τη σοκολάτα γάλακτος μπορείς να απολαμβάνεις γλυκά, νόστιμα και υγιεινά, τα οποία φροντίζουν τόσο για την προαγωγή της υγείας σου, όσο και για την διατήρηση της σιλουέτας σου, αρκεί φυσικά να μην ξεπεράσεις τις συνιστώμενες ποσότητες. Άλλωστε, η Καθαρά Δευτέρα είναι η καλύτερη ευκαιρία να απολαύσεις γλυκά, τα οποία είναι άκρως ευεργετικά για τον οργανισμό σου.

Κάποιες καλές εναλλακτικές επιλογές είναι:

  • Χαλβάς σιμιγδαλένιος ή μακεδονικός
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Παστέλι
  • Γλυκά κουταλιού

 

Και τώρα…ώρα για μερικές tips, προκειμένου να μην πάρουμε θερμίδες

 

  • Στο κυρίως γεύμα συμπεριλαμβάνουμε άφθονα λαχανικά ωμά, βραστά ή ψητά. Τα λαχανικά θα πρέπει να “πιάνουν” το μισό πιάτο τουλάχιστον και το υπόλοιπο μισό πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα όσπρια και τα θαλασσινά. Ακολούθησε τον απλό αυτό κανόνα και εξασφάλισε ότι δεν θα ξεφύγεις στις… θερμίδες.
  • Αποφεύγουμε μεγάλες ποσότητες ταραμοσαλάτας και χαλβά.
  • Όχι τηγανητά (αν σου είναι αδύνατο, κατανάλωσε τα σε μικρές ποσότητες)
  • Δεν ξεχνάμε την ενυδάτωση μας. Για αυτό, καταναλώνουμε άφθονο νερό μεταξύ των γευμάτων της ημέρας.
  • Δεν παραλείπουμε τη φυσική άσκηση! Το έθιμο του χαρταετού αποτελεί ιδανική ευκαιρία να τρέξουμε και να αντισταθμίσουμε τις διατροφικές ατασθαλίες της μέρας. Ειδικά, αν ο καιρός είναι σύμμαχος μας, τότε η συγκυρία είναι ιδανική.

Read More

And More