Κατρακύλησες, έφαγες τα πάντα κι έσκασες! 5 tips για να πάρεις ανάσα…

Οk! Συμβαίνει σε όλους. Μια νύχτα στενοχώριας, μια νύχτα μεγάλης χαράς, με φίλους ή μόνη, κατρακυλάς στο βούρκο της αμαρτίας και τρως τα πάντα. Τεράστιες ποσότητες αγαπημένων γεύσεων καταλήγουν στο στομάχι σου και έχεις σκάσει. Δεν μπορείς να πάρεις ανάσα. Τι μπορείς να κάνεις για να ανακουφιστείς;

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Χαρά Κορομπίλη σου δίνει τα tips που χρειάζεσαι…

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις
Οι κινήσεις είναι σχεδόν αυτόματες… σχεδόν αυτόματες. “Το πρώτο πράγμα που συνήθως κάνουμε είναι να πίνουμε σόδα ή cola για να νιώσουμε άμεσα ανακούφιση” τονίζει η κα. Κορομπίλη. ΛΑΘΟΣ! Μπορεί να νιώσεις ανακούφιση προσωρινά όμως θα προσθέσεις μερικές έξτρα – κενές – θερμίδες στο ήδη βεβαρημένο διαιτολόγιό σου και θα πιεις αμέτρητη ποσότητα ανθρακικού, ζάχαρης και συντηρητικών. Κι αυτό δεν είναι καλό!

5 συμβουλές για υγιεινή, άμεση ανακούφιση
Αντί για αναψυκτικό λοιπόν, η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Χαρά Κορομπίλη προτείνει:
1. Ξέχασε για λίγη ώρα τη σιέστα μετά το φαγητό! Τουλάχιστον όχι στο κρεβάτι. Είναι προτιμότερο να αναπαυθείς στον καναπέ παρά να ξαπλώσεις στο κρεβάτι και μάλιστα σε οριζόντια θέση! Καλό είναι να χαλαρώσεις τη ζώνη σου ή να ανοίξεις κι ένα κουμπί.

2. Πάρε τους δρόμους… Έχει αποδειχθεί πως το ήπιο βάδισμα (περίπατος) μετά το γεύμα βοηθάει τη χώνεψη και εμποδίζει την ενοχλητική παλινδρόμηση. Μάλιστα η κινητικότητα του εντέρου είναι εντυπωσιακά ανακουφιστική στο φούσκωμα και επιταχύνει όλη τη διαδικασία της πέψης. Κι όλα αυτά με λίγο περπάτημα…

3. Μάσησε μια μαστίχα Χίου… Ναι, ναι! Η γευστική μαστίχα διεγείρει την παραγωγή και την κατάποση σιέλου, δρώντας προστατευτικά στα ενοχλήματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Πρόσεξε όμως! Αν αντί για μαστίχα χρησιμοποιήσεις κάποια άλλη τσίχλα ίσως να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα.

4. Βραστά μαντζούνια και αφεψήματα… Συγκεκριμένα ετοίμασε αφέψημα από λεμονόχορτο ή μέντα. Η μέντα έχει σπασμολυτική δράση, χαλαρώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου. Το λεμονόχορτο από την άλλη έχει ευνοϊκό αποτέλεσμα στην πέψη και βοηθά στην ενδυνάμωση ολόκληρου του σώματος.

Φτιάξτε ακόμη χαμομήλι ή φασκόμηλο: Τα αφεψήματα χαμομηλιού και φασκόμηλου μειώνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα της γαστρίτιδας και της δυσπεψίας.

5. Όχι πολλά υγρά. Το στομάχι έχει τα όπλα του για να χωνέψεις και παλεύει με αυτά ακόμη και αν το έχεις παρακάνει. Αν πιεις πολλά υγρά μετά το φαγητό αραιώνουν τα γαστρικά υγρά και έτσι η πέψη καθυστερεί. Καλό είναι λοιπόν ακόμη και τα παραπάνω αφεψήματα να περιοριστούν σε 1 μικρό φλιτζάνι.

Read More

And More