Ξεκίνησες υγιεινή διατροφή; Οι 10 τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σου

Νέα εβδομάδα, νέα ξεκινήματα, νέοι fitness στόχοι! Αυτή την εβδομάδα, το “από Δευτέρα” γίνεται πράξη και κάπως έτσι η υγιεινή διατροφή εντάσσεται – ξανά – στην καθημερινότητα σου. Αν, λοιπόν, μόλις ξεκίνησες, χρειάζεσαι να είσαι βέβαιη ότι το μενού σου περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα. Τις σωστές τροφές και τις σωστές μερίδες. Σήμερα, εστιάζουμε στο πρώτο και σε αυτή τη δεκάδα τροφών που δεν πρέπει να λείπει από το ημερήσιο διαιτολόγιο σου

Πορτοκάλι
Τι καλύτερο από το να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες; Θα ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου, θα αισθανθείς χορτάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα (σ.σ. δεν θα πεινάσεις τόσο σύντομα στο γραφείο) όσο η Βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Σολομός
Τι θα ετοιμάσεις σήμερα για κυρίως; Τι θα έλεγες για ένα φιλέτο σολομού με λίγες πατάτες στο φούρνο; Θα προσφέρεις στον οργανισμό σου τα φημισμένα “καλά λιπαρά”, ενώ θα χορτάσεις χωρίς να νιώθεις βάρος.

Κόκκινες πιπεριές
Γεμιστές ή στη σαλάτα σου ένα είναι σίγουρο: θα ενεργοποιήσεις τη διαδικασία καύσης λίπους ταχύτατα και – φυσικά – θα χορτάσεις. Πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι κόκκινες πιπεριές ξέρουν πολύ καλά πώς να σε κάνουν να μην πεινάς.

Σύκο
Είναι στην εποχή του, κάτι που σημαίνει ότι είναι άκρως απολαυστικό. Θα νικήσεις το ενοχλητικό φούσκωμα, θα καταπολεμήσεις τη δυσκοιλιότητα και θα προσφέρεις στον ουρανίσκο σου τη γεύση που θέλει.

Φασολάκια
Δίπλα σε κάθε πράσινο λαχανικό, βάλε στο μυαλό σου τις φυτικές ίνες. Μικρές ουσίες που “κρύβονται” στα φρούτα και λαχανικά – που δεν πρέπει να παραλείπεις καθημερινά – και σε χορταίνουν με τον πιο υγιεινό τρόπο.

Γλυκοπατάτες
Κάτι για να συνοδεύσεις το κυρίως σου και να συντροφεύσεις τις ταινίες σου, αφού γίνονται μοναδικά τσιπς. Η συγκεκριμένη τροφή σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα – κάτι που με τη σειρά του νικά τη λιγούρα που νιώθεις – και ενισχύει και το ανοσοποιητικό σου. Αμέ!

Πλιγούρι
Πιο υγιεινό, εξίσου νόστιμο αν το συνοδεύσεις με τα κατάλληλα λαχανικά και μυρωδικά. Το πλιγούρι θα σε χορτάσει και αυτό μόνο ως δεδομένο μπορείς να το αποθηκεύσεις στο μυαλό σου. Χωρίς περιττές θερμίδες, πετυχαίνεις το σκοπό σου με το παραπάνω.

Κινόα
Εξίσου θρεπτική και για τη σαλάτα σου σημαντική. Η κινόα ενεργοποιεί το μεταβολισμό σου πολύ γρήγορα και αναδεικνύεται στο ιδανικό super – food αν μόλις ξεκίνησες γυμναστήριο.

Γιαούρτι
Το ιδανικό βραδινό και ίσως το κατάλληλο ελιξήριο για επίπεδη κοιλιά. Τα προβιοτικά του ομαλοποιούν τη λειτουργία του εντέρου, ενώ ο συνδυασμός του με το μέλι ικανοποιεί τόσο τον ουρανίσκο όσο και το στομάχι σου.

Σπόροι Chia
Μπορείς να τους προσθέσεις στο γιαούρτι ή στο smoothie σου. Όποια επιλογή και αν κάνεις, τα μικρά αυτά σποράκια θα διεγείρουν το μεταβολισμό σου και θα εκπληρώσουν την επιθυμία σου να ρίξεις τον αριθμό στη ζυγαριά. 

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

 

Read More

And More