Site icon TLIFE

Κυτταρίτιδα: Τα βήματα και οι τροφές που θα σε βοηθήσουν να την αντιμετωπίσεις έγκαιρα

Ή άνοιξη πλησιάζει και μας χωρίζουν μερικοί ακόμη μήνες μέχρι το καλοκαίρι. Όλο το χειμώνα,  κάθε φορά που απλώνεις την ενυδατική σου κρέμα στο σώμα η όψη φλοιού πορτοκαλιού είναι εκεί να σου υπενθυμίζει ότι κάτι πρέπει να κάνεις και μάλιστα άμεσα αν θέλεις να δείχνεις υπέροχη με το μπικίνι σου στις διακοπές. 

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες και μια σωστή διατροφή συνδυαστικά με την άσκηση κάνουν θαύματα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είσαι προνοητική και να ξεκινήσεις την κατάλληλη δίαιτα το συντομότερο δυνατό. Η αγαπημένη μας Γεωργία Καπώλη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος είναι και πάλι εδώ για να σου προτείνει το κατάλληλο διατροφικό πλάνο. 

Η κυτταρίτιδα είναι ο πιο συνηθισμένος εφιάλτης των περισσότερων γυναικών μιας και η εμφάνισή της είναι ανεξάρτητη από το σωματικό βάρος. Προκειμένου να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την κυτταρίτιδα είναι σημαντικό ακόμη και τώρα το χειμώνα να εντάξετε στη διατροφή σας συνήθειες και τρόφιμα, τα οποία θα σας βοηθήσουν εξαφανίσετε από την επιδερμίδα σας τη όψη φλοιού πορτοκαλιού εγκαίρως πριν το καλοκαίρι.

Goodbye κυτταρίτιδα σε 5 βήματα

Η κυτταρίτιδα οφείλεται στη συσσώρευση λίπους και στη διόγκωση λιποκυττάρων ακριβώς κάτω από το δέρμα, με συνέπεια να χάνει την ελαστικότητά του ο συνδετικός ιστός. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κυτταρίτιδα είναι ή συσσώρευση λιποκυττάρων τα οποία έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσοστό του νερού τους, η διατροφική της αντιμετώπιση άπτεται στην αποφυγή των τροφών εκείνων που προάγουν την αποθήκευση λίπους και της κατακράτησης νερού. Συγκεκριμένα συστήνεται:

  1. Μειωμένη κατανάλωση μαγειρικού αλατιού και τροφίμων πλούσιων σε αλάτι και κορεσμένα (ζωικά κακά) λιπαρά όπως το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα τηγανιτά, τα ζωικά βούτυρα, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα,οι κονσέρβες, τα παστά, τα πατατάκια, τα έτοιμα φάγητα τύπου fast-food μιας και το αλάτι προάγει την κατακράτηση υγρών.
  2. Περιορισμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη (καραμέλες, πάστες, κέικ, κρουασάν κτλ.) μιας και η περίσσεια του αλκοόλ και της ζάχαρης στον οργανισμό εντείνει τη λιπογένεση.
  3. Άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την αποθήκευση λίπους.
  4. Η αυξημένη κατανάλωση υγρών (νερό, πράσινο τσάι, χυμοί, ημίπαχο γάλα) συστήνεται μιας και διευκολύνει στο μεταβολισμό των τροφών, έτσι ώστε να αποφεύγεται η περίσσεια της αποθήκευσης λίπους, εντείνεται η αποβολή άχρηστων ουσιών (τοξινών).
  5. Η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του προβλήματος της κυτταρίτιδας μιας και βελτιώνει τη λεμφική και φλεβική παροχέτευσης των ιστών καθώς επίσης συμβάλλει στην καύση και απομάκρυνση του τοπικού λίπους όπως και στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.

 Τα τρόφιμα σύμμαχοι στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

  1. Εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια: είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότατος και του κολλαγόνου της επιδερμίδας.
  2. Ψάρι, θαλασσινά, πουλερικά: είναι πλούσια σε χαλκό και ψευδάργυρο που ενισχύουν τηνυγεία της επιδερμίδας μιας και διατηρούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι υψηλής βιολογικής αξίας και βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης υγρών, που είναι χαρακτηριστική στην περίπτωση της κυτταρίτιδας.
  3. Όσπρια & πράσινα λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο, ρόκα): είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες όχι μόνομειώνουν την απορρόφηση λίπους, αλλά αυξάνουν ταυτόχρονα και τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Επιπρόσθετα, δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης, χάρη στο ότι προκαλούν χαμηλή έκκριση ινσουλίνης.
  4. Δημητριακά ολικής αλέσεως: διακρίνονται για το πλούσιο περιεχόμενό τους σε σύνθετους υδατάνθρακες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που ενισχύουν το μεταβολισμό.
  5. Ελιές/ξηροί καρποί: το αυξημένο περιεχόμενό τους σε βιταμίνη Επρολαμβάνει τη γήρανση του δέρματος την αφυδάτωση, την ξηρότητα και τη δημιουργία ραγάδων της επιδερμίδας, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση που εμποδίζει το σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Ταυτόχρονα, οι ελιές και οι ξηροί καρποί διακρίνονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία με την αντιφλεγμονώδη δράση τους, ενισχύουν την καύση λίπους.
  6. Πράσινο τσάι:Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση (2-3 ποτήρια) πράσινου τσαγιού με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες συμβάλλει στην αυξημένη καύση θερμίδων και συνεπώς στην απώλεια και τη διατήρηση του βάρους. Οι κατεχίνες παρουσιάζουν σημαντική δράση στο λιπώδη ιστό στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ συμβάλλουν και στη βελτίωση της κατανομής του λίπους στο σώμα.

Photos: iStock

 

© 2024 tlife.gr