Μήπως μετά το clubbing τρως “βρώμικα”; Δες τι πρέπει να φας…

Κλασικά. Μετά το ξενύχτι, το χορό και το ποτό, τρέχουμε όλοι για να φάμε κάτι… συνήθως απόλυτα λιπαρό και ανθυγιεινό. Το τραβάει το αλκοόλ… Πόσο λάθος!

Ο κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Μιχάλης Μακρυλλός σου εξηγεί πως θα επιλέξεις το κατάλληλο φαγητό για να μην επιβαρύνεις τον οργανισμό σου.

ΟΤΑΝ ΠΙΝΩ ΑΛΚΟΟΛ ΠΕΙΝΑΩ

Ξεφάντωσες, χόρεψες, διασκέδασες και τώρα πεινάς. Μπορεί να είναι 4 το πρωί, αλλά δεν γίνεται να κοιμηθείς με άδειο στομάχι. Άλλωστε από μόνο του το αλκοόλ σου ανοίγει την όρεξη. “Το alcohol αυξάνει την όρεξη, με αποτέλεσμα συχνά να καταφεύγουμε τις πρώτες πρωινές ώρες στην κατανάλωση ιδιαίτερα θερμιδιγόνων και λιπαρών τροφών, για να καλύψουμε το αίσθημα του κορεσμού, επιβαρύνοντας τον οργανισμό μας κλινικά και μεταβολικά, δυσχεραίνοντας παράλληλα την προσπάθεια διατήρησης φυσιολογικού βάρους“.

ΤΙ ΝΑ ΦΑΩ ΟΜΩΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΩΡΑ;

Ωραίο το σουβλάκι, αλλά εκείνη την ώρα καλό θα ήταν να επιλέξεις κάτι πιο ελαφρύ. Ο κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Μιχάλης Μακρυλλός προτείνει:

– “Πολύχρωμες δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες φρούτων ή/και λαχανικών : αποτελούν την πιο εύκολη και υγιεινή επιλογή για γλυκό, εφόσον περιέχουν φυσικά σάκχαρα. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής και συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού βάρους, εφόσον είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας, μηδενικής περιεκτικότητας σε λίπος και πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες. Έτσι, συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού και αυξάνουν τον κορεσμό”. Όλα τα σουβλατζίδικα και τα ταβερνάκια που μένουν ανοικτά μέχρι το πρωί έχουν σαλάτες εποχής!

– “Τοστ με ψωμί σίκαλης, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, γαλοπούλα βραστή, ντομάτα”. Μπορεί να μην είσαι σίγουρη για τα λιπαρά του τυριού, αλλά σε κάθε περίπτωση ένα τοστάκι είναι πιο ελαφρύ από ένα κομμάτι πίτσα.

– “Κουλούρι με σουσάμι ή κράκερ ολικής αλέσεως & τυρί χαμηλό σε λιπαρά”. Ψάξε στο λιμάνι και στα “περάσματα” του νησιού και σίγουρα θα βρεις κάποιον πλανώδιο που πουλάει αφράτο κουλούρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

– Τονοσαλάτα ή σαλάτα του Καίσαρα

– Ντάκο κρητικό (κρίθινο παξιμάδι με ντομάτα, ελιές, ανθότυρο ή cottage cheese)

– Κρύα ζυμαρικά ολικής αλέσεως με σαλάτα

Toυ Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη συνεργασία του Msc Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου Μιχάλη Μακρυλλού

Read More

And More