Μήπως, να ξεκινήσεις να τρως σούπες; Έχουμε 7 λόγους, για να σε πείσουμε!

Αν υπάρχει μία τροφή, που στο μυαλό μου φέρνει το χειμώνα (και τα Χριστούγεννα) ακόμα πιο κοντά, αυτή είναι σίγουρα η σούπα. Αλήθεια, σου λέω. Για την ακρίβεια, την έχω ταυτίσει τόσο πολύ με χαμηλές θερμοκρασίες που αδυνατώ να την καταναλώσω την Άνοιξη, πόσω μάλλον το καλοκαίρι. Πάντως, αρκετοί (δε ξέρω αν ανήκεις και εσύ σε αυτή την κατηγορία) έχουν αποθηκεύσει στον εγκέφαλο τους τη σούπα ως το φάρμακο της “αρρώστιας”. Σφάλμα (και μάλιστα μέγα). Η σούπα είναι ένα γεύμα με πολύ υψηλή διατροφική αξία που θα έπρεπε να υπάρχει όλους τους μήνες του χρόνου στο menu μας.

 

Και αν δε με πιστεύεις, σου έχω 7 λόγους, για να αρχίσεις να τρως τις σουπίτσες σου… άμεσα!

 

– Έχουν ελάχιστες θερμίδες. Αν παρασκευαστεί με σωστό τρόπο και δε ρίξεις μέσα “βαριά” συστατικά, τότε αποτελεί μία άκρως υγιεινή (και light) επιλογή. Ποια είναι, όμως, τα “βαριά” συστατικά; Η μουστάρδα, οι διάφορες σος (χειροποίητες και μη) και οτιδήποτε παρεμφερές “περνάει” από το μυαλό σου. Εμπιστεύσου με: Λίγα λαχανικά και μικρή ποσότητα εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου αρκούν για την πιο υγιεινή και νόστιμη σούπα που θα δοκιμάσεις.

– Σε χορταίνουν. Μία σουπίτσα την ημέρα, την όρεξη κάνει πέρα. Σύμφωνα με έρευνες, συγκαταλέγεται στα πιο χορταστικά γεύματα που μπορείς να καταναλώσεις, αφού τα συστατικά της προκαλούν γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού.

– Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αν προσθέσεις λαχανικά, όπως καρότο, σέλινο, κολοκυθάκι, πιπερόριζα, κρεμμύδι, τότε είναι σίγουρο ότι θα τροφοδοτήσεις τον οργανισμό σου, με πληθώρα φυτικών ινών. Και το καλύτερο; Ότι όταν αναμειγνύεις τα παραπάνω συστατικά σε μία σουπίτσα, μπορείς να φας και εκείνα τα λαχανικά, για των οποίων τη γεύση δεν κάνεις και… ανάποδες κωλοτούμπες.

– Έχουν πολλές βιταμίνες. “Γιατί, όμως, να πρέπει να φάω σούπα, για να αποκτήσω τις απαραίτητες βιταμίνες;” θα με ρωτήσεις. Επειδή, το καλό με τις σούπες είναι ότι δε χρειάζεται να στραγγίσεις τα λαχανικά, διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά τους στοιχεία. Και από τη σούπα, με τη βοήθεια ενός κουταλιού, φθάνουν στον οργανισμό σου…

– Είναι το καλύτερο ορεκτικό που μπορείς να προσθέσεις στο menu σου. Αλήθεια, πόσες φορές έχεις γκρινιάξει ότι κάθε μέρα τρως πάνω – κάτω το ίδιο φαγητό; Προσωπικά, πολλές. Γιατί καλή η ρουτίνα, όμως, η αλλαγή, μερικές φορές, φαντάζει ανάγκη επιτακτική. Η σούπα, λοιπόν, μπορεί να προσφέρει στο ορεκτικό σου αυτό το διαφορετικό που έψαχνες. Από τη μία, θα ικανοποιηθεί ο ουρανίσκος σου. Από την άλλη, θα μειώσεις την πείνα σου και θα καταναλώσεις μικρότερη ποσότητα από το κυρίως. Win To Win!

– Σε ενυδατώνουν. Ναι, όπως σου έγραψα και χθες, και ο χειμώνας “κρύβει” πολύ καλά την αφυδάτωση που προκαλεί. Αν ειδικά δεν αντέχεις να πίνεις 8 – 10 ποτήρια νερό ημερησίως, η σούπα είναι το υποκατάστατο που τόσο καιρό έψαχνες και δεν το έβρισκες.

– Αν προσθέσεις τη σωστή αναλογία των συστατικών, αποτελούν πλήρες γεύμα. Άμυλο, κάλιο, μαγνήσιο είναι μόλις μερικές από τις θρεπτικές ουσίες που μπορεί να σου προσφέρει απλόχερα η σουπίτσα. Δε θέλω, όμως, να κάνεις υπερβολές και ξαφνικά η σούπα, από το πολύ άμυλο, να θυμίζει πατάτα, βουτηγμένη σε μία σος. Μέτρον Άριστον!

Read More

And More