Μήπως το παρακάνεις με τους καφέδες; Τα σημάδια που θα σε βοηθήσουν να το καταλάβεις

Καφές. Απαραίτητος για να ξεκινήσεις την ημέρα σου σωστά. Για να πάρεις μία μικρή δόση ενέργειας τη στιγμή που αισθάνεσαι κουρασμένη. Για να ξυπνήσεις, για να απολαύσεις το απόγευμά σου. Μήπως όμως ο ένας καφές έφερε τον άλλον, έγιναν πολλοί και ξαφνικά αντί για ευεργετικοί, αρχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στο σώμα και την ψυχολογία σου; Ποια είναι τα σημάδια που σου στέλνει το σώμα σου και πρέπει να σε προβληματίσουν; 

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς
Μπορεί να ξέρεις ότι όσο πιο αργά απολαύσεις το καφεδάκι σου, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην κοιμηθείς σαν πουλάκι, όμως, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο άρωμά του. Βέβαια, το πρόβλημα της αϋπνίας μπορεί να κάνει την εμφάνισή του, ακόμα και αν ο τελευταίος σου καφές είναι νωρίς το απόγευμα αν έχεις πιει τουλάχιστον τρεις από τη στιγμή που ξύπνησες. Για αυτό, προσπάθησε να μειώσεις την ποσότητα και να εστιάσεις στη γεύση που ευχαριστιέσαι. 

Είσαι συνεχώς εκνευρισμένη
Ίσως, σου φαίνεται αρκετά κλισέ. Οι ειδικοί πάντως το επιβεβαιώνουν. Ο καφές επηρεάζει δυναμικά το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ενώ την ίδια στιγμή τονώνει την ντοπαμίνη και την αδρεναλίνη που ούτως ή άλλως βρίσκεται στο σώμα σου. Όπως καταλαβαίνεις, το τελευταίο είναι πιθανόν να σε τσιτώσει λίγο παραπάνω και εσύ να απαντάς στο τηλέφωνο ή να εμφανίζεσαι στα Zoom meetings με νευρικότητα που καθόλου δεν σε χαρακτηρίζει.

 

Τρέμεις
Όχι, δεν είναι επειδή κρυώνεις ή επειδή τα νεύρα σου είναι στο τέρμα. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο σε ορισμένα σημεία του σώματος, όπως παραδείγματος χάρη τα χέρια σου τα οποία παρατηρείς πιο εύκολα, καθώς τα χρησιμοποιείς όλη την ημέρα. Για να δουλέψεις, για να ετοιμάσεις το φαγητό σου, για να δουλέψεις και να… φτιάξεις τον καφέ σου που κάπως πρέπει να περιορίσεις σε ποσότητα.

Πονάει το στομάχι σου
Για την ακρίβεια, αρχικά το αισθάνεσαι να γουργουρίζει, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, συνειδητοποιείς ότι άρρωστη δεν είσαι και καταλαβαίνεις ότι η αιτία δεν είναι άλλη από το τρίτο καφεδάκι που απόλαυσες -με όλη σου την καρδιά- πριν ο ήλιος πέσει και η νύχτα έρθει. Το πεπτικό σου σύστημα ταράζεται, η κοιλιά σου πονάει και εσύ ταλαιπωρείσαι. Μείωσε τον λίγο λοιπόν!

Ήρθε και ο πονοκέφαλος
Μήπως μετά τον καφέ που ο ουρανίσκος σου ευχαριστήθηκε, έκανε την εμφάνισή του ένας οξύς, αλλά σύντομος πονοκέφαλος από εκείνους που σε αποδιοργανώνουν και εμποδίζουν ακόμα και να σκεφτείς; Αν ναι, η αίτια ίσως κρύβεται στο ποτήρι σου που σαν πολλές φορές γέμισες σήμερα.

 

Read More

And More