Οδηγός αδυνατίσματος στις διακοπές: Τα ΝΑΙ και τα ΌΧΙ

Πριν περάσουμε στο κυρίως θέμα, θέλω απλά να μου δώσεις ένα λεπτό να σου εκφράσω τη σκέψη μου σχετικά με τις διακοπές. Είμαι σίγουρη ότι θα ταυτιστείς. Λοιπόν – λοιπόν! Διανύω την περίοδο που περιμένω πως και πως τις διακοπές. Η λέξη “άδεια” πρωταγωνιστεί μέσα στο κεφάλι μου και από τώρα έχω βρει που θα πάω, που θα μείνω, τι θα φορέσω. Όταν, όμως, σκέφτομαι τις διακοπές, ταυτόχρονα με πιάνει ένα άγχος. Ένα άγχος που θα ξεφύγω από τη διατροφική μου ρουτίνα, θα τρώω καθημερινά σε ταβέρνες και εστιατόρια και θα πιω. Θα πιω αρκετά! Όλα αυτά θα φέρουν το εξής αποτέλεσμα: θα γυρίσω σπίτι, θα ανέβω στη ζυγαριά, θα δω τα κιλάκια που πήρα, θα πάθω εγκεφαλικό. Και αυτό ήταν το τέλος μιας fitness editor. Ντάξει, είπα να δώσω μια χιουμοριστική νότα στο θέμα, αλλά είμαι σίγουρη πως κι εσύ κάπως έτσι τα σκέφτεσαι τα πράγματα…

Έτσι, λοιπόν, πήρα την απόφαση να απευθυνθώ στην Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Κλειώ Δημητριάδου, με σκοπό να μας πει πέντε – δέκα πράγματα για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε στις διακοπές, ώστε να μην πάρουμε κιλά. Ο λόγος σε εκείνην…

Τα do

1. Σήκω από την ξαπλώστρα, δοκίμασε καλοκαιρινά σπορ, παίξε απλά ρακέτες, περπάτησε στην ακροθαλασσιά, κάνε βουτιές, οτιδήποτε!

2. Κατανάλωσε φρούτα και ξηρούς καρπούς στην παραλία.

3. Πίνε άφθονο νερό.

4. Να παραγγέλνεις πάντα σαλάτα στο κυρίως γεύμα σου.

5. Για κάθε ένα ποτήρι αλκοόλ, προσπάθησε να πίνεις ένα ποτήρι νερό ή ακόμα καλύτερα, να παραγγέλνεις ένα ποτήρι ανθρακούχο νερό ή ένα αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη.

6. Προτίμησε τα ψητά και λιγότερα τα μαγειρευτά ή τηγανητά φαγητά.

7. Να είσαι επιλεκτική. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να φας ψωμί ή τυρί φέτα που τα τρως ούτως ή άλλως και σπίτι σου. Καλό είναι να δοκιμάσεις νέες γεύσεις και πιάτα που πραγματικά θα σε ενθουσιάσουν.

8. Προσπάθησε να φας κάτι πριν το ποτό και όχι μετά.

9. Στο μεζεδοπωλείο, πάρε μια σαλάτα σαν κυρίως γεύμα και γέμισε το πιάτο σου με μεζεδάκια μόνο μια φορά.

10. Κάνε μια προσπάθεια να αποφύγεις το αλκοόλ μαζί με το φαγητό, ειδικά αν έχεις σκοπό να πιεις το βράδυ.

11. Εξόπλισε το ψυγειάκι του δωματίου σου με γιαούρτια, σαν μια εύκολη, χορταστική και light επιλογή για όλες τις ώρες.

12. Πάρε μαζί σου τα αγαπημένα σου ρούχα και μαγιό που θα σου υπενθυμίζουν το στόχο σου και κάνε το καλύτερο που μπορείς για τον αγαπημένο σου εαυτό.

Τα don’t

1. Μην μένεις πολλές ώρες νηστική για να φας μια και καλή. Θα φας σίγουρα περισσότερο και θα επιβαρύνεις και το πεπτικό σου σύστημα.

2. Στον μπουφέ του πρωινού προσπάθησε να μην καταναλώνεις και γλυκά και αλμυρά μαζί. Αλλάζοντας υφές και γεύσεις, θα χάσεις την ένδειξη του σώματός σου για κορεσμό

3. Μην κάνεις υπερβολές! δεν υπάρχει λόγος να στερηθείς τα πάντα, αλλά δεν υπάρχει λόγος να φας μέσα στην ίδια μέρα και παγωτό και αστακομακαρονάδα και κοκτέιλ.

4. Μην παραλείψεις το πρωινό.

5. Μην πέσεις στην παγίδα της σφολιάτας! Υπάρχουν και τα τοστ, τα κουλούρια και τα κρακεράκια που είναι πολύ πιο υγιεινές και light επιλογές.

6. Ακόμα και αν κάποιες μέρες δεν πάνε όπως τις είχες οργανώσει, μη σε πιάσει πανικός και αρχίσεις να τρως χωρίς μέτρο. Δεν υπάρχει το όλα ή τίποτα.

7. Απόφυγε τα συνοδευτικά των ποτών π.χ. πατατάκια. Και δεν θα χορτάσεις και θα επιβαρυνθείς με επιπλέον θερμίδες

8. Μην το παρακάνεις με τις υγρές θερμίδες. Ο καφές μπορεί να έχει στέβια ή κάποιο υποκατάστατο αντί για ζάχαρη. Ή καλύτερα να φας τα φρούτα αντί να πιεις χυμό. Επιπλέον, προτίμησε αναψυκτικά light και απόφυγε γρανίτες, milk shake κ.λ.π. (που είναι θερμιδικές βόμβες και καθόλου χορταστικές)

9. Μην συγκρίνεσαι με τα άλλα σώματα στην παραλία. Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι μοναδική


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More