Οι απαραίτητες χειμωνιάτικες τροφές που θα σε κρατήσουν ζεστή

Αργά αλλά σταθερά η θερμοκρασία γίνεται χαμηλή κι εσύ πρέπει να προστατευτείς και να νοιώθεις ζεστά και άνετα. Η αγαπημένη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη είναι και πάλι εδώ για να σου αποκαλύψει τις κατάλληλες τροφές.

Συγκεντρώσαμε μια λίστα με όλα τα ζεστά, πολύ θρεπτικά φαγητά του χειμώνα που πρέπει να τρώτε για να παραμείνετε ζεστοί αυτή την περίοδο. Μοιραστείτε το με την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονες για να βεβαιωθείτε ότι όλοι θα παραμείνουν υγιείς αυτόν τον χειμώνα!

  1. Λαχανικά με ρίζες

Τα λαχανικά με ρίζες όπως τα ραπανάκια, τα γογγύλια και οι γλυκοπατάτες είναι απαραίτητες τροφές για το χειμώνα λόγω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμογένεση. Θερμογένεση σημαίνει βασικά: Tη διαδικασία του σώματός σας να παράγει θερμότητα, που προκαλείται από το μεταβολισμό της τροφής. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σας. Τα λαχανικά με ρίζες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν, γι’ αυτό ρίξτε τα σε ψητά δείπνα ή ζεστές σούπες αυτόν τον χειμώνα για να ζεσταθείτε γρήγορα.

  1. Σύνθετοι υδατάνθρακες

Επειδή κάνει πολύ κρύο, μπορεί να αισθάνεστε πολύ πιο πεινασμένοι, αλλά μην τρώτε περισσότερο – τρώτε έξυπνα! Ξεκινήστε τη μέρα σας με δημητριακά ολικής αλέσεως, για να παραμείνετε χορτάτοι και ζεστοί για περισσότερο. Άλλοι σύνθετοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τα όσπρια, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά.

  1. Μπανάνες

Μια άλλη υγιεινή επιλογή είναι οι μπανάνες που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο, τα οποία βοηθούν τον θυρεοειδή και τα επινεφρίδια να λειτουργούν σωστά. Αυτοί οι αδένες βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Έτσι, μια μπανάνα την ημέρα κρατά το κρύο μακριά.

  1. Αυγά

Τα αυγά συχνά περιγράφονται ως «ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας» – όχι μόνο κρατούν το σώμα σας ζεστό, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες και μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις το χειμώνα.

  1. Καφές

Η καφεΐνη αυξάνει τον μεταβολισμό, ο οποίος μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος σας!

  1. Τσάι τζίντζερ

Το τζίντζερ μπορεί να διεγείρει τη θερμογένεση καιτην εφίδρωση, δηλαδή θερμαίνει το σώμα από μέσα προς τα έξω), συμβάλλοντας στο να μην κρυώνουμε. Επιπλέον, το τζίντζερ ενισχύει το μεταβολισμό, βοηθά την πέψη και ακόμη βελτιώνει τη ροή του αίματος και έτσι ζεσταίνονται τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.

Και αν δεν είστε λάτρης του τσαγιού τζίντζερ, μπορείτε να προσθέσετε τζίντζερ σε σούπες, μαγειρευτά ή ακόμα και smoothies.

  1. Περισσότερα μπαχαρικά

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ζεστή σάλτσα τσίλι είναι ο καλύτερος τρόπος, αλλά στην πραγματικότητα σας κάνει να ιδρώνετε ελαφρά, κάτι που σας δροσίζει. Το κύμινο, ωστόσο, παράγει λιγότερο έντονη θερμότητα και έτσι μας κρατά ζεστούς για μεγαλύτερο.

Η κανέλα αυξάνει επίσης τη θερμοκρασία του σώματος αυξάνοντας τον μεταβολισμό και συνδυάζεται πολύ καλά με ζεστά ροφήματα και σούπες.

Τέλος, το πιπέρι (άσπρο ή μαύρο) και το σουσάμι είναι εξαιρετικά για να παραμείνετε υγιείς το χειμώνα. Το πιπέρι προφυλάσσει από τη γρίπη του χειμώνα και το σουσάμι βοηθά σε πιο σοβαρές ασθένειες του αναπνευστικού όπως η πνευμονία, η βρογχίτιδα και το άσθμα.

  1. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Εάν έχετε πάντα κρύα χέρια και πόδια, μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου ή αναιμία. Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματος! Το κόκκινο κρέας περιέχει πολύ σίδηρο, όπως και το σπανάκι, τα όσπρια (που είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης), τα πουλερικά και τα εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά.

  1. Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί

Μπορείτε επίσης να τα πασπαλίσετε πάνω από το πλιγούρι ή το χυλό σας – ή απλώς να τα τσιμπολογήσετε όλη την ημέρα, ώστε να αποφύγετε αυτές τις ανθυγιεινές μπάρες σοκολάτας. Τα ξηρά φρούτα και οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους και οι σταφίδες παράγουν θερμότητα στο σώμα και μπορούν επίσης να βοηθήσουν εάν έχετε έλλειψη σιδήρου. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν αρκετές θερμίδες, οπότε χρειάζεται προσοχή η ποσότητα κατανάλωσής τους.

  1. Νερό

Αν κρυώνετε εύκολα, ίσως χρειαστεί να πιείτε περισσότερο νερό. Αυτό φαίνεται αντίθετο – τείνουμε να διψάμε λιγότερο σε πιο κρύο καιρό – αλλά το νερό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει. Ένας πολύ καλός τρόπος για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας την ενυδάτωση είναι να έχετε πάντα ένα μπουκάλι νερό στο χέρι.

  1. Μέλι

Επειδή κάνει πολύ κρύο, μια καθημερινή κουταλιά μέλι σε λίγο ζεστό νερό είναι απλώς το εισιτήριο για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό. Το μέλι είναι μια τροφή που έχει πολλές εκπληκτικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του βήχα. Το μέλι είναι ζεστό από τη φύση του και το να τρώτε ή πίνετε τακτικά μέλι θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το σώμα σας ζεστό αυτόν τον χειμώνα.

Photos: iStock

 

Read More

And More