Οι καλύτερες τροφές για αποτοξίνωση μέχρι την Πρωτοχρονιά

Πέρασες υπέροχα τις ημέρες των Χριστουγέννων και εκτός από αρκετά ποτήρια σαμπάνια το παράκανες το φαγητό. Κάτι οι τέλειες συνταγές της μητέρας σου καθώς επίσης και του αγαπημένου σου σεφ ήταν στ΄ αλήθεια απολαυστικές. Και τώρα ετοιμάζεσαι για την Πρωτοχρονιά μεν αλλά έχεις μερικές ημέρες να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου. Κι αν αναρωτιέσαι πώς θα το πετύχεις αρκεί να δεις στη συνέχεια τις τροφές που θα σε βοηθήσουν. 

Μήλα
Είναι το απόλυτο φρούτο του χειμώνα και σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μήλα καθαρίζουν το αίμα και αυξάνουν τη δράση του λεμφικού συστήματος. Η πηκτίνη, μια ίνα που περιέχεται στα μήλα, έχει την ιδιότητα να δεσμεύει και να βοηθά στην αποβολή των τοξικών, βαρέων μετάλλων και των ραδιονουκλειδιων από τον οργανισμό, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C βοηθάει στην περαιτέρω αποτοξίνωση του οργανισμού.

Λεμόνια
Χαρίζουν γεύση σε σαλάτες, σούπες αλλά και smoothies. Παράλληλα, βοηθούν στη πέψη μέσω της αύξησης της ροής του σάλιου και στην τόνωση της ηπατικής λειτουργίας. Δεσμεύουν και διαλύουν το ουρικό οξύ και άλλες τοξίνες του σώματος και προωθούν την απέκκριση τους, ενώ, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, καθαρίζουν και αλκαλοποιούν το αίμα μιας και έχουν καθαρκτικές και διουρητικές ιδιότητες. 

Ραπανάκια
Είναι γνωστά για την όρεξη που ανοίγουν αλλά παράλληλα είναι super θρεπτικά και υπέροχα για τη σαλάτα σου! Τα ραπανάκια καθαρίζουν το αίμα και το συκώτι και τονώνουν την λεμφική δραστηριότητα. Βοηθούν στην διαδικασία της πέψης και στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από το σώμα. Πρόκειται για ένα ελιξίριο και ένα πολύ δραστικό αποτοξινωτικό παράγοντα.

Πικραλίδα
Τα χόρτα που μπορείς να προσθέσεις στη σαλάτα σου ή να τα ψήσεις στο φούρνο. Η πικραλίδα αποτελεί σημαντικότατη πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης C και πολλών ανόργανων στοιχείων. Η χλωροφύλλη, ένα ζωτικής σημασίας συστατικό της πικραλίδας καθώς και όλων των πράσινων με πολλά φύλλα λαχανικών, είναι ίσως το καλύτερο συστατικό για αποτοξίνωση.

Γκρέιπφρουτ
Γνωρίζεις ήδη ότι ένα ποτήρι χυμός γκρέιπφρουτ κάθε πρωί αποτοξινώνει μοναδικά τον οργανισμό και παράλληλα τον δροσίζει και τον αναζωογονεί. Καθαρίζει το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη, ενώ μπορεί να αποβάλλει την περίσσεια και βλαβερή βλέννα μέσω των απεκκριτικών οργάνων. Και δεν στα λέω εγώ! Οι ειδικοί διατροφολόγοι που έχουν σπουδάσει το πώς θα κάνουν το ανθρώπινο σώμα πιο υγιές. 

Τζίντζερ
Καυτερό και συγχρόνως αναζωογονητικό! Το θαυματουργό τζίντζερ αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, προωθώντας έτσι την αποβολή των τοξινών μέσω του δέρματος, των εντέρων και των νεφρών. Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες και βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, οι οποίες σε γυροφέρνουν περισσότερο το χειμώνα. 

Photos: iStock

Read More

And More