Οι συνδυασμοί τροφών που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις

Όλες μας ψάχνουμε ποιες τροφές πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή μας για να χάσουμε εκείνα τα περιττά κιλά που μας ταλαιπωρούν. Μήπως, όμως, η λύση δεν βρίσκεται σε μία τροφή, αλλά στον συνδυασμό τους; Η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, πειραματίζεται και δημιουργεί συνδυασμούς τροφών που θα ρίξουν με μαθηματική ακρίβεια τον αριθμό στη ζυγαριά. Ο λόγος στην ίδια…

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τους συνδυασμούς τροφίμων που μπορεί να παχαίνουν ή να βοηθούν στο αδυνάτισμα. Η αλήθεια είναι ότι κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν μπορεί να παχύνει ή να αδυνατίσει και τελικά σημασία έχει η ποσότητα, η συχνότητα κατανάλωσης και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Όλα τα θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που πρέπει να περιέχονται σε μια ισορροπημένη διατροφή, παίζουν τον δικό τους, σημαντικό ρόλο, στην διαδικασία απώλειας βάρους.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο αδυνάτισμα, δύο (ή περισσότερα) τρόφιμα μπορούν να είναι καλύτερα από ένα. Αυτό συμβαίνει επειδή το καθένα έχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά που δρουν συνδυαστικά (συνεργιστικά) στον οργανισμό. Ως ομάδα, μπορούν να μειώσουν την πείνα, να βοηθήσουν να μείνουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα και να ενεργοποιήσουν περισσότερο το μεταβολισμό και την καύση λίπους.

Σαλάτα ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, αβοκάντο

Τα καλά λιπαρά των συγκεκριμένων τροφίμων (πολυακόρεστα, μονοακόρεστα), βοηθούν στο να μας χορτάσουν περισσότερο τα λαχανικά και ταυτόχρονα αυξάνουν την απορρόφηση των βιταμινών και αντιοξειδωτικών, που περιέχονται στη σαλάτα.

 

 

Κρεατάκι με μπαχαρικά

Το στήθος κοτόπουλου είναι γνωστό ότι είναι καλό για την απώλεια βάρους, μιας και παρέχει 27 γραμμάρια πρωτεΐνης και λιγότερο από 150 kcal. Η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την πέψη και αυτό ενισχύει τον κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η προσθήκη μπαχαρικών (π.χ. πιπέρι καγιέν) μπορεί να αυξήσει το κάψιμο των θερμίδων και να μειώσει την πείνα.

 

Πλιγούρι βρώμης και καρύδια

Η προσθήκη περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να διαλύσει τις ίνες, επομένως επιβραδύνει την πέψη και χορταίνουμε για περισσότερο διάστημα. Με 4 γραμμάρια ινών ανά φλιτζάνι, το πλιγούρι βρώμης μπορεί να είναι μια καλή πηγή. Τα καρύδια μπορούν να προσθέσουν επιπλέον περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών.

 

Σούπα με όσπρια & λαχανικά

Η αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό γεμίζει το στομάχι, αφήνοντας λιγότερο χώρο για τρόφιμα με υψηλότερες θερμίδες. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ως ορεκτικό τη σούπα κατανάλωναν 20% λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Επιπλέον, ο συνδυασμός των οσπρίων με τα λαχανικά παρέχουν ταυτόχρονα πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, που μπορούν να βοηθήσουν το μεταβολισμό και ενισχύουν τον κορεσμό.

Πράσινο τσάι με λεμόνι

Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερες θερμίδες και λίπος. Μία μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 4 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού κάθε μέρα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του βάρους και της αρτηριακής πίεσης. Για να το κάνετε ακόμα πιο υγιεινό, προσθέστε λεμόνι, που περιέχει βιταμίνη C, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφήσει τα αντιοξειδωτικά.

 

Σολομός & γλυκοπατάτα

Η αυξημένη περιεκτικότητα του συγκεκριμένου γεύματος σε φυτικές ίνες, ω-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες, βοηθάει τόσο στη μείωση της πείνας, όσο και στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στην καύση λίπους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Γιαούρτι & Raspberries (σμέουρα)

Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που λαμβάνουν περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D, χάνουν περισσότερο λίπος. Γεμίστε το γιαούρτι με μισό φλιτζάνι σμέουρα, που μειώνουν την επιθυμία για γλυκό και ταυτόχρονα προσφέρουν 4 γραμμάρια φυτικών ινών.

 

Φρούτα & ανάλατοι ξηροί καρποί

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός προσφέρει πρωτεΐνες, «καλά λιπαρά» και φυτικές ίνες για την μείωση της πείνας, την ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας και τη μείωση της απορρόφησης του διατροφικού λίπους.

Read More

And More