Οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό – Γιατί οι γρίπες καραδοκούν

Ο καιρός είναι μεν ακόμη ζεστός και όχι φθινοπωρινός αλλά οι ιώσεις είναι εκεί έξω. Κι αν δεν έχεις ακόμη κολλήσει καλό είναι να προετοιμαστείς καταλλήλως τονώνοντας το ανοσοποιητικό σου με τη σωστή διατροφή. Ο Χρήστος Γκότσης Διαιτολόγος- Διατροφολόγος είναι εδώ για να σου αποκαλύψεις τις τροφές που θα σε βοηθήσουν.  

Όλοι μας λίγο πολύ θα αρρωστήσουμε στη ζωή μας το οποίο οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες αλλά με εξέχοντα τη κακή διατροφή. Χωρίς τις απαραίτητες προσθήκες στο διαιτολόγιο μας το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτο σε μικρόβια, βακτήρια, ιούς τα οποία με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν κάποια μορφή λοίμωξης και έτσι ο οργανισμός θα αποδυναμωθεί. Όμως υπάρχουν αρκετές τροφές για την ενίσχυση της διατροφής μας έτσι ώστε να αποτρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με αποτέλεσμα να παραμείνουμε υγιείς:

 

Εσπεριδοειδή 

Η κατανάλωση τους δεν θα πρέπει να αγνοηθεί καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται εκεί αφού έχουν κρυολογήσει. Οι καλύτερες πηγές είναι τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια, τα lime και τα γκρέιπφρουτ καθώς περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες βιταμίνη C η οποία αυξάνει τη παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις. 

Κόκκινες Πιπεριές

Οι κόκκινες πιπεριές έχουν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από ότι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια κλπ. Επίσης, είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, που είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών, των βλεννογόνων, του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σπανάκι

Εκτός από πολύ καλή πηγή βιταμίνης C έχει και πολλά αντιοξειδωτικά καθώς και β-καροτένιο τα οποία καταπολεμούν πιθανές μολύνσεις του ανοσοποιητικού μας.

Μπρόκολο

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, E καθώς και αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες κάνοντας το ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά ειδικά αν δεν μαγειρευτεί πολύ.

Αμύγδαλα

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε με αποτέλεσμα να προλαμβάνει και να καταπολεμά το κρυολόγημα. Μια χούφτα αμύγδαλα παρέχει σχεδόν το 100% της ποσότητας βιταμίνης Ε που χρειαζόμαστε.

Σκόρδο

Καταπολέμα τις λοιμώξεις, μειώνει την αρτηριακή πίεση και επιβραδύνει την σκλήρυνση των αρτηριών.

Τζίντζερ

πρόκειται για την πιπερόριζα η οποία βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και κατά επέκταση στη μείωση του πονόλαιμου.

Πράσινο Τσάι

περιέχει βιταμίνη C και μέταλλα όπως σελήνιο και ψευδάργυρο και φλαβονοειδή τα οποία τονώνουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν το συκώτι από τις τοξίνες.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι με τις «ενεργές καλλιέργειες» περιέχει προβιοτικά τα οποία ενισχύουν την άμυνα του εντέρου, προστατεύοντας από ιούς και μειώνουν τη διάρκεια του κρυολογήματος. Είναι καλή πηγή βιταμίνης D που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Ακτινίδιο

είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, κάλλιο, βιταμίνη Κ και περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Έτσι το σώμα διατηρείται σε σωστή λειτουργία. Ωστόσο οι τροφές αυτές δεν χρειάζεται να στέκονται μόνες τους. Ο συνδυασμός τους με μια ήπια καθημερινή άσκηση καθώς και η κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού την ημέρα, μπορούν να ενισχύσουν τόσο το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε τελικά να μας προστατέψουν από αρκετές λοιμώξεις. Επομένως, προτιμούμε ποικιλία στις τροφές μας, καθημερινή άσκηση, τουλάχιστον ένα απλό περπάτημα και αρκετή ενυδάτωση για να είμαστε προετοιμασμένοι ενάντια σε κάθε «εισβολή».

Photos: iStock

Read More

And More