ΟΧΙ στις “βόμβες” θερμίδων, ΝΑΙ στις εναλλακτικές που σου δίνουμε

Στα τοστάκια λέμε ναι, στα καλαμάκια λέμε ναι, στο ρυζάκι λέμε ναι, στη μπαγκέτα λέμε ναι…. Όχι λέμε στα ντόνατ, όχι στη πίτσα σπέσιαλ, όχι λέμε στο γύρο, όχι και στο χοτ ντογκ….

Πρώτον, το γνωρίζεις καλά ότι θαύματα δεν γίνονται. Δεύτερον, το γνωρίζεις επίσης καλά ότι τρώγοντας παχυντικά φαγητά, κιλά δεν χάνονται. Τρίτον, αν θέλεις πραγματικά να χάσεις κιλά δεν είναι ανάγκη να σταματήσεις να τρως, απλώς να αποκλείσεις από τη διατροφή σου κάποιους πειρασμούς ή τουλάχιστον να τους ελαττώσεις.

Κάθε φορά έτσι λες και τελικά σε προδίδει ο εαυτός σου μπροστά σε μια πίτσα σπέσιαλ. Όχι μόνο εσένα. Τις περισσότερες από εμάς. Θα αντιδρούσες το ίδιο όμως αν είχες τυπώσει καλά στο μυαλό σου ότι τέσσερα κομματάκια πίτσας σπέσιαλ σημαίνουν 1400 ολόκληρες θερμίδες… Δηλαδή, φιλότιμη προσπάθεια να αποκτήσεις κοιλίτσα, ψωμάκια, μπρατσάκια;

Το παν είναι να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου και να δεις με άλλο μάτι τα “ναι” που σου δίνει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

Τα “ΟΧΙ” και τα “ΝΑΙ”

ΟΧΙ στις 500 θερμίδες που “κοστίζει” ένα σουβλάκι με γύρο χοιρινό
Είναι νόστιμο, δεν χωράει καμία αμφιβολία, όμως εκτός των αυξημένων θερμίδων, εκείνο που έχει περισσότερη σημασία είναι το υπερβολικό λίπος, αλλά και η ύπαρξη “κρυφού” αλατιού σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό να θυμάσαι… όταν είσαι έτοιμη να υποκύψεις.

ΝΑΙ σε 2 καλαμάκια κοτόπουλο με μισή φέτα ψωμί και στις 270 το πολύ θερμίδες που σου δίνει.
Έχει ελάχιστο λίπος, ενώ η πρωτεΐνη από το κρέας του κοτόπουλου θα σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια, αυξάνοντας παράλληλα τον μεταβολικό σου ρυθμό.
ΟΧΙ στις 1400 θερμίδες που “κοστίζουν” τα 4 κομμάτια πίτσα σπέσιαλ. 350 θερμίδες το κομμάτι
Αυτό να θυμάσαι. Η μέση πρόσληψη θερμίδων για μια γυναίκα είναι 2000 θερμίδες και καλό είναι να τρως πέντε γεύματα. Αν κατρακυλήσεις σε ένα τέτοιο παράπτωμα θα πρέπει να έχεις πολύ σημαντικό λόγο… για να προτιμάς να παχύνεις.

ΝΑΙ -αν επιμένεις- σε ένα κομμάτι απλής πίτσας (τύπου μαργαρίτα) που αποδίδει 300 θερμίδες -δεν έχει και μεγάλη θερμιδική διαφορά. ΟΜΩΣ… από θρεπτικής άποψης, λόγω των απλών συστατικών που περιέχει συνδυάζει αρμονικά τη λιπαρή ιδιότητα του τυριού και μεταφέρει πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο ποσοστό την ισχυρή προστατευτική αντικαρκινική ουσία η οποία βρίσκεται στη ντομάτα, το λυκοπένιο.

ΟΧΙ στις κοτομπουκιές. Κοτομπουκιές σημαίνει 690 θερμίδες
8 κομμάτια τηγανητού κοτόπουλου με πατάτες τηγανητές και σος έχουν σχεδόν 700 θερμίδες. Εδώ δεν είναι τόσο το κοτόπουλο, όσο το ότι ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Ο τρόπος μαγειρέματος δεν επιτρέπει στον οργανισμό να προσλάβει τα θρεπτικά συστατικά του κοτόπουλου. Μάλιστα ένα τέτοιο πιάτο, αποτελεί καρκινική πρόκληση λόγω των αποκλειστικά κορεσμένων λιπαρών και της ακρυλαμίδης από τις τηγανητές πατάτες. Επιπλέον είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα κρυφού αλατιού και λίπους.

ΝΑΙ σε μία μερίδα φιλέτο κοτόπουλο με ρύζι, ναι στις 400 θερμίδες που αποδίδει, ναι στην τόνωση του μυϊκού συστήματος που κάνει, ναι στις κατάλληλες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει και επιταχύνει το μεταβολισμό σου (μειώνοντας έτσι το ποσοστό λίπους στον οργανισμό).

ΟΧΙ στις 400 θερμίδες του Hot Dog
Σκέτες θερμίδες, σκέτο πάχος. Άδικα. Για πέντε λεπτά ηδονικής απόλαυσης “δηλώνεις εκούσια συμμετοχή” στα καρδιαγγειακά νοσήματα και στην προσβολή του γαστρεντερικού συστήματος από καρκίνο. Δεν νομίζω…

ΝΑΙ σε μια μικρή ωραιότατη μπαγκέτα με καλαμάκι κοτόπουλο, ντομάτα και τζατζίκι με μόλις 270 χρήσιμες θερμίδες χωρίς περιττό λίπος, με σημαντικές βιταμίνες και πρωτεϊνες. Απλά τα πράγματα. Θέλεις το καλό σου ή όχι. Θέλεις να είσαι σέξι ή όχι. Θέλεις να έχεις τέλειο κορμί ή όχι.

ΟΧΙ στο πεϊνερλί και στις 450 θερμίδες του
Θερμιδική βόμβα ζυμαριού, γεμάτη λιπαρά και φυσικά “κρυμμένο” αλάτι (στη ζύμη, στο τυρί και στο μπείκον)!

ΝΑΙ σε δύο τοστάκια με τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα και στις 280 θερμίδες τους. Θα μου πεις η σύγκριση είναι αστεία. Σαφώς. Οι 170 θερμίδες που γλιτώνεις όμως δεν είναι καθόλου αστείο.
Μην τα κακοβλέπεις τα τοστάκια. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και λυκοπένιο. Το λυκοπένιο προστατεύει την λειτουργία της καρδιάς και φέρεται να έχει αντικαρκινική προστασία.

ΟΧΙ στους λουκούμαδες, όχι στα ντόνατ, όχι στις 242 θερμίδες
Λαχταριστοί λουκουμάδες σου κάνουν ναζάκια και σε προκαλούν. Ντόνατ φλερτάρουν με τις αδυναμίες σου. Σωματικό βάρος που θα αυξηθεί, τριγλυκερίδια στο αίμα που θα αυξηθούν επίσης. Η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης που διαθέτουν θέλει να σου κάνει κακό. Θα την αφήσεις;

ΝΑΙ σε μια μπάρα δημητριακών και φρούτων, ναι στις 100 θερμίδες που αποδίδει. Ενισχύει το γαστρεντερικό σύστημα λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, τονώνει το ανοσοποιητικό και το μυϊκό σύστημα και αυξάνει το ρυθμό καύσεων του μεταβολικού ρυθμού. Μειώνει το αίσθημα πείνας και φυσικά δεν σε γεμίζει ενοχές και τύψεις.

Read More

And More