Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Τα οφέλη του αγαπημένου σου ροφήματος σε σώμα και αδυνάτισμα

Είναι το πρώτο σου ρόφημα. Αυτό που σε ξυπνάει και σου φτιάχνει τη διάθεση. Που ενεργοποιεί το μεταβολισμό σου. Αυτό που θέλει λίγη προσοχή. Ως προς τη συχνότητα που το απολαμβάνεις, τη ζάχαρη και το γάλα που βάζεις, την ποσότητα που καταναλώνεις ημερησίως. Σήμερα, είναι η μέρα του. Ο καφές σήμερα γιορτάζει και εσύ έχεις πολλούς λόγους να χαίρεσαι! Τσέκαρε μερικούς…

Σε βοηθάει να αδυνατίσεις
Ο καφές αγαπά τη σιλουέτα σου και αν τον ετοιμάσεις σωστά μπορεί να σε βοηθήσει να αδυνατίσεις. Στο σωστά, σημείωσε δίπλα να μην έχει ίχνος ζάχαρης και να κινείται σε σκέτα μονοπάτια. Ένα ποτήρι καφέ, εκτός από εσένα, ξυπνά και το μεταβολισμό σου, ενεργοποιώντας τη διαδικασία καύσης λίπους. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η αύξηση στο ρυθμό καύσης δεν είναι καθόλου αμελητέα κατά 25%.

Σου δίνει ενέργεια
Δεν είναι τυχαίο ότι είναι το πρώτο ρόφημα που θες τις πρωινές ώρες. Για να ανοίξει το μάτι σου, να ολοκληρώσεις τις υποχρεώσεις που άφησες ημιτελείς από το προηγούμενο βράδυ και να μπεις στους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας. Μόλις αισθανθείς εξουθενωμένη, ξέρεις τι πρέπει να παραγγείλεις.

Το άρωμα του σε χαλαρώνει
Είναι ευεργετικό. Σκέψου απλά πόσες φορές η μύτη σου έχει εντοπίσει τη χαρακτηριστική μυρωδιά του καφέ ακόμα και αν το φλιτζάνι είναι αρκετά μακριά. Και πόσες φορές η συγκεκριμένη μυρωδιά σου έχει φτιάξει τη διάθεση; Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Σεούλ ανακάλυψε ότι η μυρωδιά του καφέ είναι καταπραϋντική. Διώχνει την κούραση και τον πονοκέφαλο και φέρνει χαλάρωση και ηρεμία. Οπότε, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις: Πριν απολαύσεις το καφεδάκι σου, μύρισε το με την άνεση του.

Σε κάνει πιο έξυπνη
Εκτός από τη διάθεση, ανεβάζει και το νοητικό σου επίπεδο. Και την απόδοση σου σε πολλούς σημαντικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της δουλειάς. Μη σου κάνει, λοιπόν, εντύπωση, αν δεις ξαφνικά ότι το μυαλό σου γίνεται πιο κοφτερό και από ξυράφι.

Θυμάσαι καλύτερα
Εξυπνάδα και μνήμη πάνε μαζί. Το καφεδάκι σου, λοιπόν, δεν είναι καθόλου αθώο, αφού βελτιώνει και τα δύο. Συγκεκριμένα, έρευνες έδειξαν ότι βελτιώνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, αφού η σύνθεση του περιέχει διάφορες ουσίες που σε κάνουν να θυμάσαι καλύτερα. Και γρηγορότερα. 

Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής
Σημαντικότατο! Ζεις περισσότερο και ζεις καλύτερα – αν συνυπολογίσεις και τα υπόλοιπα του οφέλη. Οι ουσίες που περιέχει, πέρα από γεύση, αποτελούν φάρμακο κατά της γήρανσης του οργανισμού. Μακροζωία, είπατε κάτι;

Είναι μυοχαλαρωτικός
Γυμνάζεσαι; Αν ναι, τότε πρέπει να σκεφτείς μήπως απολαμβάνεις τον καφέ σου μετά και όχι πριν την προπόνηση. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, ο καφές μειώνει αισθητά τον πόνο των μυών μετά από άσκηση υψηλής έντασης και συνδράμει καθοριστικά στην αποκατάσταση τους. Μάλιστα, στην περίπτωση που αισθανθείς πιασμένη και ταυτόχρονα θες να πιεις κάτι, επίλεξε ένα καφεδάκι, αφού η σύνθεση του είναι πιο δραστική και από την ασπιρίνη. Όλα καλά!

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

Read More

And More