Πάχυνες; Μήπως δεν φταίει αυτό που τρως, αλλά αυτό που πίνεις;

Η “υγρή” πλευρά της διατροφής που μπορεί να αυξήσει το βάρος σου χωρίς να το καταλάβεις!

Πολλές φορές ενώ προσέχεις τη διατροφή σου και αποφεύγεις τα λιπαρά και τα βαριά φαγητά, δεν κάνεις το ίδιο και με τα ποτά. Σαν ένα περίεργο mind game… Ό, τι είναι σε υγρή μορφή δεν σε αγχώνει, δεν το καταγράφεις ως θερμιδικό όργιο.

“Νέες έρευνες δείχνουν ότι σήμερα αυτό που πίνουμε (είδος και ποσότητα) και όχι αυτό που τρώμε επηρεάζει σημαντικά τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους χωρίς να το καταλάβουμε” εξηγεί η Ζωή Μπουλούμπαση Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ζωή Μπουλούμπαση.

Ποια είναι όμως τα…”ύποπτα” ποτά;

“Τα τελευταία 30 χρόνια υπολογίζεται ότι η μέση πρόσληψη θερμίδων από ποτά και αναψυκτικά με ζάχαρη έχει αυξηθεί κατά 150 θερμίδες, γεγονός που σχετίζεται με την αύξηση του ποσοστού παχυσαρκίας παγκοσμίως” επισημαίνει η Ζωή Μπουλούμπαση.

Aλκοολούχα, Iσοτονικά, Xυμοί με ζάχαρη (φρουτοποτά ή νέκταρ), Ροφήματα σοκολάτας, Καφέδες με ζάχαρη (κυρίως οι παχύρρευστοι φτιαγμένοι με γάλα και πάγο), Μιλκ σέικ είναι μερικά μόνο από τα… ποτήρια γεμάτα θερμίδες.
Οι ύπουλοι εχθροί σου!

Δες στον πίνακα παρακάτω ενδεικτικά πόσες θερμίδες έχουν κάποια αλκοολούχα ποτά, ροφήματα και Milkshake. Κι αν οι θερμίδες που αναγράφονται δεν σου φαίνονται πολλές, σκέψου πως μια γυναίκα θα πρέπει συνολικά να καταναλώνει ημερησίως περίπου 2000 θερμίδες. Θυμήσου τώρα τους 2 Frappuccino που ήπιες από το πρωί, αλλά και το Gin που παρήγγειλες το βράδυ και θα δεις πως αρκούν για να καλύψουν σχεδόν τις μισές θερμίδες που πρέπει να παίρνει ο οργανισμός σου.

Alcoholic Drink Θερμίδες
Whisky 220
Gin 220
Brandy 220
Rum 220
Σαμπάνια 126
Frappuccino 344
Ροφημα σοκολάτας 196
Ρόφημα σοκολάτας Vienois 316
Milk Shake 316

Και κάτι ακόμη. Έχεις σκεφτεί πόσες φορές δεν έχει πει όχι σε ένα δεύτερο ποτό ή έχεις παραγγείλει κι άλλο καφέ στο γραφείο; “Ένα υγρό διαπερνά πολύ γρηγορότερα τη στοματική κοιλότητα σε σύγκριση με μια στερεή τροφή μην προλαβαίνοντας να δώσει σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι εύκολα να καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα και άρα πολλές θερμίδες” επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ζωή Μπουλούμπαση

Τι να κάνεις…

Σε κάθε περίπτωση, όπως καταλαβαίνεις, το μέτρο είναι το παν. Για αυτό η μόνη λύση είναι να καταναλώνεις τα ποτά αυτά με μέτρο. Μπορείς φυσικά και να αντικαταστήσεις κάποια από αυτά τα ποτά με άλλα χωρίς ζάχαρη, όπως Light αναψυκτικά και 100% φυσικούς χυμούς. Επίσης, κατά την έξοδό σου μπορείς να παραγγείλεις 1 ποτήρι μπύρα ή κρασί.

Toυ Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη συνεργασία της Κλινικής Διαιτολόγου Ζωής Μπουλούμπαση

Read More

And More