Πέντε στιγμές που δεν πρέπει να πιστέψεις τον αριθμό που βλέπεις στη ζυγαριά σου

Είναι κάποιες μέρες που η ζυγαριά κάνει… τα δικά της παιχνίδια! Για την ακρίβεια, δεν φταίει η ζυγαριά, αλλά οι μέρες που επιλέγεις να ζυγιστείς. Ναι – ναι, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες μέρες που αν αποφασίσεις να ανέβεις στη ζυγαριά θα δεις έναν αριθμό, οποίος δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα και σίγουρα δεν συμβολίζει τα κανονικά κιλά που ζυγίζεις. Όχι, δεν παίζουν ρόλο ακριβώς οι μέρες που θα ζυγιστείς (δηλαδή αν θα είναι Δευτέρα ή Τετάρτη), αλλά σε τι φάση θα είναι το σώμα σου.

Σε αυτό το σημείο θα αναρωτιέσαι τι ακριβώς εννοώ! Αυτό που θέλω να σου αναφέρω είναι πως πέντε συγκεκριμένες στιγμές δεν θα πρέπει να πιστέψεις τον αυξημένο αριθμό που αναγράφεται στην μικρή οθόνη της ζυγαριάς. Ποιες είναι αυτές; Δίνουμε το λόγο στην Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Κλειώ Δημητριάδου, η οποία μας εξηγεί τα πάντα…

1.Τις ημέρες πριν την περίοδο ή κατά τη διάρκεια αυτής ή ακόμα και στη μέση του κύκλου (ωορρηξία).
Ο γυναικείος οργανισμός είναι ιδιαιτέρως περίπλοκος και οι εναλλαγές των ορμονών φέρνουν μαζί τους και κατακράτηση υγρών η οποία αυξομειώνει και τη ζυγαριά. Οπότε καλό είναι όταν ζυγιζεσαι, να αξιολογήσεις το αποτέλεσμα και με βάση τις παρατηρήσεις που έχεις κάνει για τον οργανισμό σου, ανάλογα με τη φάση του κύκλου που βρίσκεσαι.

2.Η ζυγαριά επηρεάζεται επίσης από τη γυμναστική.
Αν απέχεις για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις αθλητικές σου δραστηριότητες, είναι πολύ πιθανό ξεκινώντας να παρατηρήσεις μία αύξηση του βάρους σου, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από υγρά τα οποία κρατούν οι μυς στην προσπάθειά τους να γραμμώσουν. Μετά από ένα έντονο και απαιτητικό πρόγραμμα γυμναστικής είναι πολύ πιθανό να ζυγίζεις λιγότερο καθώς έχεις χάσει πολλά υγρά.

3.Η λειτουργία του εντέρου επίσης, συχνά μας μπερδεύει και δεν ξέρουμε αν αυτό που βλέπουμε είναι πραγματικότητα.
Πέρα δηλαδή, από το πρήξιμο που προκαλεί η δυσκοιλιότητα, επηρεάζει και το ζύγισμα. Αν αυτό γίνεται περιστασιακά δεν θα έπρεπε να σε ανησυχεί, εφόσον τη στιγμή που θα λειτουργήσει κανονικά το πεπτικό σύστημα, θα δεις και το ανάλογο αποτέλεσμα στη ζυγαριά. Αν όμως αντιμετωπίζεις συχνά δυσκολία στην λειτουργία του εντέρου σου, θα πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου, καθώς η ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος έχει βρεθεί πως σχετίζεται με την καλύτερη διαχείριση των τροφών.

4.Η κατανάλωση αλκοόλ ή πολλών καφέδων…
…υγρών δηλαδή που είναι ιδιαιτέρως διουρητικά, μπορεί να σε οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν θα έπρεπε να θεωρήσεις πως το αλκοόλ σε αδυνατίζει ακόμα και αν η ζυγαριά δείχνει την επόμενη μέρα λιγότερο. Αυτό το οποίο έχει συμβεί, είναι πως απλά έχεις αφυδατωθεί.

5.Μετά από ένα πλούσιο γεύμα είναι η πιο λάθος στιγμή να ζυγιστείς.
Η λιπαποθήκευση βέβαια, δε συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, οπότε αυτό δεν θα πρέπει να σε πανικοβάλει. Εξάλλου, το ίδιο συμβαίνει και όταν πίνεις πολύ νερό το οποίο σίγουρα δεν παχαίνει.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More