Ποια τρόφιμα θα απομακρύνουν τις ασθένειες;

Η διατροφή είναι γνωστό πως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία. Υπάρχουν όμως super τρόφιμα που θα θωρακίσουν την υγεία σου και θα κάνουν τον οργανισμό σου να λειτουργεί καλύτερα; Η επιστήμη της διατροφής λέει πως ναι!

Τι είναι τα λειτουργικά τρόφιμα;
“Ο όρος λειτουργικά τρόφιμα αναφέρεται σε τροφές που παρέχουν ωφελήματα υγείας ταυτόχρονα με θρεπτικές ουσίες. Ο όρος αναφέρεται σε ολόκληρα τρόφιμα, εμπλουτισμένα ή ενισχυμένα και διαιτητικά συμπληρώματα που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη διανοητική και φυσική υγεία και να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών” αναφέρει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γρηγόρης Κυριακίδης.
“ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ” ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ
Όπως καταλαβαίνεις οι τροφές που αποτελούν το Α και το Ω της σωστής και καλής διατροφής έχουν ταυτόχρονα και μοναδικές ιδιότητες στην προστασία της υγείας και την καλή λειτουργία του οργανισμού:
Καυτερή πιπεριά: περιλαμβάνει την καπσεΐνη η οποία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των αρθριτικών.
Καρότο: περιέχει β-καροτίνη, η οποία φαίνεται να βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Ψάρι: η πιο πλούσια πηγή Ω 3 καλών λιπαρών, που βοηθά μεταξύ άλλων τον οργανισμό να προλάβει τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Σκόρδο: περιλαμβάνει θειώδεις ενώσεις που κάνουν καλό στην καρδιά.
Πράσινο τσάι: είναι πλούσιο σε τανίνες που καταπολεμούν τους όγκους.
Λαχανικά: με φυτοχημικά στοιχεία που ενδείκνυνται στην καταπολέμηση του καρκίνου.
ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ/ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά μια σειρά από τρόφιμα που με την κατάλληλη επεξεργασία παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα θρεπτικών ουσιών (αναγράφεται στη συσκευασία τους). “Τα ενισχυμένα προϊόντα περιέχουν θρεπτικές ουσίες ή συστατικά που δεν υπήρχαν στα αρχικά τρόφιμα” επισημαίνει ο Γρηγόρης Κυριακίδης.
Ενδεικτικά δες παρακάτω μερικά από αυτά:
Γιαούρτια/Ζάχαρη: εμπλουτισμένα με προβιοτικά που βοηθούν στην μικροβιακή ισορροπία του οργανισμού. Επίσης υπάρχουν τέτοια προϊόντα που έχουν εμπλουτιστεί με πρεβιοτικά και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
Μαργαρίνη: τα προϊόντα αυτά είναι ενισχυμένα σε φυτικές στερόλες και βοηθούν αναλόγως στην ρύθμιση της χοληστερίνης ή την ισορροπία καλίου-νατρίου που βοηθά στην καλύτερη αρτηριακή πίεση.
Αυγά: πρόκειται για εμπλουτισμένα αυγά, με Ω3 καλά λιπαρά.
Για ποιο λόγο να τα επιλέξω;
Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γρηγόρης Κυριακίδης επισημαίνει μια σειρά από λόγους που οδηγούν τις σύγχρονες, αναπτυγμένες χώρες να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αυτά τα τρόφιμα:
1.Οι καταναλωτές θέλουν να προλαμβάνουν παρά να θεραπεύουν ασθένειες.
2.Το κόστος ιατρικής περίθαλψης αυξάνεται.
3.Οι καταναλωτές είναι περισσότερο ενημερωμένοι σχετικά με τη σχέση της υγείας με τη διατροφή.
4.Ο πληθυσμός στα βιομηχανοποιημένα έθνη γερνά.
5.Οι καταναλωτές θέλουν να αντιδράσουν στην αύξηση των περιβαλλοντικών κινδύνων από τη ρύπανση, τα μικρόβια και τις χημικές ουσίες στον αέρα, το νερό και τα τρόφιμα.
6.Υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους.
Να πάρω ενισχυμένα προϊόντα ή συμπληρώματα διατροφής;
Τι είναι όμως πιο αποτελεσματικό για την πρόσληψη όλων αυτών των ευεργετικών ουσιών; Ένα τρόφιμο που να τις περιλαμβάνει ή μήπως κάποιο συμπλήρωμα διατροφής; “Λειτουργικό τρόφιμο είναι κάθε τρόφιμο ή συστατικό που έχει ευεργετική επόφραση σε μια ειδική λειτουργία του οργανισμού ή στην υγεία γενικότερα” τονίζει ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γρηγόρης Κυριακίδης αλλά επισημαίνει:
“Γενικά είναι αποδεκτό ότι ο εμπλουτισμός των τροφίμων και η πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων μέσω της τροφής πλεονεκτεί έναντι των συμπληρωμάτων. Παράδειγμα, ένα συμπλήρωμα ασβεστίου (Ca) περιέχει μόνο το συγκεκριμένο στοιχείο και μάλιστα σε μορφή πολύ λιγότερο απορροφήσιμη σε σχέση με το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν φώσφορο και βιταμίνη D, απαραίτητα συστατικά για την απορρόφηση και χρησιμοποίηση του ασβεστίου. Αντίστοιχα, έχουμε καλύτερες απορροφήσεις του Ca με γάλα υψηλότερης λιποπεριεκτικότητας”

Του Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη συνεργασία του Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Γρηγόρη Κυριακίδη

Read More

And More