Πώς και γιατί γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα;

Ναι, η Καθαρά Δευτέρα αποτελεί το πρώτο εορταστικό τριήμερο του έτους και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μαζευτούμε γύρω από το τραπέζι και να απολαύσουμε παραδοσιακούς, νηστίσιμους μεζέδες!

Και για καλή μας τύχη, συνήθως ο καιρός ευνοεί την καθαροδευτεριάτικη μάζωξη στα σπίτια, στα μπαλκόνια, στις κοντινές ή στις μακρινές εξοχές! Εξορμούμε με καλή παρέα συγγενών και φίλων και φυσικά πάνω στο τραπέζι πάντα γίνεται το απαραίτητο flashback σε εκείνες τις Καθαρές Δευτέρες όταν ήμασταν παιδιά και απλώς παίζαμε και τσιμπολογούσαμε κρυφά από το τραπέζι!

Μουσική και χορός έχουν την τιμητική τους, μαζί με τον χαρταετό, αλλά πάνω από όλα Καθαρά Δευτέρα σημαίνει φαγητό! Πολύ φαγητό, καλό φαγητό και χωρίς κρέας!

Εσύ φαντάζεσαι γιατί λέγεται “Καθαρά” αυτή η Δευτέρα;

Σύμφωνα με τους λαογράφους, η Καθαρά Δευτέρα πήρε το όνομά της από τη συνήθεια των νοικοκυρών να καθαρίζουν εκείνη την ημέρα τα μαγειρικά τους σκεύη από τα κρεατικά μαγειρέματα της Αποκριάς. Έτσι, το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας κατακλύζεται από απολαυστικά εδέσματα όπως λαγάνα, νηστίσιμοι μεζέδες και ταραμοσαλάτα, που αυτή τη μέρα έχουν την τιμητική τους… και φυσικά, Μακεδονικός Χαλβάς!

Καθαρά Δευτέρα χωρίς Μακεδονικό Χαλβά γίνεται; Όοοοχι!
Αναπόσπαστο κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού είναι φυσικά ο Μακεδονικός Χαλβάς. Δε γίνεται Καθαρά Δευτέρα στη συνείδησή σου χωρίς χαλβά, παραδέξου το!

Να σου θυμίσω μονάχα και αυτό: όχι μόνο είναι παραδοσιακά ταυτισμένος με το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, είναι και το πιο υγιεινό και νηστίσιμο γλυκό που παράγεται από ταχίνι, δηλαδή 100% αλεσμένο σουσάμι, χωρίς τη χρήση χημικών ή άλλων ουσιών.

Ο πατροπαράδοτος τρόπος παραγωγής του σε συνδυασμό με την άριστη ποιότητα των πρώτων υλών, έχουν σαν αποτέλεσμα τη μοναδική, αυθεντική γεύση του Μακεδονικού Χαλβά που δίνει μια ξεχωριστή γλύκα και νοστιμιά στο νηστίσιμο τραπέζι… γεύση που, εδώ και 90 χρόνια, τον έχει αναδείξει πρώτο στην καρδιά μας και απόλυτο πρωταγωνιστή στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!

Μη χάσεις και φέτος την ευκαιρία να γευτείς όλες τις νοστιμιές της Καθαράς Δευτέρας, να τελειώσεις με τη γλύκα του Μακεδονικού Χαλβά και να χαρείς ένα τριήμερο ξεγνοιασιάς!

Read More

And More