Πρωινό και αδυνάτισμα: Οι τροφές που πρέπει να αποφύγεις με το καλημέρα

Είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Το ξέρεις, γιατί το έχεις ακούσει και διαβάσει πολλές φορές. Το συνειδητοποίησες, όταν άρχισες να του δίνεις λίγη παραπάνω σημασία, να αφιερώνεις χρόνο και να μην περιορίζεσαι μόνο στο ζεστό σου καφέ. Τώρα που είμαστε σπίτι είναι η καλύτερη ευκαιρία να εμπλουτίσεις το πρωινό σου με τροφές που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις και να απομακρύνεις εκείνες που συχνά τσαλαπατούν την προσπάθεια σου. Αλήθεια, γνωρίζεις ποιες ανήκουν στην τελευταία κατηγορία; Ποιες τροφές δεν έχουν θέση στο πρωινό σου;

Βούτυρο

Μπορεί να συμπληρώνει μοναδικά το ψωμί σου και να του δίνει τη γεύση που θες, όμως, στη σιλουέτα σου προσθέτει θερμίδες που καθόλου δεν… θες. Τα επεξεργασμένα λιπαρά του αυξάνουν την ποσότητα λίπους στον οργανισμό σου, ειδικά αν μετά το πρωινό αυτό που θα κάνεις είναι να κάτσεις μπροστά από τον υπολογιστή και να δουλέψεις. Το πρώτο βήμα, αν δεν μπορείς να πεις οριστικό “αντίο” στο βούτυρο είναι να προτιμήσεις μαργαρίνη σε μικρότερη ποσότητα. Και μετά; ψωμάκι χωρίς spread.

Μαρμελάδα

Ναι, το βασικό της συστατικό είναι τα φρούτα. Τουλάχιστον, στη γεύση. Γιατί, αν ρίξεις μία πιο προσεκτική ματιά στα υλικά παρασκευής μίας μαρμελάδας θα διαπιστώσεις ότι η γλυκιά της γεύση δεν οφείλεται τόσο στα φυσικά σάκχαρα του εκάστοτε φρούτου, αλλά στην τεράστια ποσότητα ζάχαρης που χρησιμοποιείται. Και η ζάχαρη προκαλεί φούσκωμα, εκείνο το ενοχλητικό. Άσε που προσθέτει και αρκετές θερμίδες, χωρίς να τις έχεις ανάγκη.

Δημητριακά με σοκολάτα

Μπορεί να μην είναι σε θέση να αντισταθείς στη σοκολάτα, όμως, η συγκεκριμένη που δίνει αυτό το σκούρο χρώμα στα δημητριακά σου είναι φτωχή σε αντιοξειδωτικά και πλούσια σε… ζάχαρη. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, το λόγο που τα συγκεκριμένα δημητριακά, σε αντίθεση με τα ολικής, δεν έχουν θέση στο πρωινό σου πιάτο.

Αλλαντικά

Ναι, δίνουν γεύση σε κάθε άχρωμο τοστ. Ναι, θα φας μία φέτα, πριν καν βάλεις την επόμενη ανάμεσα σε δύο ζεστές φέτες φρυγανισμένου ψωμιού. Όλα αυτά, όταν δεν θες να αδυνατίσεις. Σύμφωνοι; Τα αλλαντικά του εμπορίου, όπως παραδείγματος χάρη η πάριζα ή το σαλάμι, “κρύβουν” στο μικρό τους μέγεθος μεγάλη ποσότητα αλατιού. Ο οργανισμός σου αφυδατώνεται, ο μεταβολισμός σου ζορίζεται λίγο παραπάνω και η προσπάθεια σου να αδυνατίσεις επιβραδύνεται. 

Συσκευασμένοι χυμοί 

Ε, τώρα που είσαι στο σπίτι δεν έχεις καμία δικαιολογία! Αν διαβάσεις λίγο καλύτερα την ετικέτα ενός χυμού μακράς διάρκειας θα παρατηρήσεις ότι τα σάκχαρα του είναι περισσότερα σε σύγκριση με το φυσικό χυμό που μπορείς να ετοιμάσεις με τα χεράκια σου – εντάξει και έναν στίφτη – σε λιγότερο από 3 λεπτά. Στην υγειά σου!

Ψωμί τύπου Brioche

Ναι, δίνει στο πρωινό σου μία γλυκιά νότα – και γεύση, όμως, αν θες να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις καθημερινά, τότε το συγκεκριμένο ψωμί δεν έχει σίγουρα θέση στο τραπέζι σου. Προτίμησε να είναι ζυμωμένο με καλαμπόκι ή να περιέχει στη ζύμη του δημητριακά.  

 

Read More

And More