Πρωτοχρονιά, η επόμενη μέρα: Οι διατροφικές συμβουλές που θα σε σώσουν

Προσπάθησες μεν να συγκρατηθείς αλλά τελικά δεν τα κατάφερες. Η μαγειρική της μητέρας σου είναι αξεπέραστη και τα γλυκά σε αφθονία. Παράλληλα δεν μπόρεσες να αντισταθείς στο αγαπημένο σου κρασί και τώρα το μόνο που σκέφτεσαι είναι πώς θα επανέλθεις στην κανονικότητα. Τη διατροφική αρχικά μιας και αυτό είναι το θέμα σου σχεδόν πάντα μετά τις γιορτές. 

Ευτυχώς για όλες εμάς είναι και πάντα δίπλα μας η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, και αυτή την κρίσιμη στιγμή μας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές.

Μην μείνετε νηστικές!
Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε μετά από μία ημέρα γεμάτη από φαγητό είναι να μην καταναλώσουμε σχεδόν τίποτα την επόμενη. Ίσως να πιστεύουμε ότι έτσι θα σώσουμε την κατάσταση, όμως, τελικά, θα την χειροτερέψουμε. Προτιμήστε να μειώσετε τις μερίδες και όχι να τις εξαφανίσετε εντελώς. 

Ξεχάστε για λίγο το αλάτι
Ενισχύστε τη γεύση και την αποτοξινωτική δράση των τροφίμων προσθέτοντας λεμόνι και μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός και το σέλινο.

Ακόμα και την επόμενη ημέρα πρωινό!
Λένε ότι είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Και δεν έχουν άδικο. Μας γεμίζει με ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας και βοηθάει στη μείωση του βάρους, ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό από το πρωί, συμβάλλοντας στην καύση λίπους. 

Σβήστε από το μυαλό σας τα παρακάτω
Αποφεύγετε τρόφιμα πλούσια όπως: κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, dressing, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, με αποτέλεσμα να δρουν ανασταλτικά στην προσπάθειά σας να χάσετε κιλά και να “καθαρίσετε” τον οργανισμό σας.

Μην κάνετε συνταγές με ό,τι περισσεύει
Πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα να αξιοποιούμε το περισσευούμενο φαγητό σε νέες συνταγές, προκειμένου να μην καταλήξει στον κάδο απορριμμάτων. Για παράδειγμα, όλες μας κρατάμε τη γαλοπούλα και την προσθέτουμε ως βασικό υλικό σε μία ζεστή πίτα, η οποία, μεταξύ των άλλων, κρύβει πλήρες τυρί, πολύ ελαιόλαδο και βούτυρο. Αποτέλεσμα; Οι θερμίδες που καταναλώνουμε τελικά να είναι πολύ περισσότερες από ό,τι πιστεύουμε. Προτιμήστε, λοιπόν, να τα καταναλώσετε στη μορφή που θα σας περισσέψουν και σε μικρό πιάτο.

Παραπάνω νερό για τον μεταβολισμό
Μετά το γιορτινό τραπέζι, κατανάλωσε 2 λίτρα νερό για να βοηθήσεις στην αποβολή τοξινών από τα νεφρά. Η αφυδάτωση αυξάνει το οξειδωτικό στρες. Στην πρόσληψη υγρών συμβάλλουν: νερό, χυμοί, ημίπαχα γαλακτοκομικά, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι, ρόφημα Κρόκου Κοζάνης.

Photos: iStock

Read More

And More