SMART TIPS: Πως να σηκωθείς από το Πασχαλινό τραπέζι χωρίς να έχεις πάρει κιλά

Στο τραπέζι έχουν παραταχθεί η μαγειρίτσα, τα κόκκινα αυγά, το κοκορέτσι και το αρνάκι αχνιστό από τη σούβλα. Αν βάλεις και τις σαλάτες, τις πίτες, τα τυριά, τις πατάτες τότε το τραπέζι είναι σκέτος πειρασμός! Κι όμως υπάρχει τρόπος να το απολαύσεις χωρίς να σου κοστίσει σε ψωμάκια, κοιλίτσα και μπρατσάκια! Άλλωστε ένα είναι σίγουρο: για να διατηρήσεις τη σιλουέτα σου, δεν πρέπει να στερηθείς! Πρέπει απλά να φερθείς έξυπνα και να έχεις πρόγραμμα.

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου καταστρώνει το σχέδιο “Απόδραση από το πασχαλινό τραπέζι χωρίς ούτε ένα γραμμάριο…”! Δεν έχεις παρά να το ακολουθήσεις.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΥΔΥΝΟΙ
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο “Έχουμε πάντα ως στόχο στις γιορτές να συντηρήσουμε το βάρος μας: ούτε να βάλουμε κιλά, αλλά ούτε και να χάσουμε”! Και για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα και κύρια να βγάλεις από το μυαλό σου πως στις γιορτές πρέπει να αλλάξεις τελείως τις συνήθειές σου. “Το γεγονός ότι πλησιάζει η μέρα του Πάσχα, δεν σημαίνει ότι και τις υπόλοιπες μέρες θα ξεχάσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες” εξηγεί η κα. Ρούντου.

Η πρόκληση είναι δύσκολη, αφού το Σαββατοκύριακο του Πάσχα έρχεται μετά από νηστεία, ακόμη κι αν αυτή κράτησε μόνο για μία εβδομάδα. Αν όμως οι λιχουδιές σε ξεγελάσουν και το παρακάνεις με το αρνί, το κατσίκι, τα αυγά, το τσουρέκι, τα πασχαλινά κουλουράκια και πολλά άλλα, κινδυνεύεις:

– Να πάρεις κιλά! Δεν είναι ανάγκη να εκμεταλλευτούμε τη γιορτή του Πάσχα καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες τροφίμων γιατί έτσι θα σημειωθεί αύξηση του βάρους που με τόσο κόπο προσπαθούμε όλο το χρόνο να μειωθεί ή να συντηρηθεί.

– Να νιώθεις αδιαθεσία! Η δυσπεψία που θα ακολουθήσει αν καταναλώσουμε τα παραπάνω τρόφιμα λαίμαργα και σε μεγάλη ποσότητα είναι δεδομένη.

ΤΙPS ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου έχεις τις βασικές συμβουλές που θα σε προστατεύσουν πριν ακόμη βρεθείς στο γιορτινό τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής.

Ανάμεσα… Διώξε καλά από το μυαλό σου την ιδέα να μην φας τίποτα μέχρι το πασχαλινό τραπέζι! Μπορεί να σου φαίνεται καλή ιδέα για να μην παχύνεις, αλλά έχει σίγουρα τα αντίθετα αποτελέσματα. Πάρε το πρωινό σου, δοκίμασε ένα φρουτάκι ή ένα κουλουράκι ανάμεσα στα γεύματα.

Δεν πεινάς… γιορτάζεις! Μην φτάνεις ποτέ πεινασμένη στο γιορτινό τραπέζι. Ο κανόνας των 4-5 γευμάτων καθημερινά είναι χρυσός και ισχύει και στις γιορτές.

Πασχαλινά γλυκά κάθε μέρα… Ναι, ναι! Μπορείς να τρως τα πασχαλινά κουλουράκια ή το τσουρέκι κάθε μέρα, αρκεί να μην το παρακάνεις με την ποσότητα. 1-2 γλυκά ημερησίως δε θα αποτρέψει την συντήρηση του βάρους σου.

– Το νερό είναι πολύτιμο.
Ακόμη κι το Πάσχα μην το αντικαταστήσεις με τίποτα άλλο. Άλλο το αλκοόλ και άλλο το νερό. Να πίνεις 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως.

ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΕΙΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
– Η μαγειρίτσα προετοιμάζει το έδαφος! Είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα… Καλό είναι να ξεκινήσεις λοιπόν με ένα πιάτο μαγειρίτσα και μια σαλάτα.

– Kάνε ένα cross check σε όλα τα φαγητά στο τραπέζι! Θα υπάρχουν πιάτα που λατρεύεις και άλλα που δεν σε… τρελαίνουν τόσο. Βάλε στοίχημα με τον εαυτό σου να επιλέξεις αυστηρά και μόνο τα αγαπημένα σου.

– Καμουφλάζ λαχανικών! Πάντα οι σαλάτες στα γιορτινά τραπέζια είναι πλούσιες και πεντανόστιμες. Γέμισε λοιπόν πρώτα το πιάτο με λαχανικά και στη συνέχεια προχώρησε στα κυρίως φαγητά. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγεις μεγάλη ποσότητα κορεσμένου λίπους από τα ζωικά τρόφιμα!

– Η αρχή είναι το ήμισυ του παντώς! Γέμισες το πιάτο σου σωστά και ξεκινάς να τρως… Ποιο τρόφιμο πρέπει να βάλεις πρώτο; Μα φυσικά τις σαλάτες που θα σε χορτάσουν πιο γρήγορα και έτσι δεν θα το παρακάνεις με τα πιο βαριά τρόφιμα.

– Βάλε χρονόμετρο… Ρύθμισε το έξυπνο κινητό σου να χτυπήσει 20 λεπτά αφού ξεκινήσεις το γεύμα σου. Μόλις περάσει ο χρόνος αυτός κατέβασε το πηρούνι σου. Πέντε λεπτά αργότερα θα αισθανθείς πως χόρτασες χωρίς να έχεις φάει παραπάνω από όσο πρέπει.

– Coose red… Το κόκκινο κρασί δένει υπέροχα με το κόκκινο κρέας δεν συμφωνείς; Άλλος ένας λόγος να το προτιμήσεις είναι οι χαμηλές θερμιδες και τα δεκάδες αντιοξειδωτικά που σου προσφέρει. 1-2 ποτηράκια αρκούν…

Read More

And More