Έξυπνες λύσεις για φαγητό χωρίς πολλές θερμίδες!

Όλη μέρα στη δουλειά, υποχρεώσεις, τρέξιμο, χρόνος για να μαγειρέψεις μηδέν ή -αν θέλεις- δεν έχεις το κουράγιο μετά από όλη αυτή τη μέρα που έζησες να μαγειρέψεις κιόλας.
Εκείνο που πραγματικά θέλεις είναι κάτι γρήγορο ή απλά να παραγγείλεις κάτι χωρίς να φοβάσαι ότι ένα τηλεφώνημα θα σου…κοστίσει 1000 θερμίδες.

Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη σου δίνει 5 επιλογές, για όλα τα γούστα. Όχι μόνο δεν θα σε επιβαρύνουν με λιπαρά και ενοχές, αλλά θα σε χορτάσουν και θα σου προσφέρουν πολλές θερμίδες.


ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ
Όσο κι αν θεωρείς πως πρόκειται για κάτι το απαγορευμένο, υπάρχει τρόπος να το απολαύσεις χωρίς να φοβάσαι ότι θα έχει πολλές θερμίδες και λιπαρά.

– Επίλεξε κοτόπουλο, αντί για χοιρινό που είναι ελαφρύ. Αντί για γύρο, θα ήταν καλύτερο να προτιμήσεις ολόκληρα κομμάτια από σουβλάκι κοτόπουλο.
– Ζήτησε από το σουβλατζίδικο να στο ετοιμάσει σε αλάδωτη πίτα. Έτσι και τα έξτρα λιπαρά θα γλιτώσεις και θα χορτάσεις. Μπορείς μάλιστα να ζητήσεις να σου φτιάξουν το σουβλάκι σε πίτα ολικής άλεσης. Πολλά είναι τα delivery που διαθέτουν πλέον και προϊόντα ολικής άλεσης.
– Για να μην είναι στεγνό το σουβλάκι βάλε σος. Τι θα έλεγες για μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά;
– Φυσικά και δεν πρέπει να αποκλείσεις τα λαχανικά από το σουβλάκι. Λίγο κρεμμύδι, ντομάτα ή ακόμη και μαρούλι που εκτός από γεύση θα συμπληρώσουν τη διατροφή σου με τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά.

Η συμβουλή της διαιτολόγου: “Προτίμησε κοτόπουλο αντί για χοιρινό, μειώνοντας έτσι την πρόσληψη λιπαρών. Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιείς τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνη, που είναι απαραίτητη για τη μυϊκή ενδυνάμωση. Επιπλέον, όταν επιλέξεις αλάδωτη πίτα συνδυάζεις γεύση και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που ενισχύουν το νευρικό σύστημα και την πνευματική διαύγεια”.

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ / ΡΙΖΟΤΟ

Μια απλή μακαρονάδα με σάλτσα και θα σε χορτάσει και δεν θα είναι βαριά. Αρκεί βέβαια να μην διαλέξεις παχυντικές σάλτσες με κρέμα γάλακτος και κρεατικά.

– Επίλεξε απλή σάλτσα ντομάτας, πιπεριές, μανιτάρια και οποιοδήποτε λαχανικό σου αρέσει.
– Ζήτησε να σου φέρουν τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά
– Αν σου αρέσουν τα αλλαντικά, ρώτησε το κατάστημα αν έχει άπαχα αλλαντικά που θα δώσουν γεύση αλλά δεν θα προσθέσουν θερμίδες.
– Επίσης, μην ξεχνάς πως όλες οι μακαρονάδες μπορούν να γίνουν και με ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Η συμβουλή της διαιτολόγου
: “Προσφέρει στο δευτερόλεπτο γεύση και θρέψη: Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ για ανθεκτικό νευρικό σύστημα, ενισχυμένο μεταβολισμό, ασβέστιο για γερά οστά και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας για ισχυρούς μύες!”

Extra ιδέα: Αν πάλι δεν είσαι μακαρονάς, μπορείς να παραγγείλεις ριζότο με αντίστοιχη σάλτσα. Κατά προτίμηση “άγριο” – μαύρο ρύζι.
ΣΑΛΑΤΑ

Αν σου αρέσουν οι σαλάτες, γιατί να μην διαλέξεις μια χορταστική σαλάτα για κυρίως πιάτο;

– Εκτός από τα αγαπημένα σου λαχανικά, η ποικιλία σε σαλάτες είναι ανεξάντλητη. Προτίμησε κοτόπουλο που θα σε κρατήσει χορτάτη για περισσότερο διάστημα. Αν πάλι δεν σου αρέσει το κοτόπουλο, μια σαλάτα με τόνο είναι ό,τι πρέπει.

– Καλύτερα να αποφύγεις τα λιπαρά dressing και τα αλλαντικά που έχουν πολλές θερμίδες. Αν θέλεις, επίλεξε να έχει κομματάκια γαλοπούλας.

– Ζήτησε να σου φέρουν τη σαλάτα με το αλάτι, το dressing και το λάδι ξεχωριστά. Ζήτησε ελαιόλαδο και λεμόνι και με μια κουταλιά του γλυκού μαγιονέζα περίχυσε το. Έτσι και θα αποφύγεις το παραπανήσιο αλάτι (που προκαλεί ανεπιθύμητη κατακράτηση υγρών), αλλά και θα βάλεις την σωστή ποσότητα λάδι. 1 κ.σ λάδι είναι αρκετό!

Η συμβουλή της διαιτολόγου: “Τα λαχανικά αναμφισβήτητα δε θα πρέπει να λείπουν από την καθημερινή διατροφή εφόσον είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα, βιταμίνες και νερό προσφέροντας πολλαπλή προστασία στον οργανισμό όπως καλύτερη λειτουργία του εντέρου, καταπολέμηση δυσκοιλιότητας, μειωμένη αποθήκευση λίπους και πρόληψη από διάφορες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα”

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

Τι πιο απλό από ένα πιάτο με δημητριακά και γάλα. Θα βρεις στο σούπερ μάρκετ μικρές ατομικές συσκευασίες. Βάλτες στην τσάντα σου και άφησε άφησέ τες στο γραφείο. Επιπλέον, πάρε μαζί σου γάλα με χαμηλά λιπαρά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσεις πείνα, μπορείς άνετα να ετοιμάσεις ένα μπολ με δημητριακά.

– Φρόντισε να αγοράσεις διάφορες γεύσεις με μέλι, με σοκολάτα, με ξηρούς καρπούς κτλ. Έτσι, θα έχεις ποικιλία και δεν θα βαρεθείς.

Η συμβουλή της διαιτολόγου
: “Τα διάφορα δημητριακά είναι εμπλουτισμένα με πολλά ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, που θα σας βοηθήσουν με μία απλή κίνηση να φάτε το πιο υγιεινό γεύμα. Τα περισσότερα μάλιστα τρώγονται και μπροστά στην τηλεόραση ή σε κρίση λαιμαργίας!”

Read More

And More