Στο super market: Η λίστα με τα ψώνια που θα σε αδυνατίσει

Super Market… Παράδεισος και κόλαση μαζί!
Μήπως είσαι κι εσύ από τις γυναίκες που θα πάρουν το τεράστιο καρότσι και θα περάσουν από όλα τα ράφια του super market; Μήπως απολαμβάνεις τη διαδικασία πραγματικά; Μήπως παρασύρεσαι και βάζεις στο καρότσι σου πειρασμούς που δεν πρέπει;

Ένας έξυπνος τρόπος για να αποφύγεις τις ατασθαλίες είναι να μην υπάρχει στο σπίτι σου τίποτα “καταστροφικό”. Γέμισε το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας με τα σωστά προϊόντα και θα δεις τη σιλουέττα σου να αλλάζει. Γιατί όταν η συναισθηματική πείνα, η παρόρμηση θα θέλει να σε ρίξει με μανία πάνω σε ένα οικογενειακό παγωτό, αυτό απλά δεν θα υπάρχει, γιατί απλά δεν θα το έχεις ψωνίσει.

Ο τελευταίος πειρασμός…
Κάθε φορά τα ίδια. Βλέπεις τη σοκολάτα, τη σοκοφρέτα, τα πατατάκια στο ράφι και λες θα τα πάρω να βρίσκονται… Ποτέ όμως δεν βρίσκονται. Καταναλώνονται αμέσως. Θα τα πάρω και δεν θα τα φάω αμέσως… Α-πο-κλεί-ε-ται! Για έναν φίλο που μπορεί να περάσει, να μην έχω να τον κεράσω κάτι; Έλα τώρα…

Σχεδόν όλοι τα ίδια κάνουμε. Από τη στιγμή που αγοράζουμε τους θερμιδικούς θησαυρούς και τους βάζουμε σπίτι τα πάντα παραλύουν. Υπάρχεις μόνο εσύ κι “αυτά” μέσα στο σπίτι. Τα σκέφτεσαι, τα στριφογυρίζεις στο μυαλό σου… Για αυτό σου λέω. Η πρόληψη σώζει και τη γραμμή σου.

Δεν τα ψωνίζεις. Καμία διατροφική αμαρτία δεν κατάφερε να επιβιώσει περισσότερο από δύο μέρες σε κάποιο σπίτι.

Το σύνδρομο του άδειου ψυγείου….
Η λύση δεν είναι να μην έχεις τίποτα στο ψυγείο σου. Πρώτα απ’ όλα γιατί η λύση δεν είναι η αφαγία και φυσικά γιατί εκτός από το ψυγείο στο σπίτι έχεις και το τηλέφωνο. Θα λυγίσεις… και θα πάρεις το λαχταριστό σουβλατζίδικο, εκείνη την πίτσα, πλούσια σε τυριά. Αν όμως είχες μόνο τα απαραίτητα; Αν στην κουζίνα σου κανείς έβρισκε πάντα κάτι να φάει, το οποίο και νόστιμο είναι και δεν παχαίνει;

Το TLIFE έφτιαξε με τη βοήθεια της Κλινκής Διαιτολόγου Διατροφολόγου Γεωργίας Καπώλη την must Shopping List με τα προϊόντα που πρέπει να έχεις στο σπίτι.

Τύπωσε τη λίστα και πάρτην μαζί σου στο super market για να ξέρεις τι πρέπει ακριβώς να πάρεις. Δες με τι θα γεμίσεις το ψυγείο και την κατάψυξή σου.

Η παρακάτω λίστα είναι για τρόφιμα που μπορείς να αποθηκεύσεις στο ντουλάπι σου.

Έξυπνα tips για να ψωνίσεις έξυπνα…

Το πρώτο και το πιο βασικό είναι η λίστα. Αν βρεθείς στο super market χωρίς συγκεκριμένη λίστα με πράγματα που θες να ψωνίσεις, το σίγουρο είναι πως στο σπίτι θα αναρρωτιέσαι γιατί πήρες αυτό που πήρες. Άσε που το πορτοφόλι σου θα ελαφρύνει επικίνδυνα.

Μην πηγαίνεις στο super market ποτέ με άδειο στομάχι. Είναι ζήτημα ψυχολογίας. Πως θα αντισταθείς στα εκατομμύρια των πειρασμών στα ράφια, όταν πεινάς; Η λογική θα χάσει τη μάχη απέναντι στην επιθυμία να αγοράσεις τα πεντανόστιμα μπισκότα σοκολάτας ή εκείνα τα νόστιμα έτοιμα σαντουτσάκια.

Μην πηγαίνεις ποτέ για ψώνια με το πορτοφόλι γεμάτο. Έχοντας ετοιμάσει τη λίστα από το σπίτι, μπορείς και να υπολογίσεις πόσο θα σου κοστίσει η βόλτα στο super market. Με αυτό τον τρόπο και δεν θα κάνεις άσκοπα έξοδα, αλλά και θα σταματήσεις πριν αγοράσεις περιττά και παχυντικά φαγητά.

– Άλλο ένα… οικονομικό tip είναι να επιλέγεις τις μεγάλες, οικογενειακές συσκευασίες για προϊόντα που ξέρεις ό,τι καταναλώνεις σε μεγάλες ποσότητες σε καθημερινή βάση. Όχι, δεν έννοω την μεγάλη συσκευασία με τα πατατάκια, ούτε το extra παγωτό σοκολάτα.

– Από την άλλη, περιόρισε τις ποσότητες στα φρούτα και στα λαχανικά. Φρόντισε να αγοράζεις πάντα τέτοια προϊόντα εποχής, ώστε και πιο οικονομικά να είναι, αλλά και πιο φρέσκα. Δεν είναι ανάγκη να αγοράσεις τεράστιες ποσότητες. Υπολόγισε να πάρεις όσα χρειάζονται για να περάσεις τη βδομάδα σου.

Μην καταπιέζεσαι ώστε να αποφύγεις τα αγαπημένα σου τρόφιμα. Μπορεί να μην είναι καλό να έχεις stock από σνακ και τρόφιμα πειρασμούς στο ντουλάπι σου, αλλά είναι εξίσου κακό για τον οργανισμό και την ψυχολογία σου να στερείσαι. Μια καλή συμβουλή είναι να πάρεις την αγαπημένη σου σοκολάτα και να την απολαύσεις στην διαδρομή για το σπίτι.

Του Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη συνεργασία της Κλινικής Διαιτολόγου Διατροφολόγου Γεωργίας Καπώλη

Read More

And More