Στο ταβερνάκι: Πόσες θερμίδες έχει το κάθε πιάτο και πώς να τα απολαύσεις χωρίς να πάρεις κιλά!

Όπως και να το κάνουμε, το καλοκαίρι πάει “σετάκι” με το φαγητό στις ταβέρνες και στα εστιατόρια. Ως γνωστόν όμως, αυτές οι στιγμές απόλαυσης κρύβουν και πολλές παγίδες, που εγώ από τη μεριά μου δεν θα σε άφηνα να πέσεις και να αυξήσεις τα κιλά σου. Για αυτόν το λόγο ζήτησα από την Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Κλειώ Δημητριάδου να αναλύσουμε τις παγίδες που κρύβονται σε όλα αυτά τα εδέσματα και να μας δώσει κάποιες συμβουλές για να μην την “πατήσουμε” για ακόμα μια φορά. Επειδή ξέρω ότι για σένα το φαγητό μετά το μπάνιο στη θάλασσα είναι ιεροτελεστία, σου βρήκα τον τρόπο να το απολαύσεις χωρίς να χαλάσεις το πρόγραμμα της διατροφής σου, αρκεί να είσαι συγκεντρωμένη και να έχεις στο νου σου ορισμένα σημεία!


Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΚΙΛΑ

Βασικός εχθρός στη δίαιτά σου είναι το λάδι. Χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποσότητα στα “μεζεδάκια” και κυρίως στη σαλάτα, στην οποία συχνά μπαίνεις στον πειρασμό να βουτήξεις το ψωμάκι σου. Εκτός όμως από το ωμό λάδι, δεν πρέπει να ξεχνάς και το μαγειρεμένο που βρίσκεται μέσα στα γεμιστά, κοκκινιστά, τηγανητά (πατάτες, καλαμαράκια). Η ποσότητα της κάθε μερίδας μπορεί να μην είναι υπερβολική, αλλά το θέμα είναι ότι πιθανώς δεν θα περιοριστείς στη μερίδα σου και θα φας από όλα τα πιάτα που θα παραγγείλει η παρέα σου.

ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΤΩΝ ΜΕΖΕΔΩΝ

  • 1 μερίδα πατάτες τηγανητές = 500 θερμίδες
  • 1 σαλάτα χωριάτικη = 300 έως 500 θερμίδες (ανάλογα το λάδι)
  • 1 μερίδα καλαμαράκια τηγανητά = 300 θερμίδες
  • 1 μερίδα ψάρι τηγανητό = 300 έως 400 θερμίδες
  • 1 φέτα ψωμί βουτηγμένη σε λάδι = 200 θερμίδες
  • 2 γεμιστά = 400 έως 500 θερμίδες
  • 1 μερίδα φασολάκια ή ιμάμ ή μπριάμ = 250 έως 350 θερμίδες
  • 1 μερίδα παστίτσιο ή μουσακάς = 700 – 800 θερμίδες

ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ
Οι θερμίδες που πρέπει να καταναλώσεις στο μεσημεριανό σου γεύμα, υπολόγιζε πως πρέπει να είναι κοντά στις 500. Με βάση αυτό το δεδομένο μπορείς να κάνεις τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, χωρίς να την “πατήσεις”.

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΑ ΚΙΛΑ ΣΟΥ
Για να μην πάρεις κιλά, θα πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτική. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρως μόνο ψητά με σαλάτα, απλά προσπάθησε να είσαι πιο επιλεκτική. Δεν χρειάζεται δηλαδή, σε κάθε γεύμα να κάνεις την υπερβολή, να τρως και πατάτες τηγανητές και καλαμαράκια τηγανητά και ψωμί βουτηγμένο σε λάδι. Μπορείς να επιλέγεις κάθε φορά ποια ατασθαλία θα κάνεις. Δεν υπάρχει κάτι που θα πρέπει ρητά να αποφύγεις, αλλά καλό είναι να μην τρως όλα τα επιβαρυντικά εδέσματα στο ίδιο γεύμα.

ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΙΛΑ
Αν θέλεις να είσαι ιδιαιτέρως τυπική και να χάσεις βάρος ακόμα και στις διακοπές, μπορείς να επιλέξεις κάποιο είδος θαλασσινού, βραστό ή στα κάρβουνα. Μπορείς δηλαδή να συμπεριλάβεις στο μενού σου τις γαρίδες, το χταπόδι ή κάποιο ψάρι.

Επιπλέον, μια καλή λύση είναι το ψητό θράψαλο, τα στρείδια και τα μύδια που τρώγονται μόνο με λεμόνι και το ψητό κρέας (της ώρας). Ιδανική για τη δίαιτα θεωρείται και η αστακομακαρονάδα, αρκεί να φερθείς έξυπνα και να μην καταναλώσεις πολλά ζυμαρικά, αλλά κυρίως το θαλασσινό.

EXTRA TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΚΙΛΑ
1. Για να μη χαλάσεις τη γραμμή σου εξαιτίας της ταβέρνας, είναι σημαντικό να μη φτάνεις σε αυτή με κενό στομάχι. Η πείνα θα είναι κακός σύμβουλος τόσο για την επιλογή των γευμάτων, όσο και για την ποσότητα που θα φας. Φρόντισε στην παραλία να έχεις καταναλώσει κάποιο φρούτο ή μια μπάρα δημητριακών ή λίγους ξηρούς καρπούς, για να φτάσεις πιο ψύχραιμη στο τραπέζι.


2.
Επέλεξε σαν κυρίως πιάτο κάποια σαλάτα, όπως βραστά κολοκυθάκια ή βλήτα, ώστε να μπορείς με μεγαλύτερη ελευθερία να απολαύσεις τα μεζεδάκια. Επιπλέον, η σαλάτα θα σε βοηθήσει να γεμίσεις επαρκώς το στομάχι σου και να αποφύγεις την υπερκατανάλωση θερμιδοφόρων εδεσμάτων.


3.
Αν έχεις αδυναμία στο ψωμί, ζήτησε να σου το φέρουν μαζί με τα φαγητά και όχι στην αρχή μόνο του με κάποιο dressing. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγεις τη μεγάλη ποσότητα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε στην αρχή λόγω πείνας και θα καταφέρεις να το απολαύσεις σαν συνοδευτικό στη σαλάτα ή στο κυρίως σου.


ΔΕΣ ΕΔΩ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΣ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΝΕΙΣ ΚΙΛΑ!


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More