Τσικνοπέμπτη: συμβουλές, για να φτιάξεις το πιο ζουμερό και γευστικό κρέας στο φετινό μπάρμπεκιου…

Τσικνοπέμπτη έρχεται και (φυσικά) μας… καταδέχεται. Ναι, αυτή η εβδομάδα έχει κάτι το διαφορετικό. Κάτι πιο λαχταριστό. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η Τσικνοπέμπτη θυμίζει γιορτή διονυσιακή. Γιατί, όλα πάνω στο τραπέζι υπάρχουν στον υπερθετικό τους βαθμό. Πολύ (και γευστικό) φαγητό, πολύ κρασί και άφθονα ορεκτικά. Το ξέρεις και εσύ. Αν ανήκεις σε εκείνες που την περιμένουν πιο πολύ και από τον Άγιο Βαλεντίνο, τότε είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις τις προετοιμασίες για το πιο κρεατικό τραπέζι της χρονιάς. Το μυστικό βρίσκεται στην ποιότητα. Έτσι, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μην αφήσεις τις αγορές σου για την τελευταία στιγμή, αλλά να ξεκινήσεις από σήμερα.

 

Η επιτυχία της Τσικνοπέμπτης είναι στο… κρέας και στο ψήσιμο του. Πώς θα καταφέρεις, λοιπόν, να αποφύγεις τις “κατοτοπιές” και να προσφέρεις στον εαυτό σου, αλλά και στους φίλους ζουμερό κρέας, ψημένο με υγιεινό τρόπο;

 

Πρώτο βήμα: Ξέχνα το αλάτι, πριν από το ψήσιμο!

Θεωρείς ότι δίνει στο κρέας σου αυτό το κάτι, που το κάνει ακαταμάχητο. Όμως, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Αλάτι (ακόμα και λίγο), πριν το κρέας ψηθεί σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, τα υγρά του κρέατος θα απορροφηθούν, με αποτέλεσμα το κρέας, μετά το ψήσιμο, να είναι αφυδατωμένο, σκληρό και καθόλου γευστικό. Για αυτό, ρίξε λίγο (έως ελάχιστο) μετά την απομάκρυνση από το… γκριλ. Δεύτερον, είναι σχεδόν αποδεδειγμένο ότι η ποσότητα του αλατιού, όσο το κρέας είναι ωμό, θα διπλασιαστεί, μόλις ψηθεί. Γιατί, μη μου πεις, ότι δε θα ρίξεις λίγο αλατάκι και μετά…

Δεύτερο βήμα: Πριν από όλα, ετοίμασε μία γευστική μαρινάδα

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, μία καλή μαρινάδα μπορεί να κάνει το κρέας αρκετά τρυφερό. Το μυστικό; Να είναι όξινη. Για αυτό, μην παραλείψεις να χρησιμοποιήσεις λεμόνι, ελαιόλαδο ή κάποια γλυκαντική ουσία, όπως για παράδειγμα, το μέλι. Θα απογειώσει τη γεύση του και εσύ θα το απολαύσεις μαλακό και τρυφερό.

Τρίτο βήμα: Πρόσεξε τη θερμοκρασία του κρέατος, πριν ψηθεί.

Πριν το ρίξεις στα κάρβουνα, άφησε το στην κουζίνα για περίπου δύο ώρες, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τη διαφορά θα τη δεις μετά. Πιο υγιεινό ψήσιμο και πιο ζουμερό εσωτερικά το κρεατάκι σου.

Τέταρτο βήμα: Το κόλπο, όταν το ψήνεις…

Ανεβάζεις τη θερμοκρασία στα ύψη, ρίχνεις το κρέας και το αφήνεις για πέντε λεπτά να ψηθεί, προκειμένου να σχηματίσει μία κρούστα, η οποία θωρακίζει και καραμελώνει τις πρωτεΐνες και τα θρεπτικά του στοιχεία. Μετά, χαμηλώνεις τη φωτιά και ψήνεις κανονικά.

Πέμπτο βήμα: Πόσο συχνά το γυρνάς;

Για να είσαι σίγουρη ότι θα βγει ζουμερό και όχι καμένο, πρέπει να το γυρνάς αρκετά συχνά. Πιάσε τη ψαλίδα και ετοιμάσου κάθε δύο με τρία λεπτά να το αναποδογυρίζεις, για να βγει λαχταριστό.

Έκτο βήμα: Προετοίμασε τη σχάρα σου

Να είναι θερμή, για να υποδεχτεί το κρέας, το οποίο τοποθετείς μόλις φθάσει στη μέγιστη θερμοκρασία.

Έβδομο βήμα: Πόση ώρα θα το ψήσεις;

Το πιο σημαντικό στάδιο. Αυτό, όμως, εξαρτάται πολύ από το μέγεθος και το πάχος της μερίδας. Προσπάθησε να είναι ψημένο μέτρια προς καλά, προκειμένου και να διατηρήσει τα υγρά του, αλλά και να αισθάνεσαι ασφαλής ότι δεν… άψητο.

Όγδοο βήμα: Στο τέλος, λεμόνι!

Αν, ακόμα, και μετά από όλα αυτά, αισθάνεσαι ότι δεν έχει ψηθεί σωστά, ρίξε άφοβα λεμόνι. Θα το μαλακώσει και θα του προσφέρει μία γεύση, για την οποία ο ουρανίσκος σου θα σε ευγνωμονεί!

 

Read More

And More