Τα διατροφικά μυστικά που θα σε κρατήσουν ζεστή αυτές τις κρύες ημέρες

Και ξαφνικά έξω κάνει κρύο! Ο χειμώνας μπήκε – για τα καλά – στη ζωή μας και μαζί του έφερε τις κλασικά χαμηλές του θερμοκρασίες. Ναι, θα ντυθείς πιο ζεστά. Ναι, θα βάλεις το χουχουλιάρικο μπουφάν σου, για να βγεις έξω. Ξέρεις, όμως, τι άλλο μπορείς να κάνεις; Να αλλάξεις τη διατροφή σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν μερικές τροφές, οι οποίες ανεβάζουν την θερμοκρασία του σώματος, δημιουργώντας αυτό το αίσθημα ζεστασιάς. Αυτό που θες, δηλαδή, για να μην κρυώνεις υπερβολικά. Ποιες είναι;

Αποξηραμένα φρούτα
Είναι το σνακ που υπάρχει πάντα στον πάγκο της κουζίνας. Γιατί, έχουν υπέροχη γεύση και μπορείς να το απολαύσεις κάθε στιγμή της ημέρας. Στο δεκατιανό, μετά το κυρίως, για να ένα ελαφρύ γλυκάκι, για βραδινό και για εκείνες τις στιγμές που δουλεύεις από το σπίτι και ψάχνεις κάτι να τσιμπολογήσεις, για να συνεχίσεις. Ε, τώρα σε κάνουν να αισθάνεσαι ζεστή. Αν σου αρέσουν τα αποξηραμένα βερίκοκα ή σύκα, τότε ετοιμάσου να ξεπεράσεις το τρέμουλο της στιγμής, αλλά και να προσφέρεις στο σώμα ενέργεια, προκειμένου να συνεχίσεις τις δουλειές, χωρίς καμία διακοπή.

Ψητά λαχανικά
Ένα υπέροχο και ελαφρύ πιάτο, ιδανικό τόσο για συνοδευτικό, όσο και για κυρίως. Ξέρεις για τις ημέρες εκείνες που αισθάνεσαι ότι τις προηγούμενες έφαγες λίγο παραπάνω από ό,τι έπρεπε και θες να κάνεις μία μικρή αποτοξίνωση. Εσύ βάζεις στο ταψί σου καρότα, πατάτες, κρεμμύδια, λίγο σκορδάκι και παντζάρια και αφήνεις τη θερμοκρασία του σώματος να ανέβει, για να μην κρυώσεις μόλις ο υδράργυρος πέσει απότομα. Α, πριν τα βάλεις στον φούρνο, προσπάθησε να μην ρίξεις από πάνω αλάτι. Έτσι, θα κάνεις το φαγητό σου ακόμα πιο υγιεινό, αφήνοντας τις φυτικές ίνες των λαχανικών να σε χορτάσουν.

Ένα κουταλάκι μέλι…
Και δύο, και τρία μη σου πω. Έχει αντιοξειδωτική δράση, θεραπεύει τον ταλαιπωρημένο από βήχα λαιμό και δίνει στο φαγητό αυτή την ιδιαίτερη γλυκιά γεύση που ο ουρανίσκος σου λατρεύει. Ε, λοιπόν, ανεβάζει και την θερμοκρασία σου. Τι θα έλεγες να το προσθέσεις ως dressing στη σαλάτα σου ή να αλείψεις το γιορτινό χοιρινό με αυτό; 

Μπαχαρικά και Spice It Up!
Κανέλα, κύμινο, μοσχοκάρυδο, ginger. Κάπως έτσι το φαγητό σου αποκτά γεύση και το σώμα σου ζέστη. Ναι, καλά κατάλαβες. Όλα αυτά τα αγαπημένα μπαχαρικά είναι ό,τι πρέπει για να πετύχουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να ζεσταθούμε. Για αυτό, Make It Spicy!

Μην ξεχάσεις την κόκκινη πιπεριά
Μπορεί να μην τρελαίνεσαι για τη γεύση της – ούτε εγώ-, όμως αυτό το καυτερό κόκκινο λαχανικό θα μας βοηθήσει να νικήσουμε το κρύο. Μπορείς να το προσθέσεις στη σαλάτα σου ή ακόμα να κόψεις την πιπεριά σε μικρές μπουκίτσες και να συνοδεύσεις τα κρεατικά σου – ειδικά τις μέρες που έρχονται. 

Read More

And More