Τα φρούτα και λαχανικά της Άνοιξης που βοηθούν στο αδυνάτισμα

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην πιο ανθισμένη εποχή του χρόνου! Τα λουλούδια αρχίζουν να ανθίζουν, ο καιρός να φτιάχνει, η μέρα να μεγαλώνει κάτι που μας δίνει ελπίδα για καλύτερες ημέρες, τα φρούτα και τα λαχανικά μπαίνουν στη διατροφή τους, γιατί, πριν καν το καταλάβεις, το καλοκαίρι θα έρθει και αυτό στη ζωή σου. Η αλήθεια είναι ότι η εποχή αυτή είναι πλούσια σε φρούτα που θες να απολαμβάνεις και λαχανικά που θες να προσθέτεις στο κυρίως ή τη σαλάτα σου. Ποια είναι; 

Σμέουρα
Μπορεί να είναι μικρά σε μέγεθος, όμως, αποδεικνύονται θαυματουργά για τον ουρανίσκο και την γραμμή σου. Πιο συγκεκριμένα, η ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που περιέχει ενισχύουν την πέψη και το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Να αδυνατίσεις, δηλαδή. Τα μικρά σμέουρα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι χορτάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα, μετατρέποντας με τον τρόπο αυτό τα συγκεκριμένα φρουτάκια σε ιδανικό σνακ.

Φράουλες
Μπορεί να κάνουν την εμφάνιση τους περί τα μέσα της Άνοιξης, όμως, δεν περνούν σίγουρα απαρατήρητες! Το ήξερες ότι αυτό το κατακόκκινο φρουτάκι ενισχύει το ανοσοποιητικό σου, λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε βιταμίνη C; Και σαν να μην έφθανε αυτό, σου προσφέρει το απαραίτητο σίδηρο και μαγνήσιο. Επιπρόσθετα, οι φράουλες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, γεγονός που θα ενισχύσει το πεπτικό σου σύστημα, θα σε βοηθήσει να νιώσεις χορτάτη και με την κατανάλωση τους θα καλύψεις την επιθυμία σου για κάτι γλυκό. 

Γκρέιπφρουτ
Μπορεί το χειμώνα να εξαφανίζεται από τα φρούτα εποχής, όμως, την Άνοιξη δεν επανέρχεται απλά, αλλά διαθέτει και την καλύτερη του γεύση. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το γκρέιπφρουτ αποτοξινώνει τον οργανισμό μετά από μία ημέρα γεμάτη από διατροφικές ατασθαλίες, ενισχύοντας παράλληλα την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ιώσεις. 

Ραπανάκια
Εκτός από το χρώμα και τη γεύση που προσθέτουν στη σαλάτα σου, σε βοηθούν να χορτάσεις και να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου, κάτι που αμελητέο δεν το λες. Άσε που αν τρελαίνεσαι για τη γεύση τους, δεν πρόκειται να σταματήσεις στην προσθήκη ενός μόνο. 

Σπαράγγια
Οι ειδικοί τα χαρακτηρίζουν ως τον “βασιλιά” των λαχανικών της Άνοιξης. Όχι τυχαία. Είναι φτωχά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, βοηθούν στην απώλεια βάρους όταν καταναλώνονται σε επαρκή ποσότητα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Παράλληλα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Αν δεν το γνωρίζεις, τα τελευταία έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους αλλά και λόγω του ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών από τον οργανισμό που συχνά προκαλούν προβλήματα στα κύτταρα και τη λειτουργία του οργανισμού.

Αγκινάρες
Πλούσιες σε φυτικές ίνες, φτωχές σε θερμίδες και, όπως συνειδητοποιείς ιδανικές για το σημερινό σου κυρίως γεύμα. Βοηθούν το στομάχι σου να αποτοξινωθεί, ενώ ταυτόχρονα σε γεμίζουν με θρεπτικά συστατικά που πάντα έχεις ανάγκη: σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, Βιταμίνη Α. Άσε που, ούσες διουρητικές, οι αγκινάρες σε βοηθούν να νικήσεις την κατακράτηση υγρών και να πεις “αντίο” στο ενοχλητικό πρήξιμο.

Σέσκουλο
Μπορεί να μοιάζει στην όψη με το κόκκινο μαρούλι, όμως, πρόκειται για ένα ξεχωριστό – επομένως και μοναδικό – λαχανικό. Όσον αφορά τα θρεπτικά του συστατικά, αυτά είναι παρόμοια – και εξίσου ευεργετικά – με του σπανακιού. Είναι και αυτό πλούσιο σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στο αδυνάτισμα διότι θα σε κάνει να νιώσεις χορτάτη και πλήρης για αρκετή ώρα μετά την κατανάλωση του.

Αρακάς
Δεν νοείται Άνοιξη, χωρίς φρέσκο αρακά! Όπως και τα περισσότερα λαχανικά είναι χαμηλός σε λιπαρά και πλούσιος σε φυτικές ίνες, τα οποία, όπως διάβασες και πριν, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Περιέχει και αντιοξειδωτικά τα οποία έχουν αντι-γηραντικές ιδιότητες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Τέλος, αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, σε περίπτωση που αυτή την περίοδο έχεις αρχίσει τη γυμναστική στο σπίτι.

Κουκιά
Μπορεί να μην τρελαίνεσαι για τη γεύση τους, όμως, τα μεσογειακά κουκιά είναι ο καλύτερος τρόπος να ικανοποιήσεις υγιεινά την ανάγκη σου για τσιμπολόγημα, ιδανικά κατά τις βραδινές ώρες. Οι φυτικές ίνες και η υψηλή περιεκτικότητα τους σε… πρωτεΐνη σε αδυνατίζουν και σε βοηθούν να αλλάξεις το σώμα σου, ειδικά αν γυμνάζεσαι σε καθημερινή βάση.

Κεράσια
Εμφανίζονται περί τα μέσα Μαίου και κερδίζουν μία θέση στην καρδιά και το καλοκαίρι σου, πριν καν έρθει ημερολογιακά. Τα κεράσια είναι από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά, λόγω των συστατικών που περιέχουν, στα οποία οφείλεται και το υπέροχο χρώμα τους.

 

 

Read More

And More