Θα βγεις για φαγητό έξω; Χρήσιμες συμβουλές για να μην χαλάσεις τη δίαιτά σου

Βραδινή έξοδος για φαγητό. Τέλεια! Η διατροφολόγος- διαιτολόγος Αθηνά Ρούντου σου δίνει κάποιες συμβουλές που πραγματικά χρειάζεσαι ώστε να μην “αναστατώσεις” τη ζυγαριά σου ή να μην χαλάσεις τη δίαιτά σου.


ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ

1. Ξεκίνα με ένα πλούσιο πρωινό: Ένα ποτήρι γάλα με μια φέτα πολύσπορο ψωμί και μια κουταλιά μέλι ή με δύο αυγά βραστά και ένα φυσικό χυμό από φρούτα. Θα σε κρατήσει χορτάτη για αρκετή ώρα.

2. Ακολούθησε κανονικά το πρόγραμμά σου με τα σνακ: Ένα φρουτάκι ή λίγοι ξηροί καρποί την ώρα που πεινάς, είναι το καλύτερο για να “ξεγελάσεις” την πείνα σου.

3. Μη μένεις νηστική όλη μέρα πριν την έξοδο: Πριν καταφύγεις σε αυτήν την υπερβολή, έχε έναν βασικό κανόνα κατά νου: όταν το στομάχι μένει άδειο για πολλές ώρες, με το που θα δεις φαγητό, θα πέσεις με τα μούτρα και θα καταναλώσεις τεράστιες ποσότητες -και θερμίδες- φαγητού! Και αυτό εξηγείται και επιστημονικά, μιας και η ισορροπία του οργανισμού διαταράσσεται και έτσι γίνονται δυσκολότερα καύσεις. Επομένως το σκεπτικό “μένω νηστική όλη μέρα γιατί το βράδυ (ή το μεσημέρι) θα φάω αρκετά” είναι τελείως λάθος και έχει τα αντίθετα αποτελέσματα!

4. Πίνε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας: Το νερό αποβάλλει τις τοξίνες από τον οργανισμό ενώ βοηθάει στην κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα να μη φουσκώνει η κοιλίτσα σου.

5. Φάε κάποιο ελαφρύ σνακ 2-3 ώρες πριν το βραδινό γεύμα: Δίνει ενέργεια κρατώντας ενεργό τον μεταβολισμό ενώ αποτρέπει από τη βραδινή υπερφαγία. Μερικές προτάσεις είναι:
-1 φρέσκο φρούτο ή 2-3 αποξηραμένα φρούτα και ανάλατους ξηρούς καρπούς
-1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως
-1 ποτήρι φυσικό χυμό και 1 φρυγανιά σίκαλης με λίγο τυρί ή 1 γιαούρτι 2% με μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς

ΠΩΣ ΝΑ ΦΑΣ ΣΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΣΟΥ
1. Ξεκίνησε με σαλάτα: Μειώνει την όρεξη μέχρι να έρθει το κυρίως πιάτο και δεν τρως παραπάνω ποσότητα από αυτή που έχεις ανάγκη. Απόφυγε όμως τις σαλάτες με τα πολλά υλικά (τηγανιτά κρουτόνς, τριμμένο τυρί, αλλαντικά) και τα παχυντικά dressings (μαγιονέζα, σάλτσες με μουστάρδα, κέτσαπ, λάδι), εκτός κι αν αυτή είναι το κυρίως σου. Προτίμησε απλές σαλάτες που έχουν μόνο λαχανικά και πρόσθεσε εσύ το ελαιόλαδο ώστε να ελέγξεις την ποσότητα καλύτερα.

2. Προτίμησε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι ψητό στη σχάρα για κυρίως: Η πιο ασφαλής και υγιεινή επιλογή είναι το κρέας που ψήνεται σε σχάρα και ειδικά το άπαχο που δεν περιέχει λίπος. Πρόσθεσε και αρκετό λεμόνι για να αυξήσεις την πρόσληψη αντιοξειδωτικών και σιδήρου. Απόφυγε τα πιο σύνθετα πιάτα με κρέμα γάλακτος και πλούσιες σάλτσες.

3. Σέρβιρε μικρή ποσότητα στο πιάτο σου: Εάν το τραπέζι έχει ποικιλία από μεζέδες, πρόσθεσε λίγο από όλους στο πιάτο σου έτσι ώστε να είναι διακριτή η ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσεις και απόφυγε τα τσιμπολογήματα. Επίσης, μείνε μακριά από τους τηγανιτούς μεζέδες και πίνε αρκετό νερό, έτσι ώστε να μειώσεις την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσεις.

4. Μάσησε αργά: Μάσησε κάθε μπουκιά σου αργά και απόλαυσε το φαγητό σου. Δώσε χρόνο στο στομάχι σου να αναγνωρίσει το φαγητό. Το σήμα που στέλνει στον εγκέφαλο για να αντιληφθεί ότι χορτάσαμε χρειάζεται 15- 20 λεπτά.

5. Απόφυγε το γλυκό: Αν προσέχεις τη σιλουέτα σου καλύτερα να το αποφύγεις. Γιατί θα επιβαρύνεις άδικα τον οργανισμό σου με περιττές θερμίδες και μετά θα το μετανιώσεις. Προτίμησε καλύτερα φρέσκα φρούτα ή αν έχει κάτι σε ζελέ, καλύτερα να επιλέξεις αυτό.


ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΑΝ ΕΦΑΓΕΣ ΑΡΚΕΤΑ

– Ξεκίνησε την ημέρα σου με ένα ποτήρι Λουίζα με λεμόνι και κανέλα: Έχει θερμογενετική δράση με αποτέλεσμα να δίνει ώθηση στο μεταβολισμό και στη διάσπαση του λίπους.

– Συνέχισε κανονικά με πρωινό και ενδιάμεσα γεύματα προσέχοντας την ποσότητά τους: Το κύριο γεύμα και το βραδινό θα ήταν καλό να είναι πρωτεϊνικά (κοτόπουλο ή ψάρι με σαλάτα) έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός για περισσότερες καύσεις.

-Πίνε όλη μέρα νερό για να απομακρύνεις τις τοξίνες της περασμένης νύχτας: Τα υγρά είναι το μυστικό για να ενυδατωθείς αφού το έξτρα αλάτι, η ζάχαρη και το αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσουν τον οργανισμό.

*Αν τελικά η έξοδός σου είναι το μεσημέρι της Τετάρτης ξεκίνησε τη μέρα σου με καλό πρωινό και προτίμησε κάτι ελαφρύ για το βράδυ. Μην μένεις νηστική, είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις. Ακολούθησε τους παραπάνω κανόνες και θα καταφέρεις να “σώσεις” την παρασπονδία της ημέρας.

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More