Το τραπέζι του Πάσχα: Τι πρέπει να προσέξεις για να μην πάρεις κιλά

Το Πασχαλινό τραπέζι πλησιάζει! Ζεστό αρνάκι, κατσικάκι, σαλάτες, σοκολατένια αβγά, τσουρέκι. Όλα σε περιμένουν. Όλα ικανά να ανατρέψουν τους κόπους σου και να καθυστερήσουν την προσπάθεια σου να αδυνατίσεις μέχρι το καλοκαίρι. Επειδή, ως γνωστόν, η Κυριακή του Πάσχα είναι μία ημέρα με πολύ φαγητό ακολουθούν μερικές συμβουλές από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Εύα Καφετζή, για να καταναλώσεις όσο πιο “σωστά” γίνεται τις πασχαλινές νοστιμιές. Ο λόγος στην ίδια…

Μία από τις κλασικές αξίες του Πάσχα είναι το άφθονο φαγητό την Κυριακή που η Μεγάλη Εβδομάδα φθάνει στο τέλος της. Ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν το κλασικό οικογενειακό τραπέζι, η επιθυμία σου να ετοιμάσεις μόνη σου τα εδέσματα που κάθε χρόνο απολαμβάνεις, θα σε οδηγήσει να φας λίγο περισσότερο. Για αυτό, πρέπει να προσέξεις:

Αν έχεις νηστέψει αρκετές ημέρες και δεν μπορείς να κρατηθείς
το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ καλό είναι να περιοριστείς σε ένα μικρό μπολάκι από μαγειρίτσα ή οποιαδήποτε άλλη κρεατόσουπα, προκειμένου να αποφύγεις την δυσπεψία. Επίσης, θα ήταν ιδανικό να αποφύγεις την κατανάλωση αυγού, διότι θα δυσκολέψει την πέψη του γεύματος. Δε χρειάζεται να κάνεις υπερβολή στο γεύμα σου. Η μετάβαση από την νηστεία στο κυριακάτικο τραπέζι πρέπει να είναι ομαλή.

Το πρωί της Κυριακής μην μείνεις νηστική…
για να φας περισσότερο το μεσημέρι. Κατανάλωσε ένα ελαφρύ πρωινό, όπως ένα φλιτζάνι γάλα ή ένα γιαούρτι με 1 μικρή φέτα τσουρέκι ή 2 κουλουράκια που σίγουρα βρίσκονται κάπου στο σπίτι. 

Η δύναμη του ενδιάμεσου σνακ
Να μην ξεχάσεις τα φρούτα και τους φυσικούς χυμούς για το ενδιάμεσο γεύμα, τα οποία θα σου προσφέρουν φυτικές ίνες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, να πίνεις αρκετή ποσότητα νερού καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Το νερό και θα σε ενυδατώσει αλλά και θα προκαλέσει τον κορεσμού του στομάχου. Όσο θα περιμένεις το αρνάκι να ψηθεί, είναι η κατάλληλη στιγμή…

Απόφυγε το τσιμπολόγημα!
Φρόντισε να γεμίσεις  ένα πιάτο με σαλάτα και να την καταναλώσεις πρώτα, η οποία χάρη στις φυτικές ίνες μειώνει την απορρόφηση του λίπους του κρέατος. Έπειτα, το κρέας που θα επιλέξεις, φρόντισε να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα λίπους και προσπάθησε να αποφύγεις την πέτσα. Ανάμεσα σε αρνάκι και κατσικάκι αυτό που σου προσφέρει λιγότερες θερμίδες είναι το κατσικάκι. Το αρνί προσφέρει 374 θερμίδες / 100 γραμμάρια, ενώ το κατσίκι 166 θερμίδες / 100 γραμμάρια.

Με το αλκοόλ;
Αν επιλέξεις να συνοδεύσεις το κρεατικό σου με κρασάκι, δώσε προσοχή στην ποσότητα αλκοόλ. 1-2 ποτηράκια κρασί μόνο καλό μπορεί να σου κάνει, αλλά πρέπει να αρκεστείς σε αυτό.

Μέτρο στα γλυκά…
Μην αφήσεις την μυρωδιά του τσουρεκιού να σε παρασύρει. Καλό είναι να περιοριστείς σε μία φέτα, γιατί δε θες να “φορτωθείς” περιττές θερμίδες. Επίσης, μην το δοκιμάσεις τις βραδινές ώρες. Γιατί, 260 – 300 θερμίδες σε μία ήδη υψηλά θερμιδογόνο ημέρα, μόνο Πασχαλινό δώρο δεν τις λες.

Και έρχεται η νύχτα
Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, καλό είναι να περιοριστείς σε μια ατομική σαλάτα ή ένα ημιαποβουτυρομένο γιαούρτι με 1-2 φρυγανιές ή ένα φλιτζάνι light γάλα με τρεις κουταλιές της σούπας δημητριακά ολικής αλέσεως. Μην παραλείψεις το βραδινό και μείνεις νηστική για τόσες πολλές ώρες. Θα γυρίσει Boomerang!

Την επόμενη ημέρα
απόλαυσε τα όσπρια και τα λαχανικά σου ως κυρίως και πρόσφερε στον οργανισμό σου την αποτοξίνωση που έχει ανάγκη. 

Read More

And More