Τσουρέκι ή κουλουράκια; Σε ποια πασχαλινή “απόλαυση” είναι καλύτερο να παρασυρθείς;

Το Πάσχα έφθασε. Πρωτόγνωρο και διαφορετικό από κάθε άλλη φορά. Οι νοστιμιές όμως, οι μυρωδιές παραμένουν οι ίδιες και μπορούμε να τις απολαύσουμε…

Το μαστιχωτό τσουρέκι, μόλις είναι έτοιμο και εσύ το βγάζεις από το φούρνο. Και οι γλυκοί πειρασμοί μόλις ξεκίνησαν. Την επόμενη ημέρα, έχεις διάθεση για ένα τραγανό πασχαλινό κουλουράκι (ξέρεις πολύ καλά ότι δεν θα είναι μόνο ένα, κάθε άλλο). Δεν υπάρχει περίπτωση να αντισταθείς. Και πολύ καλά θα κάνεις! Γιατί, αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο τι θα φας, άλλα πόσο. Πρώτο δεδομένο, λοιπόν: θα φας λίγο από όλα. Αν, όμως, αυτό δεν είναι αρκετό; Αν θες το γλυκάκι σου, μετά από ένα ζέστα γεύμα; Τι να επιλέξεις; Τσουρέκι ή κουλουράκια; 

Πριν πάρεις την απόφαση σου, η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc., Αθήνα Ρούντου, σου δίνει μερικές πληροφορίες πάνω στο πιο γλυκό δίλημμα των ημερών!

Το τσουρέκι

Βασικό του συστατικό το μαχλέπι. Δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης και άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.

– Η μαστίχα έχει θεραπευτική δράση για το στομάχι και αντισηπτικές ιδιότητες. Επίσης, βοηθάει στην επούλωση των πληγών.

– Η μαγιά που προστίθεται στο τσουρέκι, είναι πλούσια σε χολίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που τονώνουν το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό, ενώ το μαγνήσιο και το χρώμιο βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος και στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

Η διατροφική του αξία (για 100 γρ.):

  • Ενέργεια = 386 kcal
  • Πρωτεΐνες = 7,4 g
  • Ολικά λιπίδια = 12,4 g
  • Χοληστερόλη = 101 mg
  • Υδατάνθρακες = 63,2 g

Τα κουλουράκια

Τα κουλουράκια της Λαμπρής είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, χάρη στο προστιθέμενο ελαιόλαδο. Έτσι, συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

 Το αλεύρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στην ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας.

 Είναι πλούσια σε ζάχαρη, που η υπερβολική κατανάλωσή της έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά, καρκίνο, παχυσαρκία και περιοδοντικές ασθένειες.

Η διατροφική του αξία (για 100 γρ.):

  • Ενέργεια = 374 kcal
  • Πρωτεΐνες = 10,1g
  • Ολικά Λιπίδια = 7,7g
  • Χοληστερόλη = 99mg
  • Υδατάνθρακες = 68,8g

Δώσε έμφαση στην ποσότητα

– Πρέπει να είμαστε προσεχτικές στον τρόπο κατανάλωσης αυτών των γλυκισμάτων, ώστε να μην επιβαρυνθούμε με περιττές θερμίδες και λιπαρά. Για αυτό, λοιπόν, καλό είναι να καταναλώνουμε 1 φέτα τσουρέκι ή 1 κουλουράκι το πρωί με 1 ποτήρι ημίπαχο γάλα.

– Καλό είναι να τα καταναλώνουμε το πρωί, καθώς οι πιθανότητες να τα κάψουμε είναι πολύ μεγαλύτερες από το να τα απολαύσουμε σε ώρα βραδινή.

– Ένα άλλο πολύ χρήσιμο tip είναι να τοποθετείς το κομμάτι από το γλυκό σου, σε μικρότερο πιάτο, προκειμένου να τρως λιγότερο από όσο θες πραγματικά.

– Επίσης, προσπάθησε να μην ετοιμάζεις ή προμηθεύεσαι καθημερινά τα αγαπημένα σου γλυκά, γιατί όσο τα έχεις μπροστά σου, τόσο πιο συχνά θα παρασύρεσαι.

Read More

And More