Βερίκοκο: Τι προσφέρει στον οργανισμό σου το φρούτο που μυρίζει καλοκαίρι;

Στρογγυλό, πορτοκαλί, με απαλή υφή. Βερίκοκο. Σε ξύλινο μπολ, σε ώρα απογευματινή. Καλοκαίρι. Ναι, το βερίκοκο είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού και, αν είσαι αρκετά παρατηρητική, θα διαπιστώσεις ότι έχει αρχίσει ήδη να κάνει την εμφάνιση του. Είναι στην εποχή τους και βρίσκονται στα καλύτερα τους. Μέχρι το ημερολόγιο να δείξει Σεπτέμβριο.

Πέρα από την κλασική τους εκδοχή, μπορείς να τα πολτοποιήσεις σε μαρμελάδα ή κομπόστα, να τα μετατρέψεις σε γλυκό κουταλιού ή απλά να τα προσθέσεις ως βασικό υλικό σε μία δροσερή τάρτα. Πέρα από τη γλυκιά τους γεύση, τι προσφέρει στον οργανισμό σου ο πορτοκαλοκίτρινος καρπός της εποχής;

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Η γλυκιά του σάρκα είναι γεμάτη από βιταμίνη Α. Η συγκεκριμένη θρεπτική ουσία μετατρέπει το βερίκοκο σε έναν από τους πιο πολύτιμους σύμμαχους στην προσπάθεια του οργανισμού σου να λειτουργεί σωστά και να εκτελεί επαρκώς τις απαραίτητες λειτουργίες του – ειδικά, στην περιοχή της καρδιάς. Η αντιοξειδωτική του δράση ενισχύεται και από τη βιταμίνη C, την οποία τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ.

Σε αδυνατίζει

Ας είμαστε ειλικρινείς, μεταξύ μας. Κανένας που σέβεται τη φρουτολατρία του δε θα σταματήσει στο πρώτο βερίκοκο που θα απολαύσει. Στο πρώτο μπολάκι; Ίσως. Κανένα πρόβλημα. Γιατί, ο συγκεκριμένος καλοκαιρινός καρπός έχει πολύ λίγες (έως ελάχιστες) θερμίδες. Άλλωστε, αν είσαι φανατική της στήλης αυτής, θα έχεις παρατηρήσει ότι αρκετά συχνά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε καλοκαιρινής δίαιτας.

Είναι γεμάτο από φυτικές ίνες

Μικρός στο μάτι, αρκετά μεγάλος ως προς τις φυτικές ίνες. Πλούσιος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το βερίκοκο περιέχει μία συγκεκριμένη κατηγορία ινών, που όχι μόνο σου προσφέρουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και καταπολεμούν το (έντονο) αίσθημα πείνας, αλλά βοηθούν και στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Συναγωνίζεται το πράσινο τσάι στις… κατεχίνες

Ένα μέτριο βερίκοκο περιέχει 4-5 γραμμάρια από κατεχίνες. Όπως προκύπτει από μελέτες, οι κατεχίνες λειτουργούν ως ασπίδα απέναντι από κάθε είδους φλεγμονή, συμβάλλοντας παράλληλα στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων πίεσης στο αίμα. Τέλειο;

Κάνει το δέρμα σου λαμπερό

Ο συνδυασμός των προαναφερθέντων βιταμινών και αντιοξειδωτικών στοιχείων έχει μία επιπλέον δράση: να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες (σ.σ. τα σκουπιδάκια) από τα κύτταρα σου και να τα ενυδατώνει εσωτερικά. Έτσι, το δέρμα σου αποκτά μία γυαλιστερή όψη και ακτινοβολεί φρεσκάδα και νεότητα. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, μάλιστα, ο χυμός του μπορεί να σε βοηθήσει και με μερικά δερματικά προβλήματα, όπως η ακμή.

Ενεργοποιεί το μεταβολισμό σου

Οι διαιτητικές του ίνες λειτουργούν όπως το νερό: ενεργοποιούν τη διαδικασία καύσης του οργανισμού σου, με το μεταβολισμό να είναι έτοιμος να αναλάβει δράση εναντίον των διάφορων ατασθαλιών που σίγουρα δικαιούσαι να κάνεις. Θα το βρεις και στην ειδική δίαιτα για ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Βελτιώνει την όραση σου

και καταπολεμά την αίσθηση θολούρας, που καθόλου δεν τη θες, αλλά πολύ συχνά νιώθεις. Έτσι, ένα βερίκοκο την ημέρα τα προβλήματα όρασης κάνει πέρα. Ας είναι καλά οι αντιοξειδωτικές του ουσίες που φροντίζουν να έχεις τα μάτια σου… δεκατέσσερα.

Μην το αφήσεις, λοιπόν, εκτός της διατροφής σου, τώρα που ξέρεις τι εστί… βερίκοκο…

 

Read More

And More