Χαλβάς: Εσύ γνωρίζεις τη θρεπτική του αξία;

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και όπως κάθε χρόνο την τιμητική τους έχουν διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα: λαγάνα, όσπρια, θαλασσινά, ταραμάς και φυσικά ο χαλβάς, ο οποίος παρασκευάζεται με ταχίνι (αλεσμένο σουσάμι) και ζάχαρη. Βέβαια, επειδή ο ουρανίσκος σου θέλει κάτι ιδιαίτερο, δεν είναι λίγες οι φορές που προτιμάς χαλβά είτε με ξηρούς καρπούς, είτε με σοκολάτα.

 

Επειδή, λοιπόν, όσο πλησιάζει η Σαρακοστή, ακούμε όλο και περισσότερο για την τροφή αυτή, τι λες να ρίξουμε μία ματιά στη θρεπτική του αξία, προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για αυτόν; Η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, δίνει την απάντηση στο ερώτημα αυτό.

 

Η θρεπτική αξία του χαλβά

  • Η αλήθεια είναι ότι ο χαλβάς είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και για αυτό το λόγο θεωρείται απαραίτητο τρόφιμο της σαρακοστής.
  • Περιέχει βιταμίνη Ε. Η τελευταία είναι γνωστό ότι βελτιώνει την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία.
  • Παρέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και αμινοξέα. Δε θέλω να ξεχνάς ότι ειδικά την περίοδο της νηστείας, ο κίνδυνος να παραλείψουμε κάποια θρεπτικά στοιχεία είναι ακόμα μεγαλύτερος.
  • Είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες, άφθονες στον αριθμό, συντελούν στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού.
  • Αποτελεί πηγή πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, απαραίτητων δηλαδή λιπαρών τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και τα προσλαμβάνει μόνο μέσα από τις τροφές. Οπότε, φρόντισε να επιλέξεις τις τροφές εκείνες, οι οποίες θα σου εξασφαλίσουν τα συγκεκριμένα συστατικά.
  • Είναι πλούσιος σε ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο. Το πρώτο βοηθά στη διατήρηση της οστικής σου μάζας, ενώ αν πάρεις την απόφαση να αφαιρέσεις από το μενού σου για σαράντα ημέρες όλα τα προϊόντα ζωικής προελεύσεως, τότε ο χαλβάς σου εξασφαλίζει το ασβέστιο που χρειάζεσαι.
  • Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη, ενώ οι φυτοστερόλες που περιέχει  συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα LDL (“κακής χοληστερόλης”) και υψηλότερα επίπεδα HDL (“καλή χοληστερόλη”).
  • Είναι πλούσιος σε λιγνάνες, μία κατηγορία φυτοοιστρογόνων με αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιστημονικές μελέτες συνδέουν τις λιγνάνες του χαλβά με καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων μας.

Βέβαια, χρειάζεται προσοχή και μέτρο. Πρόκειται για ένα τρόφιμο που αποδίδει πολλές θερμίδες, καθώς τα 100 γρ. χαλβά αποδίδουν περίπου 500 kcals. Καλό είναι πάντως να αποφεύγουμε τον χαλβά με προσμίξεις άλλων συστατικών, όπως η σοκολάτα διότι έτσι οι θερμίδες του εκτοξεύονται ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να χάνουμε το στόχο, για τον οποίο τον καταναλώνουμε. Για αυτό, σκέψου προσεκτικά τη μερίδα που θα προσθέσεις στο πιάτο σου.

Παρακάτω, θα βρεις αναλυτικά τα διατροφικά του στοιχεία

Ποσότητα ανά 100 g

Θερμίδες (kcal) 468

Λιπίδιο: 22 g

Κορεσμένα λιπαρά: 4,1 g

Πολυακόρεστα: 8 g

Μονοακόρεστα: 8 g

Χοληστερόλη: 0 mg

Νάτριο: 195 mg

Κάλιο: 187 mg

Υδατάνθρακες 60 g

Φυτικές ίνες 4,5 g

Πρωτεΐνη 12 g

Βιταμίνη A: 2 IU

Βιταμίνη C: 0,1 mg

Ασβέστιο: 33 mg

Σίδηρος: 4,5 mg

Βιταμίνη B6: 0,3 mg

Βιταμίνη B12: 0 µg

Μαγνήσιο: 218 mg

Με τις θερμίδες να αποτελούν το μόνο μειονέκτημα του, μπορείς να τον απολαύσεις, όχι μόνο στη Σαρακοστή, αφού αποτελεί ένα τρόφιμο με σπουδαία διατροφική αξία.

Read More

And More