Χαμομήλι ή τσάι; Τι προσφέρει το καθένα στον οργανισμό μας και πόσο βοηθούν στο αδυνάτισμα;

Χαμομήλι ή τσάι; Ένα δίλημμα που μας προβληματίζει, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Γιατί, από τη μία θέλουμε το ζεστό μας ρόφημα, από την άλλη, όμως, δε είμαστε σίγουροι αν επιλέγουμε το σωστό, αφού, στην πραγματικότητα, δε γνωρίζουμε τη διαφορά ανάμεσα στα δύο δημοφιλή αφεψήματα. Σήμερα, λοιπόν, η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, σου παρουσιάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του χαμομηλιού και του τσαγιού, δίνοντας ταυτόχρονα την απάντηση στο τι είναι χαμομήλι και τι τσάι. 

Τι είναι το Χαμομήλι;

Το χαμομήλι είναι ίσως το πιο δημοφιλές αφέψημα βοτάνων. Περιλαμβάνει μια σειρά από ιατρικά οφέλη, στα οποία περιλαμβάνεται η ανακούφιση άγχους και stress!

Είναι το τσάι χαμομηλιού πραγματικό τσάι;

Η απάντηση είναι όχι! Το τσάι του χαμομηλιού αποτελεί ένα διαφορετικό αφέψημα, καθώς δεν περνάει από επεξεργασία παρά μόνο υφίσταται τη διαδικασία ξήρανσης του βοτάνου και στη συνέχεια είναι διαθέσιμο για κατανάλωση. Τέλος, δεν περιέχει καφεΐνη και έχει καταπραϋντική δράση.

Γιατί λοιπόν το Χαμομήλι είναι τόσο δημοφιλές;

Λόγω των φαρμακευτικών οφελών που έχει για την υγεία του ανθρώπου!

 

Χαμομήλι & Οφέλη

 

– Αντιφλεγμονώδη δράση. Μια ανασκόπηση σχετικά με τα οφέλη του χαμομηλιού για την υγεία, διαπίστωσε ότι το βότανο προσφέρει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Το Chamomile αναφέρεται ως ένα από τα καλύτερα βότανα για την καταπολέμηση της φλεγμονής του δέρματος.

– Κατά του άγχους. Μια διπλά-τυφλή μελέτη placebo, διαπίστωσε ότι το χαμομήλι μπορεί να έχει μέτρια δραστηριότητα κατά του άγχους σε ασθενείς με γενικευμένη διαταραχή άγχους. Επιπλέον, η αρωματοθεραπεία με Χαμομήλι βελτίωσε τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Αντιμικροβιακή δράση. Tο έλαιο χαμομηλιού που εξήχθη με μεθανόλη είχε σημαντικό επίπεδο αντιμικροβιακής δραστηριότητας.

– Αντιοξειδωτική δράση.

 

Τσάι

 

Από την άλλη, στην κατηγορία “τσάι” συμπεριλαμβάνονται το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι και το τσάι Oolong που προέρχονται από το Camellia sinensis, τα οποία περιέχουν καφεΐνη και έχουν διεγερτική δράση, εκτός από το Oolong. Οι διαφορετικές μέθοδοι καλλιέργειας δημιουργούν διαφορετικές ποικιλίες τσαγιού που μυρίζουν, φαίνονται και έχουν εντελώς μοναδική γεύση. Επίσης, κάθε ποικιλία τσαγιού περνάει από διαφορετικές διαδικασίες οξείδωσης.

  • Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται από μη ζυμωμένα φύλλα Camellia sinensis. Το πράσινο τσάι έχει την ιδιότητα να αυξάνει τον μεταβολισμό, πράγμα που πιθανότατα οφείλεται τόσο στις κατεχίνες, όσο και στην μικρή ποσότητα καφεΐνης που περιέχει. Και μην ξεχνάς πως ένα ποτήρι τσάι, εκτός από δροσιστικό και απολαυστικό δεν έχει καθόλου θερμίδες.

Η δράση των κατεχινών του πράσινου τσαγιού στο αδυνάτισμα, είναι η εξής:

  • Συμμετέχουν στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου
  • Αυξάνουν τις ενεργειακές δαπάνες
  • «Καίνε» τα αποθηκευμένα λίπη ενεργοποιώντας την καύση τους κατά τον μεταβολισμό τους
  • Βελτιώνουν την κατανομή του λίπους στο σώμα
  • Μειώνουν το λίπος που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς.

Το τσάι Oolong παρασκευάζεται από μερικώς ζυμωμένα φύλλα Camellia sinensis. Το κόκκινο τσάι δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη, έχει χαμηλή συγκέντρωση σε τανίνες, τονώνει χωρίς να διεγείρει το νευρικό σύστημα, για αυτό είναι πολύ καλό ως υποκατάστατο του καφέ και χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική. Η χαμηλή περιεκτικότητα του κόκκινου τσαγιού σε καφεΐνη το κάνει κατάλληλο για όλες τις ώρες τις ημέρας καθώς και για όλες τις ηλικίες. Συγκεκριμένα, σε πολλές χώρες το δίνουν στα βρέφη για να καταπολεμήσουν τις κοιλιακές αναταραχές, τους κολικούς και τις αϋπνίες.

Συνεπώς, με το κόκκινο τσάι επιτυγχάνεται:

  • Μείωση των πόντων στη μέση, στην περιφέρεια και στους γοφούς.
  • Αποτοξίνωση του οργανισμού.
  • Διευκόλυνση της λειτουργίας της πέψης.
  • Ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μέσω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων.
  • Βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ του οργανισμού (μείωση χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης)

 

Το μαύρο τσάι παρασκευάζεται από τα πλήρως ζυμωμένα φύλλα Camellia sinensis και έχει θετική επίδραση στην καρδιαγγειακά.

Πηγή αντιοξειδωτικών: Το μαύρο τσάι είναι πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση των βλαβών στο DNA από τις ελεύθερες ρίζες. Τα ίδια συστατικά βοηθούν επίσης στη θεραπεία προβλημάτων ακοής και στην καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον.

Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα: Η κύρια ένωση του μαύρου τσαγιού που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού είναι τα αντιγόνα αλκυλαμίνης. Επίσης, οι τανίνες στο μαύρο τσάι προστατεύουν τον άνθρωπο από κοινές ασθένειες, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.

Βελτιώνει την πέψη: Η καθημερινή κατανάλωση μαύρου τσαγιού διατηρεί την υγεία του πεπτικού συστήματος, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε τανίνες.

Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου: Θεωρείται αποτελεσματικό στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου, επειδή εμποδίζει τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων. Οι χημικές ενώσεις TF-2 στο μαύρο τσάι οδηγούν τα καρκινικά κύτταρα σε κατάσταση απόπτωσης, που συνεπάγεται αυτόματα τον θάνατό τους. Μειώνει τη χοληστερόλη: Το μαύρο τσάι ρίχνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και κακής χοληστερόλης στο αίμα, κάτι που συμβάλλει στην καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Read More

And More