ΧΑΣΕ ΚΙΛΑ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ: Τροφές που επιταχύνουν το μεταβολισμό και την καύση λίπους

Αυτήν την περίοδο είμαι σίγουρη ότι έχεις επιταχύνει τις προσπάθειές σου για απώλεια βάρους ή για να καταφέρεις να διατηρήσεις τα κιλά που με τόσο κόπο έχασες. Εγώ από τη μεριά μου προσπαθώ συνεχώς να σε ενημερώνω με νέα tips και “μαγικές” τροφές που έχουν σκοπό να γίνουν ο καλύτερος φίλος σου, ο σύμμαχος στον αγώνα που δίνεις και η σανίδα σωτηρίας σου για αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες, που σαν τρελή κοπιάζεις να αποκτήσεις την τέλεια φιγούρα!

Μίλησα λοιπόν με τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Βιολέτα Τζεμολλάρι και συνεργάτιδα του Δημήτρη Γρηγοράκη, η οποία μας προτείνει τροφές που επιταχύνουν το μεταβολισμό. Καλά διάβασες! Υπάρχουν τροφές που καθώς τις απολαμβάνεις, εκείνες έχουν την ικανότητα να ενισχύουν το μεταβολικό σου ρυθμό κι εσύ να μένεις και χορτάτη, αλλά και αδύνατη. Για να μην νομίζεις ότι είμαι υπερβολική σε αυτά που λέω, ας δώσουμε το λόγο στην ειδικό για να σε πείσει!



Η ΠΑΓΙΔΑ… ΤΩΝ ΘΕΡΜΙΔΩΝ!

Ας ξεκινήσουμε με τις θερμίδες. Μπορείτε να τις μετρήσετε και να τις κάψετε, με όποιο τρόπο περνάει από το χέρι σας ή εσείς επιθυμείτε. Η στρατηγική σας όμως λειτουργεί; Αν ανήκετε στο 67% των γυναικών που βρίσκονται συνεχώς (και όχι με τόση επιτυχία) στην προσπάθεια να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν, η απάντηση είναι όχι. Ο λόγος; Ό,τι ξέρετε για τις θερμίδες, πολλές φορές δεν ισχύει. Το σώμα δεν σημαίνει ότι θα λάβει τις ίδιες θερμίδες που αναγράφονται στα ειδικά βιβλιαράκια ή στις συσκευασίες τροφίμων, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν με θετικό ή αρνητικό τρόπο αυτή τη διαδικασία και μπορούν να μειώσουν ή να αυξήσουν κατά πολύ των αριθμό τους.


ΜΑΣΑΣ… ΚΑΙ ΚΑΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ!
Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιες τροφές που χρειάζονται περισσότερη μάσηση με αποτέλεσμα να καίτε περισσότερες θερμίδες καθώς τις καταναλώνετε. Μάλιστα, ο αυξημένος χρόνος μάσησης σε τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχου κρέατος, μπορεί να αυξήσει την καύση των θερμίδων έως και 30%! Με αυτόν τον τρόπο και μειώνετε τις θερμίδες που λαμβάνετε, αλλά και βοηθάτε στη σωστή λειτουργία του εντέρου και του στομάχου.

Σε μια ιαπωνική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έδιναν βάση στη σωστή και αργή μάσηση, είχαν πιο μικρή περίμετρο μέσης, από εκείνες που δεν μασούσαν σωστά τα γεύματά τους και τα κατανάλωναν σε πολύ σύντομο χρόνο.


ΚΑΨΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 100 ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ!

Σύμφωνα με μια μελέτη από το UCLA, οι διατροφές που περιλαμβάνουν καψαϊκίνη, τη χημική ουσία που δίνει στις πιπεριές την καυτερή γεύση, διπλασιάζουν τις ενεργειακές δαπάνες για αρκετές ώρες μετά το φαγητό. Ακόμη και οι ήπιες πιπεριές περιέχουν ενώσεις που βοηθούν να χάσετε μέχρι και 100 θερμίδες την ημέρα, μέσω της δέσμευσης στους υποδοχείς των νεύρων και την αποστολή σημάτων καύσης λίπους στον εγκέφαλό σας.



ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ

Υπάρχουν τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά, που όταν καταναλώνονται συστηματικά μπορούν να επιταχύνουν το μεταβολισμό σας με μεγάλη ευκολία. Αυτές οι επιλογές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στην κοιλιά σας, με αποτέλεσμα να σας χορταίνουν για μεγαλύτερο διάστημα. Οι τροφές αυτές είναι οι εξής:

  • Λαχανικά
  • Καστανό ρύζι
  • Όσπρια
  • Πλιγούρι
  • Κινόα
  • Δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως
  • Πιπεριές
  • Κανέλα
  • Τζίντζερ
  • Σκόρδο
  • Γαρίφαλο
  • Μουστάρδα
  • Ξύδι
  • Δάφνη



ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ

Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του μεταβολισμού παίζει το πράσινο τσάι. Αυτό το αφέψημα περιέχει κατεχίνες, ένα αντιοξειδωτικό που διεγείρει τον μεταβολισμό κατά 4% και μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε έως και 80 επιπλέον θερμίδες καθημερινά.


Αυξάνει ο καφές το μεταβολικό ρυθμό;

Σύμφωνα με έρευνες του Αμερικανικού Κέντρου Ερευνών για τη Διατροφή και την Υγεία, ο πρωινός καφές φαίνεται να επιταχύνει το μεταβολισμό μας κατά 10%! Αυτό οφείλεται στην καφεΐνη, η οποία επιταχύνει το μεταβολισμό και τον διατηρεί υψηλό για τις επόμενες 3 ώρες μετά την κατανάλωση του καφέ.

Η καφεΐνη μεταβολίζεται με διαφορετική ταχύτητα στα δύο φύλα, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη ταχύτητα στις γυναίκες (κατά 25 %) συγκριτικά με τους άνδρες. Η δράση της στην οξείδωση των λιπαρών οξέων αποτελεί ένα σημαντικό λόγο που η ίδια χρησιμοποιείται σε πολλά σκευάσματα αδυνατίσματος. Επιπρόσθετα, η συσχέτιση του καφέ με το αδυνάτισμα, πιθανότατα να οφείλεται στη δράση της καφεΐνης με τα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες), όπου διεγείρουν τη θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, αυξάνοντας έτσι και τις βιολογικές καύσεις.

Η περιεκτικότητα του καφέ σε θερμίδες και λιπαρά είναι μηδενική! Αυτό το οποίο πρέπει να προσέχουμε είναι η προσθήκη ζάχαρης (1 κ.γλ. = 20 θερμίδες περίπου) καιτο γάλα (1 μερίδα = 30 θερμίδες περίπου).

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More