Χυμός από σέλινο: Είναι όντως τόσο θαυματουργός όσο διαβάζεις παντού;

Κάθε τόσο βγαίνει και μια νέα θαυματουργή δίαιτα που υπόσχεται να σε κάνει κορμάρα στο πι και φι ή ένα καινούριο τρόφιμο, το οποίο υπόσχεται να σου δώσει ενέργεια, να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σου ή να αποτοξινώσει τον οργανισμό από οτιδήποτε βλαβερό. Κάποιες δίαιτες και κάποια τρόφιμα, όντως κάνουν όλα αυτά για τα οποία έγιναν διάσημα ή έστω ένα μεγάλο μέρος από αυτά, ενώ κάποια άλλα υπόσχονται πολλά αλλά δεν κάνουν τίποτα.

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε παντού στα social media, ανθρώπους να πίνουν χυμό από σέλινο, σε καθημερινή βάση και σχεδόν με ευλάβεια. Με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ θα δεις πως λέγεται ότι τα οφέλη του ποικίλλουν, από την απώλεια βάρους, μέχρι και την καταπολέμηση διάφορων χρόνιων ασθενειών. Ισχύουν όμως όλα αυτά;

Η διατροφολόγος, Marika Day, σου λύνει όλες τις απορίες που τυχόν έχεις για τον χυμό σέλινου.

Από που ξεκίνησε το τρεντ με τον χυμό σέλινου;

Ο μπεστ-σελερ συγγραφέας, Anthony Williams, γνωστός και ως Medical Medium, είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που ευθύνονται για την τρέλα με τον χυμό σέλινου. Αν και θα δεις πολλές φορές δίπλα από το όνομά του, τον προσδιορισμό Δρ., ο ίδιος δεν έχει πτυχίο ιατρικής. Παρά την έλλειψη διαπιστεύσεων όμως, ο Williams έχει 1,7 εκατομμύρια ακόλουθους στο instagram, με μερικούς από αυτούς να είναι και πολύ διάσημοι, όπως η Gwyneth Paltrow και η Naomi Campbell.

Ποια είναι τα υποτιθέμενα οφέλη του χυμού του σέλινου;

Αποτοξίνωση και απώλεια βάρους είναι οι δυο λέξεις που συνοδεύουν συνήθως τον χυμό από σέλινο. Σύμφωνα, με τον William, τα βασικά οφέλη του συγκεκριμένου ροφήματος, όταν καταναλώνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, περιλαμβάνουν: μειωμένη φλεγμονή, απώλεια βάρους, καλύτερη πέψη, λιγότερο πρήξιμο, βελτίωση των εκζεμάτων και της ψωρίασης, βελτίωση του ανοσοποιητικού, δυνατότητα καταπολέμησης των λοιμώξεων, πρόληψη κατά των ουρολοιμώξεων, θεραπεία της ακμής, σταθεροποίηση της πίεσης του αίματος, χαμηλότερη χοληστερίνη, πρόληψη κατά του έλκους, λιγότερο άγχος και κατάθλιψη και καλύτερη υγεία για το συκώτι.

Βοηθά όντως στην απώλεια του βάρους;

“Όταν κάτι υπόσχεται θαυματουργά αποτελέσματα και ακούγεται πολύ καλό για είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι”, δηλώνει η διατροφολόγος Marika Day. “Δυστυχώς ένα ρόφημα δεν μπορεί να σε κάνει να χάσεις βάρος. Ο μόνος τρόπος για να χάσεις πραγματικά κιλά, είναι να μην καταναλώνεις παραπάνω θερμίδες απ’ όσες μπορείς να κάψεις σε ημερήσια βάση. Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική βάση που να αποδεικνύει ότι οποιοδήποτε είδους χυμού βοηθά στην απώλεια κιλών”.

Έχει πραγματικά οφέλη;

Πολλά από τα οφέλη που έχει το σέλινο, χάνονται στην διαδικασία μέχρι να γίνει χυμός, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο καλό να καταναλώνουμε το συγκεκριμένο λαχανικό στην κανονική μορφή του. Η Day, τονίζει πως πολλά από τα βασικά οφέλη για την υγεία που προέρχονται από τον χυμό του σέλινου μπορεί να καταστούν επιζήμια όταν καταναλώνονται σε περίσσεια ή όταν πάσχεις από κάτι ή παίρνεις φάρμακα.

“Προφανώς, το σέλινο όντας λαχανικό δεν κάνει κακό, αλλά η δόση που χρησιμοποιείται στον χυμό είναι αρκετά υψηλή και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε μερικούς ανθρώπους. Το σέλινο αποτελείται από 96% νερό, επομένως είναι ενυδατικό και είναι μια μεγάλη πηγή φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ, κάτι που μπορεί να είναι ένα πρόβλημα όμως, για όσους παίρνουν αραιωτικά αίματος”, δηλώνει η Day.

“Tο σέλινο περιέχει επίσης μερικούς ζυμωμένους υδατάνθρακες οι οποίοι μπορεί να είναι ευεργετικοί για το έντερο, ωστόσο όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα, θα προκαλέσουν φούσκωμα και διάρροια. Εκτός αυτού, το να κάνεις χυμό το σέλινο απομακρύνει τις ίνες, οι οποίες είναι ένα από τα μεγάλα οφέλη του. Συνολικά, θα έλεγα ότι φάτε το σέλινο σας, πιείτε το εάν το επιθυμείτε, αλλά μην το κάνετε αυτό, θεωρώντας ότι πρόκειται για θαυματουργή θεραπεία”, δηλώνει εν κατακλείδι η Marika Day.

Read More

And More