Δώσε στη γλώσσα σου χρόνο να προσαρμοστεί…

Το ήξερες ότι το υπερβολικό αλάτι και η ζάχαρη δεν κάνουν μόνο κακό στην υγεία και τη γραμμή σου, αλλά και στην δυνατότητά σου να απολαμβάνεις το φαγητό;
Οι επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν τεράστιες ποσότητες αλατιού και ζάχαρης, αλλά και η κακή σου συνήθεια να συμπληρώνεις πάντα στα φαγητά και τα γλυκά σου μειώνουν την ικανότητα της γεύσης. Οι γευστικοί σου κάλυκες αδρανούν και έτσι κάθε φορά που προσπαθείς να διορθώσεις τη διατροφή σου, όλα σου φαίνονται άγευστα. Ο καφές πολύ πικρός, το φαγητό πάντα ανάλατο και flat! Αυτό είναι και ένα από τα μυστικά που θα κρίνουν το “στοίχημα” με τον εαυτό σου να ακολουθήσεις πιο υγιεινή διατροφή.

Τι να κάνεις; Πρώτα και κύρια υπομονή. Ξέρω ακούγεται σκληρό, όμως όπως εσύ πρέπει να προσπαθήσεις να μειώσεις το αλάτι και τη ζάχαρη, έτσι και η γλώσσα σου χρειάζεται χρόνο για να βρει τη φόρμα της και να αναγνωρίζει όλες τις γεύσεις. Κάνε ένα πείραμα. Μέτρησε το αλάτι που βάζεις στα φαγητά σου και μείωνε κάθε δεύτερη μέρα από λίγο την ποσότητα. Πρέπει να ξέρεις πως η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μόλις 1/2 κ.γ.

Όσο μειώνεις το αλάτι συμπλήρωνε μπαχαρικά όπως ρίγανη, μπούκοβο, καυτερή πιπεριά ή λεμόνι όπου μπορείς, για να εξισορροπήσεις την ένταση στο φαγητό.

Μην ξεχνάς να υπολογίζεις πως καθημερινά προσλαμβάνεις αλάτι και από τρόφιμα που ίσως δεν το γνωρίζεις. Γι’ αυτό καλό είναι να διαβάζεις πάντα τις ετικέτες όσων αγοράζεις πριν αποφασίσεις να τα βάλεις στο καλάθι σου.

Κάνε το ίδιο και με τη ζάχαρη, μειώνοντάς τη στον καφέ, αντικαθιστώντας τη με υποκατάστατα που δεν προσφέρουν θερμίδες και επιλέγοντας γλυκά με βάση το μέλι και τη μαύρη ζάχαρη.

Θα δεις πως πολύ σύντομα και το αλάτι θα έχεις μειώσει – με όλες τις θετικές συνέπειες για την υγεία και το βάρος σου – και δεν θα το αισθάνεσαι καθόλου στη γεύση. Άσε που θα ανακαλύψεις και ιδιαίτερες γεύσεις που πριν δεν αντιλαμβανόσουν στα αγαπημένα σου φαγητά.  

Read More

And More