Eco friendly διατροφή χωρίς να κόψεις τελείως το κρέας; Γίνεται!

Όταν ακούμε τον όρο eco friendly διατροφή, το μυαλό μας πάει κατευθείαν σε vegan ή vegetarian lifestyle.

Και ενώ αυτοί είναι σίγουρα φιλικότεροι προς το περιβάλλον, η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται απαραίτητα να κόψεις τελείως το κρέας για να κάνεις τη διατροφή σου πιο «πράσινη».

Υπάρχουν τρόποι να μειώσεις το αποτύπωμά σου, χωρίς να στερηθείς γεύσεις που αγαπάς.

Ας δούμε πώς μπορείς να το πετύχεις, με μικρά βήματα που κάνουν τη διαφορά!

Δώσε χώρο στις φυτικές πρωτεΐνες

Δεν χρειάζεται κάθε γεύμα να περιλαμβάνει κρέας. Αντικατάστησέ το κάποιες φορές με όσπρια, ρεβίθια, φακές, φασόλια ή κινόα.

Συνδυάζονται υπέροχα με λαχανικά και μπορούν να δημιουργήσουν γεύματα που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από μια μπριζόλα.

Μια μέρα χωρίς κρέας την εβδομάδα -το γνωστό meatless Monday- είναι ένα ιδανικό ξεκίνημα για μια πιο eco friendly διατροφή.

Προτίμησε λιγότερο, αλλά ποιοτικότερο κρέας

Η ποιότητα παίζει τεράστιο ρόλο.

Αντί να τρως κρέας σχεδόν κάθε μέρα, προτίμησε να το απολαμβάνεις πιο σπάνια, αλλά να είναι από αξιόπιστες πηγές, κατά προτίμηση βιολογικό ή από παραγωγούς που σέβονται την ευζωία των ζώων.

Έτσι, εκτιμάς περισσότερο κάθε γεύμα και στηρίζεις πιο βιώσιμες πρακτικές.

Εποχιακά προϊόντα = λιγότερο αποτύπωμα

Όσο περισσότερα χιλιόμετρα κάνει το φαγητό σου μέχρι να φτάσει στο πιάτο σου, τόσο μεγαλύτερο το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Επίλεξε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα εποχής από την τοπική αγορά.

Είναι πιο φρέσκα, πιο νόστιμα και πιο φιλικά προς τον πλανήτη.

Πες «ναι» στα ψάρια και τα αυγά

Αν θες να μειώσεις το κόκκινο κρέας αλλά να κρατήσεις πηγές πρωτεΐνης, τα ψάρια (ιδανικά από βιώσιμη αλιεία) και τα αυγά είναι εξαιρετικές επιλογές.

Σου δίνουν θρεπτικά συστατικά, ενώ έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από το μοσχάρι ή το χοιρινό συμβάλλοντας σημαντικά σε μια πιο eco friendly διατροφή.

Μείωσε το food waste

Το να πετάμε φαγητό είναι από τις πιο μεγάλες «πληγές» για το περιβάλλον.

Οργάνωσε το ψυγείο και τα ψώνια σου, μαγείρεψε έξυπνα με leftovers και δοκίμασε συνταγές που αξιοποιούν κάθε υλικό.

Ένα μισοφαγωμένο κοτόπουλο μπορεί να γίνει σούπα, σαλάτα ή γέμιση για σάντουιτς.

Εμπλούτισε το πιάτο σου με λαχανικά

Φτιάξε το πιάτο σου με τον κανόνα «το μισό γεμάτο χρώμα».

Όσο περισσότερα λαχανικά, τόσο λιγότερη ανάγκη θα έχεις για μεγάλες μερίδες κρέατος. Ε

Επιπλέον, τα λαχανικά είναι γεμάτα φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που θα σε κάνουν να νιώθεις πιο ανάλαφρη.

Φωτογραφίες: istock.

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164