Αν υποφέρεις από έκζεμα, πιθανότατα γνωρίζεις ότι υπάρχουν αλλεργιογόνοι παράγοντες που πυροδοτούν εξάρσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι η διατροφή μιας και ορισμένες επιλογές όπως τα φιστίκια, τα γαλακτοκομικά και τα θαλασσινά είναι συνήθεις ύποπτοι.
Πώς επηρεάζει η διατροφή το έκζεμα;
Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη γενική υγεία του δέρματός μας. Η αναγνώριση διατροφικών παραγόντων και η μείωση της φλεγμονής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του εκζέματος.
Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση περισσότερων φυσικών τροφών και λιγότερων επεξεργασμένων, συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της υγείας του εντέρου ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τροφικές αλλεργίες ή τροφικές ευαισθησίες;
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ κάποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα ή εξανθήματα, άλλα συμπτώματα όπως αντιδράσεις του ανοσοποιητικού υποδεικνύουν πιο σοβαρή αλλεργία.
Αν παρατηρείς έξαρση εκζέματος μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου για να διαπιστώσεις αν είσαι αλλεργική σε κάποιο συστατικό.
@theeczemacoach Which one is your favorite? #eczema #eczemadiet
♬ original sound – Michelle | The Eczema Coach
11 τροφές «ασπίδα»
Ακολουθούν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του εκζέματος. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να ακούς το σώμα σου, καθώς αυτό που βοηθά κάποιον άλλον μπορεί να μην λειτουργεί σε εσένα:
- Μπανάνες: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις εκζέματος.
- Σπόροι: Οι ηλιόσποροι και τα αμύγδαλα είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και μειώνοντας το πρήξιμο.
- Ζωμός βοδινού ή κοτόπουλου: Φτιάξε σούπα ή πιές το ζωμό σκέτο, καθώς περιέχει τη γλυκίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στην αποκατάσταση του δέρματος.
- Πιπεριές, φράουλες και κουνουπίδι: Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνη C η οποία βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου για υγιές δέρμα.
- Λάδι λιναρόσπορου: Το έκζεμα προκαλεί ξηρότητα στην επιδερμίδα, οπότε ενυδατώσου εκ των έσω κατανλώνοντας λιναρόσπορο.
- Βρώμη: Περιέχει βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο και πυρίτιο, που ενισχύουν τη δομή του δέρματος.
- Σολομός: Καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.
- Κόκκινο λάχανο: Αν δεν σου αρέσει το λάχανο, ίσως αλλάξεις γνώμη. Το κόκκινο λάχανο είναι αλκαλικό και φυσικά, αντιφλεγμονώδες.
- Κουρκουμάς: Γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, ο κουρκουμάς είναι μια εξαιρετική επιλογή που μπορείς να προσθέτεις στην κυριολεξία παντού, σε κρέατα, λαχανικά ή στο τσάι. Συνδύασέ τον με μαύρο πιπέρι, γιατί η πιπερίνη αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης.
- Πλιγούρι βρώμης: Πλούσιο σε φυτικές ίνες, το πλιγούρι βρώμης, προάγει την υγεία του εντέρου.
- Μύρτιλα (blueberries): Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κερκετίνη, ένα φλαβονοειδές με αντιοξειδωτική δράση, που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.
Φωτογραφίες: @istock.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ