Έτσι θα αντισταθείς στις “λιγούρες” για φαγητό

Το έχουμε περάσει όλες: Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα υγιεινό πρωινό με γιαούρτι, φρούτα, αμύγδαλα και την πεποίθηση ότι θα φάμε υγιεινά όλη την ημέρα. Το μεσημεριανό γεύμα είναι ψητό ψάρι και μια σαλάτα και νιώθεις σαν να είσαι έτοιμη να κάνεις την διατροφή της J.Lo, χωρίς ζάχαρη και υδατάνθρακες. Έρχεται όμως, το απόγευμα και σκέφτεσαι ότι έφαγες καλά όλη την ημέρα, τι κακό μπορεί να κάνει μια μικρή χούφτα καραμέλες; Όταν έρχεται η ώρα του δείπνου όμως, αισθάνεσαι ότι θες να φας τα πάντα, από ψωμί και μακαρόνια, μέχρι τούρτες και παγωτά. Το βράδυ σε βρίσκει μπροστά στην τηλεόραση αγκαλιά με ένα οικογενιεακό παγωτό, αντί να πας για ύπνο νωρίς. Όταν τελικά πέφτεις στο κρεβάτι, υπόσχεσαι στον εαυτό σου ότι αύριο θα τα πας καλύτερα.

Δεν είσαι τρελή εάν αισθάνεσαι ότι έχεις μια εσωτερική μάχη ανάμεσα το αν θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να φας αυτό το παγωτό. «Είμαστε πιο δημιουργικοί όταν προσπαθούμε να ρίξουμε την ευθύνη για το γεγονός ότι φάγαμε πολύ, στις λαχτάρες που μας πιάνουν» λέει ο David Colbert, MD και συγγραφέας.

Και οι λαχτάρες για φαγητό φαίνεται να γίνονται ισχυρότερες όσο περνά η μέρα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δυσκολεύονται να βρουν τρόπους για να αντισταθούν στην επιθυμία για φαγητό – ειδικά μετά την ανατολή του ήλιου.

«Υπάρχει συνολική μείωση κατά 1,7% στις υγιεινές επιλογές φαγητού, για κάθε ώρα της ημέρας που περνά μετά το πρωινό», λέει ο Aza Raskin, ιδρυτής της Massive Health (μιας εφαρμογής που που βοηθούσε στο να καταγράφεις τι τρως καθημερινά). “Αυτό ισχύει τόσο στο Τόκιο όσο και στο Σαν Φρανσίσκο, όπως στο Σάο Πάολο. Μας διδάσκει κάτι θεμελιώδες για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις σχετικά με το φαγητό, αλλά και τον τρόπο που παίρνουμε αποφάσεις γενικότερα”.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πως θα μπορέσεις να αντισταθείς όταν σε πιάνουν λιγούρες…

Παλιά Δικαιλογία: “Αν στερηθώ τώρα, θα φάω πιο πολύ αργότερα”.

Νέο Μότο: “Κάνω μια επιλογή, όχι μια θυσία.

Τείνουμε να θέλουμε αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε. Αλλά όταν πρόκειται για λιγούρες, το να μην φας αυτό που λαχταράς, μπορεί να μειώσει την επιθυμία σου γι’ αυτό το συγκεκριμένο φαγητό. “Οι μελέτες δείχνουν ότι λαχταράμε ό, τι τρώμε”, λέει η Stephanie Middleberg, R.D., διαιτολόγος στη Νέα Υόρκη. “Έτσι, εάν τρώτε φαγητά καλά για εσάς, θα αρχίσετε να επιθυμείτε αυτά, αντί για μπισκότα και κέικ”. Το κλειδί είναι να κάνεις το μυαλό σου σύμμαχο στην διαδικασία του να αντιστέκεσαι στις λιγούρες, μέχρι να συμφωνήσει και το σώμα σου.

Πώς να αντισταθείς στις λιγούρες: «Η στέρηση έχει να κάνει με την αντίσταση και η αντίσταση είναι δύσκολη», λέει η Δρ. Michelle May. Έτσι, αντί να προσπαθείς να αντισταθείς εντελώς στην επιθυμία σου για κάποιο συγκεκριμένο φαγητό, βάλ’ το στο πρόγραμμα για όταν π.χ. θα έχεις πάει γυμναστήριο “Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιες φορές να υποχωρήσεις μπροστά στην λιγούρα, αλλά θα το κάνεις με τους δικούς σου όρους.”, λέει ο Δρ. Keri Gans.

Η τακτική μπορεί που θα σε βοηθήσει να τρως λιγότερο: Έρευνα έχει βρει ότι όσοι άνθρωποι είπαν “Θα φάω σοκολάτα λίγο αργότερα” κατανάλωσαν λιγότερη από όσους είπαν “Θα φάω τώρα σοκολάτα”. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι όταν περιμένεις να απολαύσεις κάτι, έχεις πιθανότατα λιγότερο παρορμητική νοοτροπία.

Παλιά Δικαιολογία: “Μου αξίζει μια επιβράβευση μετά την χάλια μέρα που είχα”.

Νέο Μότο: “Μου αξίζει καλοσύνη και όχι θερμίδες”.

Σίγουρα, ικανοποιώντας μια λαχτάρα μπορεί να πάρεις μια γρήγορη δόση ντοπαμίνης, που είναι η ορμόνη της ευτυχίας. Αλλά έρευνα δείχνει ότι η παρηγορητική δράση της σοκολάτας διαρκεί μόνο τρία λεπτά. Και μόλις περάσει η χαρά, μένεις με την ίδια απογοητεύση όπως και πριν.

Πώς να αντισταθείς στην επιθυμία για φαγητό: Οροθετήσε τι σε κάνει να νιώθεις άσχημα. Ενώ η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού μπορεί να μεγαλώσει το νούμερο του παντελονιού σου, “ο εντοπισμός των προβλημάτων σας είναι το πρώτο βήμα για την επίλυσή τους”, λέει ο Jean Fain, ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας. Δώστε στον εαυτό σου λίγα λεπτά για να γράψεις ένα πρόβλημα, μετά να διαβάσεις τι έχεις γράψει και σκίσ’ το.

Εάν ακόμα δεν μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι το τι πήγε στραβά, κάνε κάτι καθησυχαστικό που δεν περιλαμβάνει την κατανάλωση θερμίδων, όπως μια βόλτα. Ή χαλάρωσε με ένα κατοικίδιο ζώο ή ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, ένας αποδεδειγμένος τρόπος που κάνει τις ορμόνες του στρες να πέσουν κατακόρυφα. Ό, τι κι αν κάνεις, μην κολλήσεις στο παρελθόν: Μια μελέτη από το πανεπιστήμιο Wake Forest διαπίστωσε ότι οι πάσχοντες που δεν τιμώρησαν τον εαυτό τους λόγω μιας αντιληπτής αποτυχίας, έφαγαν λιγότερα γλυκά από όσους έκαναν αυτοκριτική.

Παλιά Δικαιολογία: “Είναι μια ιδιαίτερη περίσταση.”

Νέο Μότο: “Ειδική περίσταση δεν σημαίνει τρώω σαν να μην υπάρχει αύριο.”

“Θα ήταν τρελό να αρνηθείς ένα κομμάτι από την δική σου τούρτα γενεθλίων”, λέει ο Gans. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φας ένα τεράστιο κομμάτι – ή δύο.

Πώς να αντισταθεί στην επιθυμία για φαγητό: Η ικανοποίηση που αποκομίζεις από ένα φαγητό συχνά πέφτει με κάθε τσίμπημα και έρευνα δείχνει ότι οι μικρές μερίδες μπορούν να είναι τόσο ικανοποιητικές όσο και οι μεγάλες. Έτσι, αν η περίσταση αξίζει μια θερμιδική ατασθαλία, δοκίμασε να φας μερικές πηρουνιές και να τους δώσεις την πλήρη προσοχή σου: Η εστίαση σε αυτό που τρως βοηθάει να καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες αργότερα.

Read More

And More