Έχεις απορίες σχετικά με τη δίαιτα και τη διατροφή σου; Η ειδικός απαντά σε όλες σου τις ερωτήσεις

Στα μέσα της άνοιξης και λίγο πριν φορέσεις το μαγιό σου προσέχεις τη διατροφή σου ή θέλεις να ξεκινήσεις δίαιτα ώστε να χάσεις τα περιττά κιλά. Αν δεν τα καταφέρνεις ή έχεις απορίες σχετικά με το βάρος ή τις διατροφικές σου συνήθειες η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, θα σου τις λύσει.  

Τι πρέπει να κάνεις: Ένα κλικ εδώ και στείλε την ερώτησή σου.

Ερώτηση:  Αντί για ρόφημα κρόκου Κοζάνης, με τι άλλο θα μπορούσα να το αντικαταστήσω; Σταυρούλα

Απάντηση: Τα ροφήματα/αφεψήματα βοτάνων που έχουν συνδεθεί με το αδυνάτισμα είναι τα ακόλουθα:

Λουίζα: Είναι από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Συμβάλλει στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, στον έλεγχο της όρεξης και στη διούρηση, γι’ αυτό και είναι μια άριστη επιλογή για όσους υποφέρουν από κατακράτηση υγρών. Οι ευεργετικές της ιδιότητες βοηθούν στην αποτοξίνωση και την αποβολή των περιττών υγρών από τον οργανισμό αλλά και την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Εκτός των άλλων είναι και χωνευτική. Αποφύγετέ την όσοι έχετε υπόταση, καθώς επειδή είναι διουρητικήμειώνει την πίεση.

Πράσινο Τσάι: Η ευεργετική δράση του πράσινου τσαγιού στο αδυνάτισμα οφείλεται στην περικετικότητά του σε κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καθημερινές καύσεις του οργανισμού (θερμογονική δράση) και  συνδέεται με τη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Ερώτηση: Κάνω διαλειμματική νηστεία (4:20) για 1,5 χρόνο, αποφεύγω τη ζάχαρη και έχω δει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην μείωση του βάρους μου, όμως συνεχίζω να έχω λίπος σε γοφούς και πόδια, όχι όπως πριν αλλά παραμένει και με ενοχλεί πολύ. Μπορείτε να μου προτείνετε κάτι. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα υγείας καθώς κάνω τακτικά εξετάσεις και είμαι 30 ετών. είμαι 1,65 και είμαι γύρω στα 72 κιλά. Επίσης τα τελευταία χρόνια έχω χάσει πολλά κιλά διότι ήμουν “πού υπέρβαρη”. Μαίρη.

Απάντηση: Η τοπική μείωση λίπους μπορεί να επιτευχθεί με γυμναστική. Καλό είναι να εντάξετε στην καθημερινότητά της τουλάχιστον μισή ώρα περπάτημα ή διαφορετικά 10,000 βήματα. Σχετικά με τη διατροφή ακολουθήστε τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

  • Επιλέγετε ποικιλία διαφορετικών φαγητών από κάθε ομάδα τροφών
  • Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά
  • Πείτε όχι στα «κακά» κορεσμένα λιπαρά όπως το αγελαδινό βούτυρο και το κόκκινο παχύ κρέας.
  • Πείτε ναι στα  «καλά» μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που περιέχονται στο ελαιόλαδο, στους ανάλατους ξηρούς καρπούς, στις ελιές και στα ψάρια.
  • Μειώστε το αλάτι και θυμηθείτε ότι το περισσότερο προέρχεται από κρυφές πηγές (τουρσί, chips, αρτοσκευάσματα, τυρί).
  • Αντικαταστήστε γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε λιπαρά, όπως το πλήρες γάλα και τα παχιά τυριά , με τα αντίστοιχα προϊόντα χαμηλών λιπαρών
  • Επιλέγετε προϊόντα ολικής άλεσης
  • Καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο
  • Η κατανάλωση υγρών είναι πολύ σημαντική για τη σωστή σου ενυδάτωση και την καλή λειτουργία του οργανισμού σου (6-8 ποτήρια νερού καθημερινά). Επιπλέον μπορείς να καταναλώνεις φυσικούς χυμούς φρούτων, ημίπαχο γάλα, ελληνικό καφέ, βιολογικό ρόφημα κρόκου κοζάνης, τσάι.

Τέλος, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σας, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σας οργανισμό.

Ερώτηση: Είμαι 1.70 κ ήμουν 60 κιλά, θεωρούσα αυτό ως ιδανικό βάρος +- 1 με 2 κιλά που τα σωστά ξανά αν τα έπαιρνα, όμως τον Ιανουάριο νόσησα με κορονοϊό από τότε χωρίς να αλλάξω κάτι στη διατροφή μου η στη καθημερινότητα μου έβαλα 3 κιλά, χωρίς να μπορώ να τα χάσω ενώ προσπαθώ, επίσης έκανα tsh μήπως και ξερυθμίστηκε αλλά είναι καλή. Τι να κάνω? Ευχαριστώ. Εύα

Απάντηση: Η συστηματική και καθημερινή τήρηση των βασικών κανόνων διατροφής μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην απώλεια όσο και σταθεροποίηση του σωματικού βάρους. Αυτοί έχουν ως εξής:

  • Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό.
  • Συχνότητα γευμάτων ανά 3-4 ώρες.
  • Προσεκτική ποσότητα φαγητού.
  • Καθημερινή πρόσληψη 5-7 μερίδων φρούτων και λαχανικών, 2-3 γαλακτοκομικά, 15 ανάλατων ξηρών καρπών, 5-6 ελιές.
  • Αυξημένη κατανάλωση υγρών.
  • Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες
  • Προσεκτική κατανάλωση γλυκών/αλμυρών τροφίμων και πρόχειρου φαγητού τύπου fast food.
  • Συστηματική φυσική δραστηριότητα.

 Είναι απαραίτητο να επισκεφθείς πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σου, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σου οργανισμό. Απέφυγε να ακολουθείς τυχαίες δίαιτες.

Ερώτηση: Το αγαπημένο μου φαγητό είναι το… ψωμί! Είμαι υπέρ της υγιεινή διατροφής, αλλά το ψωμί δεν μπορώ να το αρνηθώ. Τρώω καθημερινά παραπάνω από το επιτρεπτό όριο. Θα ήθελα να με ενημερώσετε κατά πόσο μπορεί να εμποδίζει την απώλεια κιλών. Λιάνα

Απάντηση: Παν μέτρον άριστον: Όλα τα τρόφιμα χρειάζονται στη διατροφή σου, αρκεί να προσέχεις την ποσότητα που καταναλώνεις. Η πραγματική ποσότητα ψωμιού που μπορείς να φας καθημερινά εξαρτάται από τις θερμίδες που χρειάζεται το σώμα σου με βάση, ύψος, ηλικία, σωματικό βάρος. Ενδεικτικά ένας ενήλικας χρειάζεται κατά μέσο όρο 2,000kcal από τις οποίες το 50% χρειάζεται αν προέρχεται από τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (ψωμί, καστανό, ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά, πατάτες, φρούτα, λαχανικά). Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 6 μερίδες καθημερινά.

1 μερίδα = 30 γραμμάρια ψωμί ή φρυγανιές ή παξιμάδι ή κράκερ = 1/3 = 1/3 φλ. Ρύζι ή μακαρόνια = 1 μπάρα δημητριακών = ½ φλ. Δημητριακά πρωινού = 2 μπισκότα = ½ κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Είναι σημαντικό τα αρτοσκευάσματα να προέρχονται από αλεύρι ολικής αλέσεως. Όταν αγοράζετε συσκευασμένα τρόφιμα (π.χ. ψωμί τοστ, κράκερ, παξιμάδι) να ελέγχεται την ετικέτα να μην περιέχει ζάχαρη. 

 

 

 

Read More

And More