Έχεις αρθρίτιδα; Aυτές τις τροφές πρέπει να εντάξεις στο διατροφικό σου πρόγραμμα

Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με τις γυναίκες να εμφανίζουν συχνότερα συμπτώματα, κυρίως μετά την ηλικία των 40.

Πόνος, δυσκαμψία, πρήξιμο και περιορισμένη κινητικότητα είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα.

Παρότι η ιατρική αγωγή είναι απαραίτητη, η διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ανακάλυψε τις τροφές που αξίζει να εντάξεις στο καθημερινό σου διατροφικό πρόγραμμα.

Λιπαρά ψάρια πλούσια σε Ω-3

Ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και η πέστροφα είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση λιπαρών ψαριών μπορεί να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις και να βελτιώσει την κινητικότητα.

Αν δεν αγαπάς ιδιαίτερα το ψάρι, μπορείς να εξετάσεις τη λήψη ιχθυελαίου μετά από συμβουλή γιατρού.

Ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως η πολυφαινόλη ελαιοκανθάλη, που δρα παρόμοια με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Χρησιμοποίησέ το ωμό σε σαλάτες, ως ντρέσινγκ ή στο μαγείρεμα.

Μούρα και φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα και ρόδι είναι γεμάτα βιταμίνη C και ανθοκυανίνες, ουσίες που μειώνουν τις φλεγμονές και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για υγιείς αρθρώσεις.

Ένα μπολ με μούρα ως σνακ ή στο πρωινό σου γιαούρτι μπορεί να γίνει καθημερινή συνήθεια με πολλαπλά οφέλη.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Σπανάκι, μπρόκολο, λαχανίδα και ρόκα περιέχουν βιταμίνη Κ, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ενδυνάμωση των οστών και στη μείωση των φλεγμονών.

Το μπρόκολο, μάλιστα, περιέχει σουλφοραφάνη, μια ουσία που φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.

Όσπρια

Οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, φολικό οξύ, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά. Συμβάλλουν στη μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), ενός δείκτη φλεγμονής που συχνά αυξάνεται σε άτομα με αρθρίτιδα.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Αμύγδαλα, καρύδια, λιναρόσπορος και chia αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ωμέγα-3, πρωτεϊνών και φυτικών ινών.

Μια μικρή χούφτα καθημερινά είναι αρκετή για να ενισχύσεις την αντιφλεγμονώδη δράση της διατροφής σου και να προσφέρεις ενέργεια στον οργανισμό.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, με πιο γνωστή την επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), που έχει αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Η τακτική κατανάλωση μπορεί να μειώσει τη φθορά του χόνδρου και να ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Ολικής άλεσης δημητριακά

Βρώμη, καστανό ρύζι, κινόα και ψωμί ολικής άλεσης βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της φλεγμονής.

Προτίμησέ τα αντί των επεξεργασμένων δημητριακών που συχνά επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Κουρκουμά και τζίντζερ

Αυτά τα δύο καρυκεύματα έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χάρη στις ουσίες κουρκουμίνη και τζιντζερόλη αντίστοιχα.

Πρόσθεσέ τα στο φαγητό σου ή κατανάλωσέ τα σε αφεψήματα. Μπορούν να μειώσουν τον πόνο και τη δυσκαμψία με φυσικό τρόπο.

Προβιοτικά τρόφιμα

Το γιαούρτι, το κεφίρ και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. λάχανο τουρσί, κιμτσί) ενισχύουν την υγεία του εντέρου.

Ένα ισχυρό μικροβίωμα μπορεί να συμβάλει στη μείωση της συστηματικής φλεγμονής, κάτι που είναι σημαντικό για όσες πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Φωτογραφίες: @istock.

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164