Έχεις και εσύ έλλειψη σε Βιταμίνη D; Αυτές οι 8 τροφές θα σε σώσουν!

Βιταμίνη D. Η πιο γνωστή βιταμίνη. Αυτή που χρειάζεσαι. Αυτή που θέλει ο οργανισμός σου. Αυτή που σου λείπει. Αυτή που αναζητάς.

Μπορεί, η κυριότερη πηγή πρόσληψης να είναι ο ήλιος, όμως, σε όλους μας, έχει πει ο γιατρός ότι έχουμε έλλειψη στη συγκεκριμένη βιταμίνη. Και όχι μόνο μία φορά. Η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας παρατηρείται το λεγόμενο μεσογειακό παράδοξο. Παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλο το χρόνο επικρατεί ηλιοφάνεια (σ.σ. Ο ήλιος είναι η κυριότερη πηγή βιταμίνης D), όλοι μας εμφανίζουμε έλλειψη στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Αφού, λοιπόν, ο ήλιος δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος μας, μήπως να αναζητήσουμε τη Βιταμίνη D στο φαγητό; Στις τροφές, δηλαδή, που μπορούν να μας προσφέρουν μεγαλύτερη ποσότητα σε σύγκριση με το μέσο όρο.

Σολομός. Το ψάρι είναι το καλύτερο superfood. Παρέχει πολύτιμα στοιχεία στον οργανισμό, δίνοντας του, την ίδια στιγμή, ελάχιστες θερμίδες. Πέρα από το κάλιο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένας άγριος σολομός περιέχει περίπου 900 IU βιταμίνης D ανά μερίδα. Ο σολομός του ιχθυοπωλείου περιορίζεται στα 300 ΙU, προσφέροντας και πάλι το 45% της ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη D.

Τόνος. Από το ένα ψάρι στο άλλο σε πάω, αλλά έχω τους λόγους μου. Αλήθεια, ήξερες ότι μία κονσέρβα με το αγαπημένο σου ψάρι μπορεί να προσφέρει το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη D που χρειάζεσαι καθημερινά; Και το καλύτερο; Μπορείς να τη συνδυάσεις με πληθώρα φαγητών, όπως, για παράδειγμα, γεμιστά. Α, και μία μακαρονάδα με τόνο αποτελεί εκπληκτική συνταγή για σένα που θες να φας κάτι νόστιμο και δεν έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο.

Στρείδια. Αν και δεν είναι το πιο easy to make φαγητό, οι θρεπτικές του ιδιότητες, ίσως να σε κάνουν να πετάξεις από πάνω σου τις αναστολές. Πλούσια σε βιταμίνη D και 12 (αλλά και αφροδισιακά), τα στρείδια θα γίνουν το αγαπημένο σου φαγητό της εβδομάδας.

Αβγά. Πέρα από πρωτεΐνη, ένα αβγό την ημέρα τη Βιταμίνη D δεν κάνει πέρα. Συγκεκριμένα, ο κρόκος αβγού σου προσφέρει την απαραίτητη βιταμίνη, για να ξεκινήσεις την ημέρα σου.

Χυμός πορτοκαλιού. Αντί για καφέ, φρόντισε το πρώτο ρόφημα της ημέρας να είναι ένας φρέσκος χυμός πορτοκαλιού. Μυστικό: προτίμησε να ξυπνήσεις πέντε λεπτά νωρίτερα και να στύψεις εσύ η ίδια τα πορτοκάλια, αφού ο συσκευασμένος χυμός περιέχει αρκετή ζάχαρη. Και εσύ δεν τη θες στη ζωή σου (και στον οργανισμό σου).

Μανιτάρια. Το μόνο λαχανικό που είναι σε θέση να παράγει την πολυπόθητη βιταμίνη. Μυστικό tip: επίλεξε τα άγρια μανιτάρια, που έχουν εκτεθεί περισσότερο στον ήλιο. Νομίζω μπορείς να καταλάβεις το γιατί.

Αλλαντικά. Αν δεν μπορείς να απολαύσεις το sandwich σου χωρίς μία μικρή δόση κρεατικού, τότε επίλεξε μοσχαρίσιο σαλάμι, τροφή πλούσια σε βιταμίνη D.

Χοιρινό κρέας. Last But Not Least, προσπάθησε να τρως παϊδάκια λίγο πιο συχνά από κάθε Πάσχα. Άλλωστε, είναι το κρέας με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε Βιταμίνη D.

Grilled pork chop and vegetables

Read More

And More