Έχω θυρεοειδή και δεν μπορώ να χάσω κιλά. Μπορώ να κάνω δίαιτα;

Ruth – Kαλησπέρα, πρόσφατα έκανα ολική αφαίρεση θυρεοειδή αδένα. Είχα όζους και υποθυρεοειδισμό. Όλο αυτό μου άφησε “προίκα” 20 παραπανήσια κιλά. Έχω πανικοβληθεί. Μου φαίνονται βουνό, γιατί έχω ταλαιπωρηθεί πολύ με δίαιτες ενώ ακόμα δεν ήξερα ότι είχα πρόβλημα. Μου προτείνεται την δίαιτα Orac ή μήπως πρέπει να απευθυνθώ σε κάποιο γιατρό για extra βοήθεια.

Αγαπητή Ruth,

και μόνο η αποκατάσταση του υποθυροειδισμού είναι πολύ σημαντικό βήμα για την βελτίωση της υγείας και του βάρους σου. Θα πρέπει να προσέξεις εκτός από τις θυρεοειδικές ορμόνες, τα ιχνοστοιχεία σου και ιδιαίτερα το Ca (ασβέστιο) που σε ολικές θυρεοειδεκτομές συχνά επηρεάζεται από τον τραυματισμό ή ακόμα χειρότερα από την αφαίρεση των παραθυροειδών αδένων. Είναι απαραίτητη η συνεργασία του ενδοκρινολόγου σου με τον κλινικό διαιτολόγο ώστε να βοηθηθείς και η επαναφορά του βάρους στο φυσιολογικό επίπεδο να γίνει ισορροπημένα χωρίς να επηρεάσει άλλα συστήματα (όπως το καρδιαγγειακό) και ιδιαίτερα την ψυχική σου υγεία.

Σαφώς, μπορείς να ακολουθήσεις τη Δίαιτα ORAC, η οποία είναι σύμφωνη με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής και πλήρης σε όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Θεσσαλονίκη

Έχεις και εσύ απορίες για την διατροφή; Στείλε την ερώτηση σου στον Δημήτρη Γρηγοράκη και την ομάδα του. Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας κάνοντας κλικ εδώ

Read More

And More