Εύκολες συνταγές για μπακαλιάρο και μια διαφορετική σκορδαλιά!

Με τον κορονοϊό να αποτελεί το νούμερο ένα θέμα συζήτησης και με την ανάγκη να μείνουμε σπίτι για να είμαστε ασφαλείς, οι φετινοί εορτασμοί της 25ης Μαρτίου θα είναι πιο λιτοί από ποτέ. Οι παρελάσεις και οι διάφορες εορτές ακυρώθηκαν, μπορούμε όμως να τιμήσουμε το έθιμο στη διατροφή μας. Ένα οικογενειακό τραπέζι με μπακαλιάρο και σκορδαλιά, όπως ορίζει η παράδοση, τώρα που έχουμε οι περισσότεροι το χρόνο για μαγειρικές.

Πάμε, λοιπόν, να ξαλμυρίσουμε το μπακαλιάρο μας και να δοκιμάσουμε νέες παραλλαγές, οι οποίες θα δώσουν ξεχωριστή νότα στο πατροπαράδοτο πιάτο της ημέρας!

 

Μπακαλιάρος στο φούρνο με σπανάκι και ντομάτες 

Υλικά:

  • 1 φιλέτο μπακαλιάρου
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκο σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • 1/4 τομάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 κουτ. της σούπας κρεμμύδι, λιωμένο
  • 1 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. της σούπας ξύδι βαλσάμικο
  • 1 φέτα κίτρινο τυρί, τύπου mozzarella, σε μικρά κομματάκια
  • 1 πρέζα σκόρδο

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο, επιλέγοντας τη λειτουργία grill, στους 200 βαθμούς C.
  • Μέσα σε ένα αλουμινόχαρτο, τοποθετείς τον μπακαλιάρο. Πασπαλίζεις από πάνω με αλάτι, πιπέρι και την πρέζα σκόρδου. Από πάνω τοποθετείς το σπανάκι, τις ντομάτες και τρίβεις μαύρο πιπέρι. Ρίχνεις τα κομματάκια κίτρινου τυριού και ραντίζεις με το ελαιόλαδο και το βαλσάμικο. Κλείνεις το αλουμινόχαρτο, αφήνοντας ένα μικρό άνοιγμα στο κέντρο. Τοποθετείς σε ένα ταψί.
  • Ψήνεις στον προθερμασμένο φούρνο για 12 – 13 λεπτά.

Μπακαλιάρος με πορτοκάλι και φινόκιο

Υλικά:

  • 1 κιλό περίπου φιλέτο μπακαλιάρου
  • 2 ρίζες φινόκιο
  • 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Χυμός ενός πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/2 κουτ. του γλυκού μαραθόσπορο
  • Φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
  • Κόβεις το φινόκιο στα οκτώ σαν πορτοκάλι. Σε ένα ταψάκι, βάζεις τα κομμάτια ραντίζοντας με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνεις. Βάζεις το φινόκιο στο φούρνο για 25 λεπτά να ψηθεί. Ανακινείς  το ταψάκι να μην κολλήσουν τα λαχανικά σου και συνέχισε το ψήσιμο 10-15 λεπτά ακόμη.
  • Παράλληλα, βάζεις σε ένα μπολ το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, το μαραθόσπορο και αλατοπιπερώνεις ελαφρά. Προσθέτεις το φιλέτο του ψαριού και αφήνεις να μαριναριστεί, όσο ψήνεται το φινόκιο.
  • Βγάζεις τα λαχανικά από τη φωτιά και προσθέτεις από πάνω το ψάρι μαζί με τους χυμούς της μαρινάρας. Βάζεις πάλι στο φούρνο και ψήνεις για 10-15 λεπτά ακόμη, για να ψηθεί καλά το ψάρι.
  • Βάζεις τα λαχανικά σου κάτω στο πιάτο και από πάνω κομμάτια από το ψάρι. Ράντισε με το ζουμάκι που έχει μείνει στο ταψί. Προσθέτεις τις φέτες λεμονιού και απολαμβάνεις!

Λεμονάτος μπακαλιάρος με αρακά

Υλικά:

  • 6 μεγάλα φύλλα βασιλικού
  • 1 φιλέτο μπακαλιάρου
  • μικρές πρέζες από χονδρό αλάτι
  • 1/2 φλιτζ. αρακά καθαρισμένο και τρυφερό
  • 1 αγγουράκι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • Χυμός ενός λεμονιού

Εκτέλεση:

  • Σε μία μέτρια κατσαρόλα βάζεις ελάχιστο νερό (περίπου 5 εκατοστά) να βράσει. Τοποθετείς σε ειδικό διχτάκι για κατσαρόλα τα φύλλα βασιλικού και πάνω τους το ψάρι πασπαλίζοντας με αλάτι και λεμόνι. Αχνίζεις το ψάρι για 2 λεπτά, σκεπάζοντας την κατσαρόλα.
  • Προσθέτεις τον αρακά και τον αχνίζεις με κλειστή κατσαρόλα, μέχρι να ψηθεί το ψάρι και να μαλακώσει ο αρακάς, για περίπου άλλα 10 λεπτά.
  • Με μία σπάτουλα, στρώνεις τον αρακά στη βάση του πιάτου και από πάνω τοποθετείς το ψάρι. Δροσίζεις με λεμόνι και λίγα φύλλα βασιλικού.

Σπιτικά Fish – Sticks μπακαλιάρου

Υλικά:

  • 500 γρ. φιλέτα μπακαλιάρου κομμένα σε μπαστουνάκια
  • 1/2 κύπελλο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλιτζάνι γάλα
  • 1 αβγό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Γλυκιά Πάπρικα
  • 3 κουτ. της σούπας καυτερή σάλτσα
  • 1 1/2 φλιτζάνια φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύεις το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα.
  • Σε ένα δεύτερο μπολάκι χτυπάς το αβγό, το γάλα και την καυτερή σάλτσα με ένα σύρμα.
  • Σε ένα τρίτο μπολ, ανακατεύεις τη φρυγανιά, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα.
  • Πασπαλίζεις τα μπαστουνάκια ψαριού με το αλεύρι και τα βουτάς πρώτα μέσα στο μείγμα αβγού και μετά στο μείγμα φρυγανιάς.
  • Επαναλαμβάνεις μέχρι να είναι όλα σωστά παναρισμένα.
  • Ζεσταίνεις ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμότητα και προσθέτεις τόσο λάδι, όσο να καλύπτει μέχρι τη μέση τα μπακαλιαράκια.
  • Μόλις το λάδι ζεσταθεί, τηγανίζεις τα μπακαλιαράκια από κάθε πλευρά για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανιστά.
  • Στραγγίζεις με ένα απορροφητικό χαρτί και σέρβιρε με σκορδαλιά.

Και τώρα, ώρα για σκορδαλιά με κουνουπίδι

Υλικά:

  • 1 κουνουπίδι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1/3 φλιτζάνι κεφίρ ή γιαούρτι
  • 1 κουτ. της σούπας πολτός σκόρδου
  • 1 κουτ. της σούπας μαργαρίνη
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, βράζεις το σκόρδο και το κουνουπίδι, μέχρι να γίνει πολύ μαλακό.
  • Βάζεις το κουνουπίδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μίξερ και τα χτυπάς μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα, το οποίο θα έχει την υφή κρέμας.
  • Σερβίρεις σε μπολάκια και απολαμβάνεις με τον μπακαλιάρο σου.

*Οι συνταγές ψαρικών αναφέρονται σε ποσότητες μίας μερίδας!

Read More