Φράουλες: Δες πώς βοηθά στο αδυνάτισμα το πιο ζουμερό και νόστιμο φρούτο

Οι φράουλες είναι ζουμερές, δροσερές, νόστιμες και ένα από τα φρούτα που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου ειδικά αν κάνεις δίαιτα. Πως ακριβώς; Θα σου εξηγήσω ευθύς αμέσως. 

Αρχικά θα πρέπει να σου υπενθυμίσω πως τόσο τις φράουλες όσο και τα υπόλοιπα φρούτα πρέπει να τα καταναλώνεις στην εποχή του. Και από εδώ και στο εξής θα τις βρεις λαχταριστές και υπέροχες στο super market, την αγορά αλλά και το αγαπημένο σου κατάστημα με βιολογικά τρόφιμα. Επιβάλλεται να τις πλύνεις σχολαστικά πριν τις καταναλώσεις και να μην κόψεις το πράσινο φύλλο που έχουν στην κορυφή αφού σκοπός του είναι να προστατεύει τις βιταμίνες τους. 

Φράουλες και Δίαιτα 

Πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C ακόμη περισσότερο και από το πορτοκάλι που είναι γνωστό για την περιεκτικότητα του σε αυτή. Η βιταμίνη C, σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθά τον οργανισμό να αυξήσει τις καύσεις. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης υπάρχει στο αίμα τόσο περισσότερο αυξάνεται η καύση λίπους. Κι αν φοβάσαι τις θερμίδες θα πρέπει να μάθεις πως ένα φλιτζάνι φράουλες έχει 50 θερμίδες μόνο. 

Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες, οι οποίες απορροφούν νερό δημιουργώντας μια μορφή ζελέ στον γαστροπεπτικό σωλήνα, δεσμεύοντας τη χοληστερόλη και καθυστερώντας την πέψη των υδατανθράκων. Με αυτό τον τρόπο σε βοηθούν σας έτσι να ελέγχεις τα ποσοστά του σακχάρου στο αίμα καθώς και τις θερμίδες

Οι φράουλες περιέχουν μεν φυσικά σάκχαρα αλλά έχουν την ιδιότητα να απορροφούνται πιο αργά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει πως δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως για παράδειγμα εκείνα που υπάρχουν στα γλυκά ή τα αναψυκτικά.

Φράουλες και Υγεία 

Έρευνες έχουν αποδείξει επίσης πως οι φράουλες βοηθούν στην καλή και σωστή  λειτουργία της χολής, των νεφρών και των αρθριτικών στην καταπολέμηση της αναιμίας  ενώ παράλληλα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν και στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών. Επίσης χάρη στις φυτικές ίνες και το κάλιο που περιέχουν καταπολεμούν αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

Πότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή:  Οι σπόροι που υπάρχουν στο φλοιό τους επηρεάζουν όσους ταλαιπωρούνται από έλκος, φλεγμονές του εντέρου και σπαστική κολίτιδα ενώ αξίζει να σημειωθεί πως προκαλούν και αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποιες περιπτώσεις. Καλό είναι λοιπόν να συμβουλευτείς τον γιατρό σου αν ανήκεις σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες.

Κι επειδή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο φρούτο φρόντισε ώστε να τις καταναλώνεις αμέσως μόλις τις αγοράσεις. Ή έστω μέσα στην επόμενη ημέρα.  

Κι αν θέλεις να τις γευτείς σε μορφή smoothie δες στη συνέχεια πως θα το φτιάξεις. 

Συνταγή για smoothie φράουλας 

Θα χρειαστείς:

  • 8 φράουλες, καλά πλυμένες και κομμένες στη μέση
  • 1 κεσεδάκι 200 γραμμαρίων στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
  • 2 – 4 κουταλιές της σούπας φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά, ανάλογα με το πόσο ρευστό θέλεις το ρόφημα να βγει
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

Εκτέλεση

  • Ρίχνεις όλα τα υλικά στο blender και τα χτυπάς καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Το βάζεις στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα και είναι έτοιμο να το απολαύσεις.

Κρύο “τσάι” με φράουλες 

  • Ρίχνεις σε μισό λίτρο νερό ένα φλιτζάνι φρέσκες φράουλες και παγάκια.
  • Το αφήνεις μέσα στο ψυγείο για μία περίπου ώρα και χωρίς να το μετακινήσεις
  • Προσθέτεις δύο φύλλα μέντας και είναι έτοιμο. 

 

 

Read More

And More