Φυτική διατροφή: Άλλαξε τη ζωή σου με τον πιο απολαυστικό τρόπο

Love Yourself. Ξέρεις τι σημαίνει, αλλά δεν γνωρίζεις τι ακριβώς είναι και πώς να ξεκινήσεις για να το πετύχεις. Κι αν θέλεις τη γνώμη μου, θα σου μιλήσω με ειλικρίνεια και από προσωπική πείρα. Ξεκινάς από τη διατροφή σου και είμαι απόλυτη σε αυτό. Και δεν αναφέρομαι σε δίαιτες ή στερήσεις, αλλά στις τροφές που θα σε βοηθήσουν να νιώθεις ευεξία, καλύτερα με το σώμα σου και να ανασάνεις με ανακούφιση. Γιατί, αν αγαπήσεις τον εαυτό σου, τότε όλα θα είναι διαφορετικά. Τι πρέπει να κάνεις; Να μάθεις τα πάντα για τη φυτική διατροφή.

Φρούτα, λαχανικά, πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και ροφήματα. Ναι, ξέρω, ακούς πολύ συχνά τις συγκεκριμένες “οδηγίες”. Κι εγώ για αρκετό καιρό τις αγνοούσα. Μέχρι τη στιγμή που άρχισα να κουράζομαι πολύ εύκολα τόσο στο περπάτημα όσο και το γυμναστήριο ή όταν ανέβαινα τις σκάλες, να δυσκολεύομαι στον ύπνο, να νιώθω ατονία και να έχω κακή διάθεση χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Κάτι δεν πήγαινε καλά. Είναι το μόνο σίγουρο. 

Κι εκείνη ακριβώς την περίοδο απλώς στάθηκα τυχερή, αφού σε μία από τις συχνές περιηγήσεις στο super market παρατήρησα τα προϊόντα της Alpro, επέλεξα ένα στην τύχη και ανακάλυψα πως καταρρίπτει τον μύθο που θέλει την τέλεια γεύση να συνδυάζεται με κάθε τι ανθυγιεινό. Αντιθέτως. Ένα προϊόν που ανήκει στην κατηγορία των φυτικών μπορεί να έχει απίθανη γεύση και ταυτόχρονα μεγάλη θρεπτική αξία και λιγότερες θερμίδες. Και κάπως έτσι έγινα υπέρμαχος της φυτικής διατροφής.

Τα κορεσμένα λιπαρά έχασαν την πρώτη θέση από το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας. Κινήσεις ματ τις λέω, που τις γνώριζα καιρό τώρα αλλά δεν αποφάσιζα να τις ακολουθήσω. Και ήρθε η στιγμή να αλλάξω το παιχνίδι, υπέρ μου αυτή τη φορά. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι οι άνθρωποι που η διατροφή τους αποτελείται τουλάχιστον κατά τα 2/3 από φυτικά προϊόντα ελέγχουν ευκολότερα το βάρος και τη φόρμα τους, ενώ παράλληλα διατηρούν την υγεία της καρδιάς και την καλή κατάσταση του σκελετού. 

Η νέα διατροφική ρουτίνα 

Αναρωτιέσαι αν άλλαξε η ρουτίνα μου; Θα σου αποκαλύψω τα πάντα αμέσως τώρα. Αρχικά θέλω να σου πω ότι λατρεύω τα ροφήματα, τους ξηρούς καρπούς και τη σοκολάτα και η Alpro μου τα προσφέρει με τον πιο υγιεινό τρόπο. Αντικαθιστώ το γάλα στον καφέ μου, με ρόφημα αμυγδάλου ή καρύδας και, πίστεψέ με, έχει απίθανη γεύση. Η Alpro, άλλωστε, είναι ο ειδικός στη φυτική διατροφή για περισσότερα από 40 χρόνια. Με απλά λόγια, βετεράνος. Δημιουργεί απολαυστικά φυτικά προϊόντα χρησιμοποιώντας μία ποικιλία καρπών, όπως μη γενετικά τροποποιημένη σόγια, καρύδα, αμύγδαλο, βρώμη και ρύζι –μεταξύ άλλων– που περιλαμβάνουν μια μεγάλη λίστα προϊόντων, τα οποία θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις ένα απίθανο διατροφικό πλάνο με μοναδικές γεύσεις. 

Οι επιλογές είναι πολλές και όλες τους super απολαυστικές 

Πιστεύεις πως οι επιλογές σου είναι περιορισμένες; Την ίδια ακριβώς άποψη είχα κι εγώ, κυρίως επειδή λατρεύω να μαγειρεύω, να φτιάχνω γλυκά, να απολαμβάνω ένα πλούσιο πρωϊνό και γευστικά smoothies. Συνεχίζω να το κάνω με τη βοήθεια της Alpro, χωρίς την παραμικρή έκπτωση στη γεύση. Στα ζυμαρικά, που είναι η μεγάλη μου αδυναμία, χρησιμοποιώ τη φυτική κρέμα μαγειρικής, ο πρωινός καφές είναι απόλαυση χωρίς δεύτερες σκέψεις και αυτό με κάνει να ξεκινώ τη μέρα μου πιο χαλαρή. Σε αυτό ακριβώς θέλω να εστιάσεις. Γιατί όλα έχουν να κάνουν με την καλή διάθεση και την ενέργεια που έχω το πρωί και θέλω να κρατά όλη την ημέρα, ακόμη κι αν μετά το γραφείο πάω στο γυμναστήριο και στη συνέχεια για ένα coctail με τους φίλους μου.

Το ρόφημα σόγιας και το ρόφημα καρύδας ήταν τα αμέσως επόμενα που αποφάσισα να δοκιμάσω και έκτοτε πήραν την πρώτη θέση στις διατροφικές μου συνήθειες. Τη συνδυάζω με τα αγαπημένα μου φρούτα και δημιουργώ smoothies-έκπληξη στους κολλητούς μου. Κι επειδή δεν μπορώ να ζήσω χωρίς σοκολάτα, η Alpro δεν μου τη στερεί.

 

Τo σοκολατένιο ρόφημα αμυγδάλου είναι εξίσου γευστικό και το συνοδεύω με κέικ σοκολάτας και pancakes! Super υγιεινά, θρεπτικά και τέλεια, που τα δημιουργώ εύκολα και γρήγορα χρησιμοποιώντας ρόφημα βρώμης χωρίς ζάχαρη.  

 

Οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ και σε προκαλώ να τις ανακαλύψεις. Να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις καθημερινά, χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την απόλαυση και ταυτόχρονα να νιώσεις καλύτερα από ποτέ. Είμαι ζωντανό παράδειγμα άλλωστε και σου ζητώ να με εμπιστευτείς. Θα σου πάρει λίγο μόνο καιρό για να καταλάβεις πως ήταν τελικά πιο εύκολο απ’ ότι πίστευες, το να αποκτήσεις και πάλι τη χαμένη σου ενέργεια και ευεξία.  

Κι αν είσαι έτοιμη να σηκώσεις τα μανίκια, να μπεις στην κουζίνα και να φτιάξεις το τέλειο πρωϊνό, μια λαχταριστή τούρτα ή smoothies, αρκεί να δεις στη συνέχεια τις ωραιότερες συνταγές: https://www.alpro.com/gr/recipes/

Η αγαπημένη μου είναι το ριζότο με κολοκύθα. Λαχταριστό και super θρεπτικό. 

Θα χρειαστείς: 

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 πιπεριά τσίλι, αποξηραμένη & ψιλοκομμένη
  • 20γρ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
  • 275γρ. ρύζι για Ριζότο (Alborio ή Carnaroli)
  • 900 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 1εκ.
  • 250 γρ. πράσα, λάχανο ή μπιζέλια (ή μείγμα όλων)
  • 1 κύβος λαχανικών διαλυμένος σε 500 ml βραστό νερό (διατηρήστε ζεστό)
  • 550ml ρόφημα καρύδας Alpro
  • 400 γρ. ρεβίθια από κονσέρβα, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
  • Ξύσμα & χυμό από 2 λάιμ
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο για το γαρνίρισμα

Προετοιμασία 

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε 2 κ.σ. λάδι και μαγειρέψτε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά για 10’, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Το αργό και σε χαμηλή φωτιά μαγείρεμα τους δίνει μια υπέροχη γλυκιά γεύση! Στη συνέχεια, δυναμώστε τη φωτιά, προσθέστε το σκόρδο και το τσίλι και μαγειρέψτε για ένα ακόμη 1’.
  • Προσθέστε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και ρίξτε το ρύζι, ανακατεύοντας καλά για να βεβαιωθείτε ότι όλοι οι κόκκοι έχουν μια ωραία επικάλυψη λαδιού.
  • Προσθέστε την κολοκύθα και τα υπόλοιπα λαχανικά της επιλογής σας και ανακατέψτε.
    Και τώρα, το μυστικό ενός επιτυχημένου ριζότο: Υπομονή! Προσθέστε το ζεστό ζωμό λαχανικών σιγά σιγά, συνεχίζοντας να ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά έως ότου το ρύζι να το απορροφά όλο πριν προσθέστε περισσότερο. Ξεκινήστε λοιπόν με 200 ml ζωμό και, στη συνέχεια, προσθέστε το ρόφημα καρύδας Alpro με τον ίδιο τρόπο. Θα χρειαστούν περίπου 20-25’.
  • Τώρα ρίξτε τα ρεβίθια, το ξύσμα και το χυμό του λάιμ, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρετε ζεστό γαρνίροντας με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο.