Γιατί είναι σημαντικό για τις γυναίκες να σηκώνουν βάρη

Δεν έχει να κάνει μόνο με τους μυς.

Ναι, τα βάρη είναι ένας σίγουρος τρόπος για να χτίσεις μυς και να κάψεις λίπος (και πιθανώς να μεταμορφώσεις το σώμα σας με όλους τους τρόπους που δεν θα περιμένες) – αλλά όταν είσαι γυναίκα τα βάρη, κάνουν πολλά περισσότερα στο σώμα σου απ’ ότι νομίζεις.

Αυτός είναι ο λόγος που η Alex Silver-Fagan, εκπαιδεύτρια της Nike, δημιουργός του Flow Into Strong και συγγραφέας του Get Strong for Women, είναι σε μια αποστολή να αλλάξει την άποψή σου για τα βάρη.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alex Silver-Fagan (@alexsilverfagan) on

Για αρχή, ήρθε η ώρα να κοπεί το κορδόνι ανάμεσα στα βάρη και τη λέξη “ογκώδης”.

“‘Τα βάρη σας κάνουν ογκώδεις’ είναι το πιο απογοητευτικό πράγμα που ακούω όλη την ώρα, ειδικά επειδή εργάζομαι τόσο σκληρά για να δείξω στους ανθρώπους ότι μπορείς να γίνεις δυνατός σωματικά και διανοητικά από την άρση βαρών”, λέει η Silver-Fagan. “Οι γυναίκες, βιολογικά, δεν μπορούν να γίνουν ογκώδεις σαν άνδρες, δεν έχουμε τόσο πολύ τεστοστερόνη, αλλά εξαρτάται και από τη βιολογική προδιάθεση των μυών σας για το πώς αντιδρούν σε μια εξωτερική δύναμη (γνωστή και ως “βάρη”).

Στην πραγματικότητα, η άρση βαρών θα βοηθήσει στην υγεία και την πυκνότητα των οστών, θα αυξήσει το μεταβολισμό σου, θα ενισχύσει τις αρθρώσεις σου και όλο τον συνδετικό ιστό γύρω από αυτούς τους μυς, λέει η Silver-Fagan. “Θέλετε να σηκώνετε βάρη ώστε να μπορείτε να σηκώσετε τα παιδιά σας μια μέρα, να σηκωθείτε από το κάθισμα της τουαλέτας και να συνεχίσετε να ζείτε τη ζωή σας με έναν άνετο τρόπο, χωρίς τραυματισμούς”.

Αλλά, το πιο σημαντικό είναι πως τα βάρη είναι ένας τρόπος για να εισάγεις τον εαυτό σου στον κόσμο. Είναι ένας μεταφορικός τρόπος να σπάσεις το γυάλινο ταβάνι με ´εναν αλτήρα 20 κιλών. Είναι ένας τρόπος να αγνοήσεις τι έχει ειπωθεί ιστορικά στις γυναίκες ότι μπορούν να κάνουν και τι όχι.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alex Silver-Fagan (@alexsilverfagan) on

“Το να είσαι γυναίκα είναι δύσκολο. Μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι πρέπει να είμαστε μικρότερες και μικροσκοπικές και λεπτότερες και να μην ενοχλούμε εκφράζοντας την άποψή μας. Ο λόγος που μου αρέσει να κάνω βάρη είναι επειδή σπάει όλα αυτά τα όρια … και με βοηθά να αισθάνομαι σαν να μπορώ να καταλάβω χώρο σε αυτόν τον κόσμο – να μην είμαι ογκώδης αλλά να έχω φωνή και να είμαι ισχυρή”.

Όταν πιάνεις χώρο στην αίθουσα των βαρών, όταν παίρνεις βαρύτερο αλτήρα και σπας τα όρια ανάμεσα σε αυτό που σου λένε ότι μπορείς να κάνεις και σε αυτό που εσύ νομίζεις ότι μπορείς να κάνεις, τότε θα έχεις την ίδια συμπεροφορά και εκτός γυμναστηρίου, στην κανονικη σου ζωή.

 

Read More

And More