Γονίδια και fitness: Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο fit από άλλους

Διαχρονικά, έρευνες έχουν δείξει ότι τα γονίδια έχουν μια ισχυρή σύνδεση με το κατά πόσο ένας άνθρωπος έχει καλή φυσική κατάσταση. Μπορεί να έχεις ακούσει που λένε ότι “ο καθένας μπορεί να τρέξει έναν μαραθώνιο”, με σκοπό να τονιστεί πως όλα είναι πιθανά, αν δουλέψεις σκληρά, νέες έρευνες όμως έδειξαν πως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τα επίπεδα φυσικής κατάστασης ποντικιών, με συγκεκριμένα σύνολα γονιδίων μέσω ισχυρής άσκησης. Ενώ, κάποια από τα τρωκτικά με συγκεκριμένα γονίδια, παρουσίασαν σημαντική πρόοδο στην φυσική κατάσταση, άλλα  απέκτησαν ελάχιστα καρδιαγγειακά οφέλη από το ίδιο πρόγραμμα άσκησης. Είναι η τελευταία σε μια σειρά από έρευνες που αμφισβητούν αν κάποιοι άνθρωποι είναι φυσιολογικά ικανοί να αλλάξουν τα επίπεδα της φυσικής τους κατάστασης.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2018, στην οποία συμμετείχαν 95 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι έκαναν επί πέντε μήνες αερόβιες και resistance ασκήσεις, έδειξε ότι το 13 τοις εκατό της ομάδας που έκανε ασκήσεις αντοχής  δεν απέκτησε ή έχασε οποιαδήποτε αερόβια ικανότητα, και το 30 τοις εκατό των ατόμων που ανήκαν στην ομάδα που έκανε ασκήσεις δύναμης-κατάρτισης δεν απέκτησε πραγματικά δύναμη.

Τα ευρήματα αυτά είναι σίγουρο ότι γίνονται ευκολότερα κατανοητά από εκείνους τους ανθρώπους που πάνε γυμναστήριο, αλλά δεν έχουν δει σημαντικά οφέλη και ούτε τους έχει γίνει πιο εύκολη η διαδικασία της άσκησης. Αν δεν βλέπεις αποτελέσματα μετά από μερικούς μήνες, ανεξάρτητα από το πόσο επιμελώς ασκείσαι, ίσως είναι καιρός να αλλάξεις συνήθειες. Αν ανταλλάξεις την αερόβια άσκηση για ασκήσεις ενδυνάμωσης, ίσως δεις πολύ διαφορετικά αποτελέσματα και στην χειρότερη των περιπτώσεων, και πάλι θα καις θερμίδες.

Read More

And More